«Δώρα» εκατομμυρίων σε εργολάβους του ΣΑΛ

Εξηγήσεις από Λουρουτζιάτη για απόκρυψη στοιχείων ζητά ο Ελεγκτής

Σκανδαλώδη χρηματοδότηση και ευνοϊκή μεταχείριση εργολάβων του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στις τελικές παρατηρήσεις της ετήσιας έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2014, διατυπώνονται σοβαρές καταγγελίες για εκπτώσεις εκατομμυρίων ευρώ από το ΣΑΛ χαρίζοντας τεράστια ποσά που όφειλε να εισπράξει από εργολάβους ως αποζημιώσεις έναντι μεγάλων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση έργων. Πέραν τούτου, καταγγέλλονται επίσης προκαταβολικές και ανεξέλεγκτες υπερπληρωμές προς εργολάβους.

Oλα αυτά, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, συνιστούν κακοδιαχείριση, παραμερισμό των συμφερόντων του ΣΑΛ και ενδεχομένως και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Ο πρόεδρος του ΣΑΛ, δημαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, καλείται να δώσει εξηγήσεις για απόκρυψη στοιχείων μαζί με διευθυντικά στελέχη του Συμβουλίου.

Το σκέλος της ετήσιας έκθεσης που αφορά στο ΣΑΛ έχει ήδη διαβιβαστεί στον Α. Λουρουτζιάτη με επείγουσα επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ημ. 6 Οκτωβρίου 2015. Ο δήμαρχος Λάρνακας είναι υποχρεωμένος ν’ απαντήσει επί των ευρημάτων μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Σοκάρουν τα ευρήματα

Το πιο σοκαριστικό ίσως εύρημα της έκθεσης αφορά σε σοβαρές παραλείψεις μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ εργολάβοι του αποχετευτικού. Μεγάλο φαγοπότι φέρεται να έγινε μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης των ρητρών καθυστέρησης που υπάρχουν στα συμβόλαια. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, διαπιστώθηκε ότι στα συμβόλαια C11, C13 ΚΑΙ C19, το ΣΑΛ αποκόπτονταν μικρότερα ή ακόμα και καθόλου ποσά αποζημιώσεων για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων.

Στο συμβόλαιο C11 υπήρξε καθυστέρηση 12 μηνών και το ΣΑΛ είχε δικαίωμα κατακράτησης του μέγιστου ποσού αποζημίωσης (10% της σύμβασης) το οποίο ανέρχεται σε €1,268,000. Αντ’ αυτού όμως, αποκόπηκε ποσό €317.000, κάτι που σημαίνει ότι χαρίστηκαν στον εργολάβο €951.000.

Στο συμβόλαιο C19 υπήρξε καθυστέρηση 15 μηνών και το ΣΑΛ δικαιούτο και πάλι μάξιμουμ αποζημίωση, ήτοι €382.000. Αντ’ αυτού, αποκόπηκε ποσό €300,000. Αναφορικά με το συμβόλαιο C13 τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού το ΣΑΛ χάρισε ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης! Η καθυστέρηση ήταν 8,5-12 μήνες και έδινε στο ΣΑΛ δικαίωμα αποκοπής ποσού €719.000. Το ΣΑΛ όμως εισέπραξε μηδέν. Με βάση αυτά τα ευρήματα, το ΣΑΛ χάρισε σε εργολάβους συνολικό ποσό €1,75 εκατομμυρίων.

Ο Γενικός Ελεγκτής, καθιστά σαφές ότι αυτές οι παραλείψεις συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση και χρηματοδότηση των εργολάβων με το κόστος να επιβαρύνει το ΣΑΛ.

Σύμφωνα με την έκθεση όμως, το ΣΑΛ χρηματοδοτούσε τους εργολάβους όχι μόνο παραλείποντας να εισπράξει τις πλήρεις αποζημιώσεις από τις ρήτρες καθυστέρησης αλλά και με άμεσες προκαταβολικές πληρωμές.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, και στα τρία πιο πάνω συμβόλαια, πληρώθηκαν στους εργολάβους σημαντικά ποσά έναντι αλλαγών και απαιτήσεων χωρίς καν αυτές να έχουν αξιολογηθεί.

Αυτή η πρακτική, όπως επισημαίνει ο Ελεγκτής, ενέχει σοβαρό κίνδυνο υπερπληρωμών προς τους εργολάβους σε περίπτωση που τα τελικά ποσά που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των αλλαγών και απαιτήσεων είναι μικρότερα από τα ποσά που ήδη έχουν πληρωθεί στους εργολάβους.

Κοντολογίς, το ΣΑΛ πλήρωνε για έξτρα εργασίες έναντι τους εργολάβους χωρίς καν να έχουν μετρηθεί αυτές οι εργασίες και τώρα διατρέχει τον κίνδυνο να έχει πληρώσει μεγαλύτερα ποσά από όσα οφείλει. Μάλιστα, ο Ελεγκτής σημειώνει ότι από προκαταρκτική διερεύνηση αριθμού αλλαγών και απαιτήσεων προκύπτει ότι ενδεχομένως να έχουν καταβληθεί έναντι, ποσά κατά πολύ ψηλότερα από αυτά που δικαιούνται οι εργολάβοι

Απόκρυψη στοιχείων από Λουρουτζιάτη και διεύθυνση Συμβουλίου Αποχετεύσεων

Από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, δεν λείπει το όνομα του ίδιου του προέδρου του ΣΑΛ και δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με τη διεύθυνση, απέκρυψαν στοιχεία από την Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσουν συγκατάθεση για έναντι πληρωμή σε εργολάβο.

Ο Ελεγκτής σημειώνει ότι σε συνάντηση στο γραφείο του στις 18 Δεκεμβρίου 2014 με τον Α. Λουρουτζιάτη, τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και άλλους εκπροσώπους του ΣΑΛ, στην ουσία ξεγελάστηκε και έδωσε συγκατάθεση για μια πληρωμή μισού εκατομμυρίου ευρώ έναντι κόστους αλλαγών στον εργολάβο του συμβολαίου C12. Οπως επισημαίνει, πείστηκε να εγκρίνει την πληρωμή αφού πήρε διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο για υπερπληρωμή και με το επιχείρημα ότι η ευθύνη στην καθυστέρηση της αξιολόγησης των αλλαγών ανήκε στο ΣΑΛ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, οι εκπρόσωποι του ΣΑΛ απέκρυψαν ότι είχαν ήδη καταβάλει τεράστια ποσά έναντι αλλαγών και απαιτήσεων, καθώς και ότι δεν κατακρατούσαν ως όφειλαν τις ρήτρες καθυστερήσεων. Ο Ελεγκτής ξεκαθαρίζει ότι αν γνώριζε τα δεδομένα αυτά, θα είχε ένσταση στην έναντι πληρωμή που είχε εγκρίνει.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Ελεγκτής, αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε σκοπιμότητα στην απόκρυψη των στοιχείων από τον κ. Λουρουτζιάτη και τους άλλους εκπροσώπους του ΣΑΛ διατυπώνοντας επιφυλάξεις κατά πόσον επρόκειτο για απλή παράλειψη.

Τάσος Περδίος

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy