Δώρον άδωρον η επιδότηση στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια – Το όφελος στις τράπεζες

Μετά το σχέδιο οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια και τσέπωσαν το όφελος Σε δώρον άδωρον εξελίσσεται η κρατική επιδότηση στα νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, αφού μετά την εξαγγελία των σχεδίων οι τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους με αποτέλεσμα να απορροφήσουν το όφελος, όπως επιβεβαιώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης οι οργανώσεις των δανειοληπτών και των καταναλωτών, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στα επιτόκια και τις παρεμφερείς των τραπεζών, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε το θέμα με τίτλο: «Οι κίνδυνοι και επιπτώσεις που προκύπτουν από την τακτική των τραπεζών να υπερχρεώνουν τους δανειολήπτες με πιο υψηλά επιτόκια και επιβαρύνσεις για δάνεια με κρατική επιδότηση». Η συζήτηση του θέματος έγινε μετά από πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ (Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού, Αντρέα Καυκαλιά), την οποία συνυπέγραψαν επίσης οι βουλευτές Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Άννα Θεολόγου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Στ. Στεφάνου κατήγγειλε με στοιχεία συγκεκριμένη περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με την τράπεζα για τη σύναψη στεγαστικού δανείου και μετά το σχέδιο επιδότησης τού ζήτησαν πιο υψηλό επιτόκιο. Σε παρόμοιες καταγγελίες αναφέρθηκαν επίσης βουλευτές από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των δανειοληπτών και των καταναλωτών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, παραδέχθηκε ότι η οροφή στο σχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια είναι ελαφρώς πιο πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Ανέφερε μάλιστα ότι σε μια περίπτωση τράπεζα έβαλε επιπλέον χρέωση ύψους 1% για έξοδα σύναψης δανείου, η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια μετά από παρέμβαση του Υπουργείου.

Επίσης η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Δήμητρα Βαλιαντή Πλατή, παραδέχθηκε ότι μια τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της, αλλά υποστήριξε ότι αυτό έγινε λόγω του κορονοϊού και όχι λόγω του σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των σχεδίων των τραπεζών και των σχεδίων με κρατική επιδότηση.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, κατήγγειλε ότι το σχέδιο επιδότησης ώθησε τα επιτόκια προς τα πάνω και εξέφρασε έντονη ανησυχία για ενδεχόμενες νέες αυξήσεις λόγω των μικρών γραμμάτων.

Πρόταση ΑΚΕΛ για στοχευμένο σχέδιο

Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ διά του Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι εκτός από τις υπερχρεώσεις, υπάρχει πρόβλημα και με τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, επειδή είναι χαμηλά τα εισοδήματά τους ή/και κρίνονται μη βιώσιμοι. Εισηγήθηκε μάλιστα τη διαμόρφωση ειδικών σχεδίων από το κράτος, τα οποία να στοχεύουν στις πιο πάνω ομάδες.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε στοιχεία και αποφάσισε ότι θα παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των δανείων με κρατική επιδότηση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου