Δώστε αίμα πριν φύγετε για διακοπές, καλεί η προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος

Ôï Õðïõñãåßï Õãåßáò, óå óõíåñãáóßá ìå ôï ÊÝíôñï Áßìáôïò, äéïñãÜíùóå óÞìåñá ìå åðéôõ÷ßá åèåëïíôéêÞ áéìïäïóßá ãéá ëåéôïõñãïýò ôïõ Õðïõñãåßïõ êáé ôùí ôìçìÜôùí ôïõ.

Να δώσουν αίμα πριν φύγουν για διακοπές ώστε να μην διαταραχθεί η ασφάλεια στην επάρκεια αποθεμάτων καλεί τους αιμοδότες η Ανδρούλα Παναγιώτου, προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ η κ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν ζωές και υπάρχουν αποθέματα, αλλά πρέπει το απόθεμα να διατηρηθεί.

«Καθημερινά πρέπει να υπάρχουν 250 με 300 φιάλες παγκύπρια και για να υπάρχει αυτή η ροή πρέπει να έχουμε και την αντίστοιχη ροή σε αιμοδότες. Λόγω διακοπών, λόγω της πανδημίας η ροή μας αναπόφευκτα έχει χαμηλώσει γι’ αυτό και οι εκκλήσεις μας», ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι αποστέλλονται μηνύματα σε αιμοδότες, γίνονται και προσωπικά τηλεφωνήματα και κάλεσε τον κόσμο να δώσει αίμα πριν φύγει για διακοπές.

Εξήγησε ότι, με βάση τους κανονισμούς, πρέπει να υπάρχουν αποθέματα δύο ημερών για λόγους ασφαλείας, αλλά επειδή η ροή αιμοδοτών δεν είναι αυτές τις μέρες σταθερή, γίνονται οι εκκλήσεις.

«Η προσπάθειά μας είναι να μην μειωθεί το απόθεμα ασφαλείας μας», τόνισε.

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, γίνονται οργανωμένες αιμοδοσίες αυτές τις μέρες αλλά στόχος είναι να έρθει για αίμα όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος.

Οι σταθμοί αιμοδοσίας θα είναι ανοικτοί καθημερινά τις διακοπές, εκτός μόνο από την μέρα του δεκαπενταύγουστου. Αυτές τις μέρες, είπε η κ. Παναγιώτου, θα οργανωθούν αιμοδοσίες και στα ορεινά θέρετρα για διευκόλυνση και όσων παραθερίζουν εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιος μπορεί να δώσει αίμα 15 μέρες μετά τη νόσηση από COVID. Άνδρες σταθεροί αιμοδότες μπορούν να δώσουν αίμα κάθε 3 μήνες και γυναίκες κάθε 4, νοούμενοι ότι και οι δύο ομάδες είναι υγιείς. Γίνεται επί τόπου εξέταση για αιμοσφαιρίνη και υπάρχει και ιατρός στα κέντρα προς διευκόλυνση των αιμοδοτών.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σταθμών αιμοδοσίας

Το Υπουργείο Υγείας μέσω του Κέντρου Αίματος καλεί τους αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αιμοδοσία. Οι σταθμοί αιμοδοσίας και οι ώρες λειτουργίας ως ακολούθως:

Λευκωσία

Σταθμός Αιμοδοσίας – 1ος όροφος Κέντρου Υγείας Έγκωμης
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκου Κρανιδιώτη και Μακεδονίας Γωνία, Έγκωμη

(πλησίον υπεραγοράς ΆλφαΜέγα)
Τηλέφωνο: 22809098, 22809052, 22809048

Λεμεσός

Σταθμός Αιμοδοσίας – Αίθουσα Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας
Τηλέφωνο: 96651547

Λάρνακα

Σταθμός Αιμοδοσίας – 3ος όροφος νέας πτέρυγας Γενικού Νοσοκομείου
Τηλέφωνο: 24800402

Πάφος

Βασιλέως Κωνσταντίνου 89 Royal BusinessCentre

Τηλέφωνο: 99889711

Αμμόχωστος

Σταθμός Αιμοδοσίας – Οίκημα πρώην συνεργατικής απέναντι από την Εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας

Τηλέφωνο: 96651537

Οι ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας των σταθμών αιμοδοσίας, καθώς επίσης και όλα τα σημεία αιμοδοσίας για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου 2022, αναφέρονται αναλυτικά εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.