Δόθηκαν 3.000 «χρυσά» διαβατήρια, αλλά εισπράχθηκαν τέλη μόνο από 128 πρόσωπα

Καταστροφική η διασύνδεση του ΚΟΑΓ με το Επενδυτικό Πρόγραμμα

 

Καταστροφική αποδεικνύεται η απόφαση της κυβέρνησης να διασυνδέσει τις εργασίες του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης με το Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, η κατάρρευση του Επενδυτικού Προγράμματος οδήγησε και στην κατάρρευση των σχεδιασμών του ΚΟΑΓ, καθώς μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του βασιζόταν στα τέλη τα οποία καταβάλλονταν από τα πρόσωπα τα οποία αποκτούσαν «χρυσά» διαβατήρια. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική του κράτους αναφορικά με την εξασφάλιση στέγης με προσιτό ενοίκιο.

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρία κατατέθηκαν στοιχεία τα οποία προκαλούν πολλά ερωτηματικά, αφού μετά την εφαρμογή των κανονισμών, προκειμένου οι πολιτογραφηθέντες να καταθέτουν εισφορά στον ΚΟΑΓ (αρχικά 75 χιλ. ευρώ και στη συνέχεια 100 χιλ. ευρώ), δόθηκαν περισσότερα από 3.000 «χρυσά» διαβατήρια, αλλά εισπράχθηκαν τέλη μόνο από 128 πρόσωπα, με αποτέλεσμα στα ταμεία του ΚΟΑΓ να εισρεύσουν μόνο 11 εκατ. ευρώ περίπου.

Κύμα αστέγων

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης πολιτικής του κράτους αναφορικά με την εξασφάλιση στέγης με προσιτό ενοίκιο, καθώς και για την αλλοίωση της αποστολής και του σκοπού του ΚΟΑΓ. Σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν για τις μειωμένες εισφορές από τους πολιτογραφηθέντες, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να προκύπτει ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Ακόμη, ο Αρ. Δαμιανού υπέδειξε ότι η εκτόξευση των ενοικίων, ιδιαίτερα στις πόλεις της Λευκωσίας και της Λεμεσού που έχουν φτάσει στα 800 – 1.000 ευρώ, έχει μετατραπεί σε κοινωνική μάστιγα που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στη στέγαση των πολιτών.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε ντροπή το φαινόμενων των αστέγων, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.

«Είναι απαράδεκτο και συνάμα προκλητικό και θλιβερό, εν έτει 2022, να υπάρχουν στην Κύπρο άστεγοι συμπολίτες μας. Έχουν τεθεί ενώπιόν μας συγκεκριμένες περιπτώσεις και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής Εσωτερικών έχουμε αναλάβει να διαμεσολαβήσουμε, ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί στέγη σ’ αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρ. Δαμιανού.

Σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος για τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων και την ανάγκη για λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους και διαμόρφωση ενιαίας στεγαστικής πολιτικής θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.

«Υπάρχουν πολλά ελλείμματα στις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν», τόνισε ο Αρ. Δαμιανού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.