Δώρο 417 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου με ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Υπερψηφίστηκε κυβερνητικό νομοσχέδιο από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ

 

Δώρο 417 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου περιλαμβάνει νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η νέα νομοθεσία επιτρέπει τη μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις και με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, αναμένεται να είναι επωφελής για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία σε βάθος χρόνου θα κερδίσει 417 εκατ. ευρώ και θα πληρώσει τέλος στη Δημοκρατία μόλις 59 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιστρέψει στο κράτος €59 εκατ. μέχρι το 2028, μέσω της καταβολής εγγυητικού τέλους για τη φορολογική ελάφρυνση €417 εκατ. της οποίας επωφελήθηκε, μετά τη μεταφορά σε αυτή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία τον σχετικό νόμο με 26 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι πρόκειται για διαγραφή μιας υποχρέωσης της τράπεζας πολλών εκατομμυρίων. Ο βουλευτής επίσης του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιχείρησαν να απαλλάξουν την Τράπεζα και από το τέλος των 59 εκατ. ευρώ, αλλά αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά από παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Υπέδειξε ακόμη ότι με την απόφασή της η κυβέρνηση «χαρίζει πέραν των 400 εκατ. ευρώ σε μια τράπεζα και χρυσώνει το χάπι με το τέλος των 59 εκατ. ευρώ».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι η Βουλή αυτή δεν ψήφισε για να δώσει €400 εκατ. σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, αλλά για να ανακουφίσει μια αποδέκτρια τράπεζα που της φόρτωσαν υποχρεώσεις μιας άλλης τράπεζας που έκλεισε. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει, υποστηρίζοντας ότι «ουδεμία οφειλή €417 εκατ. δεν διαγράφει αυτή τη νομοθεσία», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Κουλλά.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε τη διαφωνία του.

 

Καταλόγισαν την αρνητική ψήφο του Θεμιστοκλέους στο ΔΗΚΟ!
Μετά την ψήφιση του νόμου, η κα Ερωτοκρίτου έθεσε θέμα αναφέροντας ότι καταμετρήθηκε μια αρνητική ψήφος στο ΔΗΚΟ, ενώ όλοι οι βουλευτές ψήφισαν θετικά. Όπως διαφάνηκε, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είχε καθίσει στη θέση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Σενέκκη και η ψήφος του καταμετρήθηκε ως ψήφος του ΔΗΚΟ. Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμαρτυρήθηκε αναφέροντας ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν πρέπει να κάθονται μεταξύ βουλευτών άλλων κομμάτων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.