Δωρεάν παραχώρηση 100 χιλ. δενδρυλλίων σε οργανωμένα σύνολα μέσω του προγράμματος δενδροφυτεύσεων

Την παραχώρηση 100 χιλιάδων δωρεάν δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών σε οργανωμένα σύνολα, μέσω του Προγράμματος Δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα», εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Δασικό Φυτώριο Αθαλάσσας. Στόχος του προγράμματος, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, είναι να συμβάλει στην επέκταση του πρασίνου στην Κύπρο, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης,

«Η θετική ανταπόκριση των προηγούμενων ετών στην πρόσκληση μας για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Φυτεύω για το Κλίμα», με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσα από τη δενδροφύτευση», ανέφερε ο κ. Καδής, «μας οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη του προγράμματος και κατά τη φετινή φυτευτική περίοδο, με τη δυνατότητα, μάλιστα, χορήγησης σημαντικά αυξημένου αριθμού δενδρυλλίων». Σημειώνεται ότι οι εξαγγελίες του προγράμματος κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό, καθώς παραχωρήθηκαν δωρεάν περίπου 140 χιλιάδες δενδρύλλια σε 1245 οργανωμένα σύνολα.


Συνέχισε προσκαλλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να παραλάβουν δωρεάν δενδρύλλια από το Τμήμα Δασών, και υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα «Φυτεύω για το Κλίμα» εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό να στηρίξει και να συντονίσει όλες τις δράσεις και όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από οργανωμένα σύνολα.

«Η Κυβέρνηση αγκαλιάζει αυτές τις πρωτοβουλίες και τις στηρίζει, παρέχοντας δωρεάν δενδρύλλια αλλά και τεχνικές συμβουλές σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έτσι ώστε οι προσπάθειες δενδροφύτευσης να καταστούν πιο αποτελεσματικές», είπε. «Παράκλησή μου προς όλους είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Τμήματος Δασών, να φυτέψουν και να συντηρήσουν με προσοχή τα δενδρύλλια. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε γύρω μας, στους χώρους όπου έχουν πραγματοποιηθεί δενδροφυτεύσεις, αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια του Τμήματος Δασών είναι αποτελεσματική και προς όφελος του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Καδής.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, το Τμήμα Δασών θα δέχεται αιτήσεις για παραχώρηση δωρεάν δενδρυλλίων σε οργανωμένα σύνολα (Κοινοτικά Συμβούλια, Δημόσια Σχολεία, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, μικρές εκκλησίες/εξωκλήσια σε κοινότητες, Κυβερνητικές Υπηρεσίες και άλλα οργανωμένα σύνολα και οργανισμούς που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης), νοουμένου ότι κατέχουν ιδιόκτητα τεμάχια γης ή έχουν λάβει την γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της γης που θα δενδροφυτευθεί. Έντυπα αιτήσεων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος.


Ακόμα, αναφέρεται ότι έχει γίνει προγραμματισμός, ώστε κατά την τρέχουσα φυτευτική περίοδο (Νοέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023) να υπάρχει η δυνατότητα για παραχώρηση μεγαλύτερου αριθμού δενδρυλλίων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σε κάθε δικαιούχο θα παραχωρούνται έως και 50 φυτά, χωρίς την υποχρέωση για υποβολή σχεδίου φύτευσης. Ωστόσο, οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν και μεγαλύτερο αριθμό φυτών, εφόσον αυτή συνοδεύεται με συγκεκριμένο σχέδιο φύτευσης.

Συγκεκριμένα, θα παραχωρούνται δωρεάν δενδρύλλια από 25 είδη της κυπριακής χλωρίδας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δέντρα, θάμνοι και αρωματικά φυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται μερικά από αυτά: ο κυπριακός κέδρος, ο πλάτανος, το πεύκο, η δάφνη, η σχινιά, το δενδρολίβανο, η σπατζιά, η ρίγανη. Επίσης, οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν και άλλα είδη φυτών, νοουμένου ότι υπάρχουν στα δασικά φυτώρια και είναι συμβατά με την περιοχή όπου θα φυτευτούν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.