Δωρεά 44.249 τετραγωνικών μέτρων γης στο Terra Cypria από την Τσιμεντοποιία Βασιλικού

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Τέσσερα τεμάχια γης συνολικής έκτασης σχεδόν 45.000 τετραγωνικών μέτρων δωρίστηκαν στο Terra Cypria – Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος από την Εταιρεία Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Terra Cypria – Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος.


Όπως αναφέρεται, τα τέσσερα τεμάχια συνολικής έκτασης 44.249 τ.μ. βρίσκονται στην Κρήτου Τέρρα και εμπίπτουν στην περιοχή Προστασίας της Φύσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 – Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης – Αγίας Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, δηλώνεται ότι τα Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης – Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις 63 καθορισμένες περιοχές Natura 2000 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνολική της έκταση είναι 1.204 εκτάρια (12.040.000 τ.μ.) και υπάγεται στα όρια των κοινοτήτων Χρυσοχού, Καραμούλληδες, Γουδί, Χόλι, Τέρρα, Κρήτου Τέρρα, Σκούλλη, Κάτω και Πάνω Ακουρδάλεια, Θελέτρα, Κάθηκας, Κάτω και Πάνω Αρόδες.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά (2009/147/ΕΚ), λόγω της σημαντικότητας της για τα πουλιά που αναπαράγονται στην περιοχή και συγκεκριμένα για το Ζάνο (Falco peregrinus), την Κράγκα (Coracias garrulus), τη Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) και τη Δακκαννούρα (Lanius nubicus).


Προστίθεται ότι, η γη που μεταβιβάστηκε είναι φυσική έκταση με φρύγανα και πιο ψηλή ξυλώδη βλάστηση. Το Terra Cypria δεσμεύτηκε ότι, μετά από αυτή την ευγενική χορηγία, η γη θα αφεθεί ως περιοχή αφιερωμένη στη φύση, χωρίς να γίνουν οι οποιεσδήποτε καταστροφικές επεμβάσεις οι οποίες δύναται να αλλοιώσουν το σκοπό προστασίας της.

Με αυτή την παραχώρηση εκ μέρους της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, σημειώνεται, δίνεται στο Ίδρυμα Terra Cypria η δυνατότητα να μπορέσει να διαφυλάξει και να προστατεύσει ικανοποιητικά ένα μέρος των περιοχών Natura 2000 της Κύπρου κάτι το οποίο προσβλέπουμε να γίνει και σε άλλες περιοχές του νησιού μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.