Δώστε εξηγήσεις για τα 14 εξαφανισμένα ασυνόδευτα παιδιά

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Την υπόθεση εξαφάνισης 14 ασυνόδευτων παιδιών από το 2019 δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και απαιτούνται εξηγήσεις. Απαιτούνται έρευνες για διευκρινίσεις και απαντήσεις από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους. Αρκεί όλοι μας να αναλογιστούμε εάν επρόκειτο για δικά μας παιδιά, για συγγενικά μας παιδιά, για κυπριόπουλα και όχι αλλοδαπά. Μιλάμε για παιδικές ψυχούλες και δεν χωρούν ούτε ξενοφοβίες, ούτε ρατσιστικές αναφορές. Κι αυτά τα παιδιά είναι δικά μας…

Επομένως, χρειάζονται καθημερινές πιέσεις προς τις αρμόδιες Αρχές για να ενεργήσουν ώστε να διακριβωθεί η τύχη τους. Έχουν περάσει τρία χρόνια και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν. Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από το 2019. Μετά από τρία χρόνια, τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθησυχάσει τα αρμόδια τμήματα του κράτους και να αφήσουν τους φακέλους και τις έρευνες στα ράφια!

Ας αναλογιστεί ο καθένας από εμάς ποια μπορεί να είναι η τύχη των 14 ασυνόδευτων παιδιών. Παρά τη φτώχεια και τη δυστυχία που περνά σήμερα ο Κύπριος πολίτης, πιστεύω ότι δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του. Το θέμα είναι ανθρώπινο. Είναι «γονική» υποχρέωσή μας έναντι αυτών των παιδιών, έναντι ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων.

Η Επίτροπος Παιδιού σημειώνει στην έκθεσή της ότι υπάρχει προβληματική διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών, η οποία βοηθά και οδηγεί τα παιδιά αυτά σε εξαφάνιση, αναζητώντας άλλους προορισμούς, έστω και αν είναι επικίνδυνοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά, σημειώνει η Επίτροπος Παιδιού, είναι εύκολα θύματα διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης και εμπορίας. Η Επίτροπος Παιδιού ζητά διερεύνηση για την ύπαρξη κυκλωμάτων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε το θέμα αυτό χωρίς να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα κάτω από ποιες συνθήκες εξαφανίστηκαν τα παιδιά και το πού βρίσκονται τα 14 ασυνόδευτα παιδιά. Το πρόβλημα επεκτείνεται και πέραν των 14 εξαφανισθέντων παιδιών, αφού σήμερα στην Κύπρο βρίσκονται 855 ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου. Κάτω από ποια επίβλεψη βρίσκονται τα παιδιά αυτά; Υπάρχουν ή όχι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και ποιες υπηρεσίες εμπλέκονται για να συντονίσουν και να συνεργαστούν ώστε τα παιδιά αυτά να νιώθουν ζεστασιά, ασφάλεια και αγάπη;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.