Δρ. Αρμεύτης: 67 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος που δεν εμβολιάζεται(ΗΧΗΤΙΚΟ)

Έλα στο Google News

Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα θα βοηθούσαν από τη στιγμή που υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα τόνισε ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι δεν έγινε κάτι τις τελευταίες μέρες που να σταματά την μεταδοτικότητα του ιού αλλά όπως είπε πλέον γίνεται απλή καταγραφή των κρουσμάτων ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Εξέφρασε δε την άποψη ότι τα μέτρα και με την εφαρμογή του safepass δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει. Επίσης, τόνισε ότι ο λόγος που αυξάνονται τα κρούσματα είναι γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις τόσο από άτομα που έχουν εμβολιαστεί όσο και από όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ακόμα σημείωσε ότι περίπου το 25% των ατόμων που έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής θα βιώσουν long COVID και θα ταλαιπωρούνται για μήνες με τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Αναφέρθηκε και σε περίπτωση ασθενή που μετά από 1,5 μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο, παρέμεινε και για 4 μήνες στο σπίτι του με συνεχόμενη παροχή οξυγόνου. Επίσης σημείωσε ότι κάποιος που δεν εμβολιάζεται, έχει 67 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτεί.

Για τον τερματισμό των δωρεάν rapid tests, εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα διασποράς του ιού στην κοινότητα και δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, θα ήταν σωστό να παρέμεναν τα δωρεάν rapid tests για κάποιο χρονικό διάστημα ή να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Πρόσθεσε ότι αν σταματήσουν τα δωρεάν rapid tests ίσως ξεφύγει η κατάσταση και παρατηρηθούν φαινόμενα με ψεύτικα rapid και μηνύματα.

Για τις καταγγελίες σχετικά με γιατρούς που αποτρέπουν πολίτες από το να εμβολιαστούν, ο κ. Αρμεύτης είπε ότι την επιστήμη δε μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς γιατί στηρίζεται σε δεδομένα. Σημείωσε ότι οι απόψεις ενός γιατρού εκτός επιστημονικών δεδομένων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή μπορεί να καταστούν επικίνδυνες. Πρόσθεσε ότι ήταν ο πρώτος που έκανε καταγγελία και ακόμα περιμένει απάντηση. Επίσης σημείωσε ότι οι γιατροί που συμβουλεύουν πολίτες να μην εμβολιαστούν, είναι εξαφανισμένοι από τις κλινικές COVID.

Ακούστε το ηχητικό από τις δηλώσεις του Χάρη Αρμεύτη στην πρωινή έκδοση του Άστρα:

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.