Δρ. Άδωνις Ελευθερίου: Η πανδημία μάς βρήκε απροετοίμαστους

 

• Δεν ισχύει απόλυτα το ότι ο κορονοϊός προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους

Της Μαρίας Φράγκου

• Στην Κύπρο ξηλώθηκε η δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα
• Βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε θετικά περιστατικά με απλές χειρουργικές μάσκες
• Έβγαιναν οι του ΟΚΥπΥ και έλεγαν πως υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα κ.λπ. κι έλεγαν ψέματα στον κόσμο. Εμείς ξέραμε πως με τα μέσα που διαθέτουμε, θα μολυνθούμε

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή κι εκεί θα επιστρέψει μόλις η υγεία του το επιτρέψει. Ο δρ Άδωνις Ελευθερίου, πνευμονολόγος, διευθυντής της αντίστοιχης Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, πέρασε και περνά ακόμη περιπέτεια υγείας, αφού νόσησε με τον ιό που απειλεί την ανθρωπότητα και σύσσωμος ο πλανήτης βρίσκεται σε μάχη μαζί του.

Ο δρ Άδωνις Ελευθερίου πέρασε δύσκολα και δεν διστάζει να παραδεχθεί πως υπήρξαν στιγμές που πέρασαν άσχημες σκέψεις από το μυαλό του.

 

«Δύσκολο να είσαι περιορισμένος χωρίς επαφή με τους ανθρώπους σου… Ειδικά όταν χρειάστηκε να νοσηλευτώ, λόγω του ότι ήμουν εξαιρετικά εξαντλημένος και με προβλήματα, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό. Έκανα αξονικό και υπήρχαν ευρήματα και στους δύο πνεύμονες. Είναι τότε που σου περνά από το μυαλό μήπως και δεν τα καταφέρεις και τότε η σκέψη σου πάει στους δικούς σου ανθρώπους. Είμαι και γιατρός και πνευμονολόγος και έχω αντίληψη του θέματος. Όταν άρχισα να έχω μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή ανησύχησα, ναι, ότι μπορεί και να μην τα καταφέρω…» λέει στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο δρ Άδωνις Ελευθερίου.

Από την άλλη, ωστόσο, έπαιρνε και δύναμη για να παλέψει. Για τους δικούς του ανθρώπους, η αγάπη των οποίων τον συντρόφευε μονίμως. «Άμα έχεις και τους δικούς σου, νιώθεις την αγάπη τους… Άμα ξέρεις ότι οι συνάδελφοί σου είναι εκεί και προσπαθούν για όλους τους ασθενείς, παίρνεις δύναμη», μας λέει χαρακτηριστικά. Και νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένος και περήφανος για τους συναδέλφους του, ιατρούς και νοσηλευτές, που περιέθαλψαν τον ίδιο, αλλά περήφανος και συγκινημένος για το έργο των συναδέλφων τους, πολλοί από τους οποίους δεν πηγαίνουν στο σπίτι τους για μέρες και εργάζονται ασταμάτητα. «Είναι ήρωες και τους αξίζουν τα καλύτερα», λέει με συγκίνηση.

 

Ένας ιός ύπουλος

Αυτός ο ιός, συνεχίζει ο Άδωνις Ελευθερίου, είναι πάρα πολύ ύπουλος. Και το παράδειγμα το δικό του επιβεβαιώνει αυτά που λέει: «Τα συμπτώματα ήταν αρκετά έντονα με πάρα πολύ υψηλούς πυρετούς. 39-40 κτυπούσε το θερμόμετρο. Έντονες μυαλγίες σε σημείο που πονούσε ολόκληρο το σώμα, έντονη εξάντληση, ανορεξία». Αυτά, είπε, ήταν τα συμπτώματα των πρώτων ημερών και όταν εμφανίστηκε ξηρός βήχας και ακολούθως δυσκολία στην αναπνοή, ήταν απαραίτητη η μεταφορά στο νοσοκομείο, αρχικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λεμεσού και μετά στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Πέρασαν οκτώ-εννέα μέρες για να σταματήσει ο πυρετός. Ωστόσο, η ιατρική παρακολούθηση ήταν επιβεβλημένη, γιατί η ίωση αυτή μπορεί να εξελιχθεί άσχημα και πολύ γρήγορα. Εκεί που είσαι σταθερός ή μπορεί να νιώθεις και καλύτερα, εξηγεί, ξαφνικά υποτροπιάζεις. «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι υπό ιατρική παρακολούθηση. Στο νοσοκομείο χορηγούνται κάποια σκευάσματα τα οποία θεωρείται ότι παρέχουν κάποια ενίσχυση του οργανισμού, αλλά το βασικό είναι ότι είσαι σε ένα χώρο στον οποίο μπορούν να σου δώσουν τη βοήθεια που θα σου χρειαστεί».

Είναι γιατρός και η είδηση πως νόσησε ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες. Πρώτα διερωτάται κάποιος «μα γίνεται και ο γιατρός να νοσήσει» και δεύτερον αρχίζει η ανησυχία για τα μέτρα προφύλαξης στα νοσηλευτήριά μας. Μεταφέρουμε αυτές τις σκέψεις στον συνομιλητή μας: «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο αυτό. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και οι πρώτοι που θα χτυπηθούν. Δεν είναι περίεργο γιατί νοσούν γιατροί και νοσηλευτές. Δείτε στην Ιταλία τι συμβαίνει και πόσοι γιατροί βρίσκονται στον κατάλογο των νεκρών. Αλλά δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία από τον ΟΚΥπΥ. Δεν υπάρχει γνώση του αντικειμένου για να γίνουν και οι σωστοί σχεδιασμοί. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν ρωτούν κανέναν. Ήρθε και μας βρήκε η πανδημία απροετοίμαστους. Στο νοσοκομείο της Πάφου είχαμε ένα σενάριο που ήταν ακραίο μεν, αλλά ήταν πολύ πιθανό. Έπρεπε να είχαμε οργανωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα. Δεν άρχισε η ίωση από κάποιον άρρωστο που ήρθε στο νοσοκομείο να αναζητήσει βοήθεια, αλλά η λοίμωξη ξεκίνησε μέσα στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε διαθέσιμος εξοπλισμός για το προσωπικό εντός νοσοκομείου. Βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε θετικά περιστατικά με απλές χειρουργικές μάσκες. Έτσι υπήρξε διασπορά της λοίμωξης. Λόγω των μη επαρκών μέτρων προστασίας, της έλλειψης εξειδικευμένου προστατευτικού εξοπλισμού». Αυτό που λέμε ότι έστειλαν τους στρατιώτες στον πόλεμο χωρίς όπλα, δεν είναι σχήμα λόγου στην περίπτωση αυτή. Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό πάει στον πόλεμο χωρίς όπλα. «Έβγαιναν οι του ΟΚΥπΥ και έλεγαν πως υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα κ.λπ. κι έλεγαν ψέματα στον κόσμο. Εμείς ξέραμε πως με τα μέσα που διαθέτουμε θα μολυνθούμε. Ήταν φανερό», λέει ο γιατρός.

 

Ο ιός δεν κοιτά ηλικίες

Ακούμε διάφορες ερμηνείες της νόσου και πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις. Είναι μια απλή γρίπη, όπως υποστηρίζουν πολλοί; Και πότε τα πράγματα καθίστανται δύσκολα και επικίνδυνα, ρωτάμε: «Μια απλή γρίπη δεν είναι. Είναι ένας ιός ο οποίος είναι πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης, έχει ψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον ιό της γρίπης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών που θα νοσήσουν θα το περάσουν είτε ασυμπτωματικά -και είναι επικίνδυνο γιατί υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς που κυκλοφορούν και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το ξέρουν- είτε κάποιοι θα το περάσουν ως απλή γρίπη. Κάποιοι θα το αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ή ακόμα σοβαρότερα να χρειαστεί να διασωληνωθούν». Ο δρ Άδωνις Ελευθερίου δεν συμφωνεί με τη θέση πως ο ιός προσβάλλει μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους και το παράδειγμα το δικό του είναι, όπως λέει, χαρακτηριστικό: «Ο ιός αυτός είναι πάρα πολύ ύπουλος. Δεν ισχύει απόλυτα το ότι προσβάλλει σοβαρά τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες δηλαδή. Εγώ είμαι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Εγώ δεν έχω προβλήματα υγείας, αθλούμαι, τρέφομαι υγιεινά. Αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις».

 

Απέτυχε το πείραμα

«Τούτη η πανδημία έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πως το πείραμα που ζούμε, με τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ, δηλαδή να βάζεις manager να διοικούν τα νοσοκομεία και να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, εκτός από λανθασμένο, είναι και επικίνδυνο. Κάποια στιγμή όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην Κύπρο ξηλώθηκε η δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Επιμένουν να κάνουν λάθη και να παραπλανούν τον κόσμο. Αγόρασαν, λένε, εξοπλισμό των τόσων εκατομμυρίων. Μα πότε; Μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Βλέπαμε τι γινόταν στην Κίνα. Ξέραμε πως έρχεται στην Ευρώπη. Ποια μέτρα πήραμε; Τι σχεδιασμούς κάναμε; Εξοπλισμό, αναλώσιμα είχαμε; Πόσα; Επιστήμονες υγείας πρέπει να διοικούν και όχι manager», λέει κατηγορηματικά.

Ο κόσμος όσο ποτέ άλλοτε βρίσκεται δίπλα στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, εκφράζει στήριξη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο συνομιλητής μας δεν είναι ιδιαίτερα σίγουρος πως αυτή η εκτίμηση και όλη αυτή η εκστρατεία θα συνεχίσει και μετά. «Γρήγορα θα ξεχάσει ο κόσμος. Και θα επανέλθουν όλοι στα παλιά. Ότι είμαστε χαραμοφάηδες, καλοβολεμένοι κ.λπ. ΜΜΕ καλλιεργούν και δημιουργούν κοινή γνώμη. Το θέμα η Πολιτεία να κατάλαβε το λάθος και πού έγινε το λάθος. Και να τα διορθώσει. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα διεκδικούμε», τονίζει.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy