Δώστε κίνητρα και εξαιρέσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Από τις 10 Μαΐου όσοι έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο χωρίς τεστ, δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, θέλοντας έτσι να διευκολύνει τον τουρισμό με στόχο να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί για τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Η διευκόλυνση  αφορά τουρίστες, οι οποίοι θα προέρχονται από 65 χώρες. Η Κύπρος θα αναγνωρίζει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς τη διενέργεια αρνητικού τεστ.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι την ίδια στιγμή που δίνονται αυτές οι διευκολύνσεις στους ξένους τουρίστες, δεν έχει ανακοινωθεί καμία διευκόλυνση σε ό,τι αφορά τους Κυπρίους και τον εγχώριο τουρισμό. Είναι σε ισχύ η γενική απαγόρευση σε Κυπρίους να επισκέπτονται και να διανυκτερεύουν σε κυπριακά ξενοδοχεία, ενώ ο ξένος τουρίστας που θα είναι εμβολιασμένος θα μπορεί να το κάνει ελεύθερα.

Γιατί αυτή η διάκριση; Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις; Γιατί να μην έχει τα ίδια δικαιώματα και ο Κύπριος πολίτης, ο οποίος θα είναι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις εμβολίου; Όχι μόνο θα πρέπει να δοθούν οι ίδιες διευκολύνσεις στους Κύπριους πολίτες για να στηριχθεί και ο εγχώριος τουρισμός, αλλά θα πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά από πλευράς του Υπουργείου Υγείας ώστε να δοθούν και άλλες διευκολύνσεις σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Να δοθούν έτσι κίνητρα και να υπάρξει προτροπή για εμβολιασμό -η Κύπρος σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες.

Από τη στιγμή που επιδημιολογικά αναγνωρίζεται πλέον η ασφάλεια των εμβολίων, τότε θα πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις σε όσους επέλεξαν να εμβολιαστούν, με σεβασμό βέβαια και στο δικαίωμα εκείνων που έχουν ακόμη αμφιβολίες να εμβολιαστούν και χρειάζεται να πειστούν. Εισηγούμαστε το Υπουργείο Υγείας να μελετήσει σοβαρά τη διαφοροποίηση των διαταγμάτων έτσι ώστε όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου να εξαιρούνται από την υποχρέωση του sms και να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Το πρωτόκολλο για τις εκκλησίες επιτρέπει την είσοδο στους ναούς σε όσους έχουν εμβολιαστεί, οπότε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να επιτραπεί σε όλους τους εμβολιασμένους η ελεύθερη διακίνηση, η είσοδος στα καφενεία, στα θέατρα, στα γήπεδα κ.ο.κ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.