Δώστε απαντήσεις για την αποκοπή της φοιτητικής μέριμνας

Κατάκτηση η περίθαλψη, που κόπηκε, για να την επαναφέρει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Μια μεγάλη νίκη για το φοιτητικό κίνημα χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού για επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους φοιτητές, έστω και αν αυτή αποτελεί «προεκλογικό δώρο».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΦΕΝ σε ανακοίνωσή της, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, τον οποίο και ενημέρωσε για το θέμα αυτό, η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπήρξε πάγια θέση και κατάκτηση, που κερδήθηκε και ίσχυε μέχρι και το 2013. Δυστυχώς όμως τον Απρίλη του 2013, η κυβέρνηση έθεσε στη Βουλή το ζήτημα αποκοπής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου και ψηφίστηκε πλειοψηφικά, με εφαρμογή τελικά τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά από πολλές προσπάθειες της ΠΟΦΕΝ για αποκατάσταση αυτής της αδικίας, οι φοιτητές πλέον θα δικαιούνται κάτι που παλιά ήταν δεδομένο. Η επαναφορά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως ενημέρωσε ο κ. Καδής, θα αφορά όλους τους φοιτητές και μάλιστα με δηλώσεις του ιδίου, όπως αναφέρει η ΠΟΦΕΝ, το κόστος για κάτι τέτοιο δεν είναι υψηλό και ότι θα το αντέξουν έστω και οριακά οι προϋπολογισμοί του κράτους.

Ωστόσο οι φοιτητές και με αφορμή την επαναφορά της ιατρικής περίθαλψης καλούν την κυβέρνηση όπως απαντήσει πώς είναι δυνατόν να επαναφέρουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εφόσον τα δημόσια οικονομικά πλέον αντέχουν κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα μόλις τον προηγούμενο μήνα προχώρησαν στη μείωση 4 εκατ. ευρώ από τη φοιτητική μέριμνα στους προϋπολογισμούς του 2018, που ήδη είναι μειωμένη κατά 19 εκ. ευρώ.

Επισημαίνουν παράλληλα την απαίτηση των φοιτητών για επαναφορά των προϋπολογισμών για τη φοιτητική μέριμνα, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, στα επίπεδα του 2016

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy