Δρ. Αβραάμ Ηλία: Προβληματισμός για τη λειτουργία παιδιατρικών κλινικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία

-Ο ανθρώπινος οργανισμός του παιδιού χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα

-Αναγκαία η λειτουργία των Πρώτων Βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο

-Χρειάζεται να αναπτύσσουμε συνεχώς τις υποειδικότητες

-Δεν υπάρχουν κατάλληλοι ιατροί για την υποειδικότητα των μεταβολικών νοσημάτων

-Να αναπτύσσουμε συνεχώς τις υποειδικότητες -μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων, παιδοκαρδιολογία, παιδοπνευμονολογία, παιδοενδοκρινολογία

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη είναι η προσφορά της παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, της μοναδικής τριτοβάθμιας κλινικής στην Κύπρο όπου παραπέμπονται τα παιδιά από τις ελεύθερες περιοχές και από τις κατεχόμενες.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, είναι μια κλινική που έχει την υποδομή να αντιμετωπίσει τα περιστατικά και αυτό αντικατοπτρίζεται και από τους επιδημιολογικούς δείκτες, δείκτες παιδικής θνητότητας και θνησιμότητας που υπάρχουν στην Κύπρο και είναι οι χαμηλότεροι δείκτες στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην παιδιατρική κλινική έχουν αναπτυχθεί όλες οι υποειδικότητες, όπως είναι η κλινική γενετικής, η κλινική παίδων, παιδοπνευμονολογική, νεφρολογική, ενδοκρινολογική, νευρολογική, καρδιολογική κ.ά. Επίσης, μεταξύ άλλων, στην Παιδιατρική λειτουργούν Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη κλινική. Παράλληλα παράγει και εκπαιδευτικό έργο, καθώς εδώ εκπαιδεύονται οι φοιτητές των ιατρικών σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Δίδουμε πλήρη ειδικότητα σε 13 ειδικευόμενους Παιδιατρικής και 4 εξειδικευόμενους Νεογνολογίας. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη, πολυπαραγοντική, σημαντική κλινική του τόπου γιατί θέλουμε να επενδύσουμε στην υγεία των παιδιών γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου».

Αναγκαία η λειτουργία Πρώτων Βοηθειών για τα παιδιά

Στις σκέψεις και προτεραιότητες βρίσκεται η λειτουργία Τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο αφού με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων παιδιών που πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Υπάρχει ένα σχέδιο για δημιουργία Πρώτων Βοηθειών, εδώ στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι πολυδάπανο, γιατί για να δημιουργήσεις πρώτες βοήθειες για παιδιά χρειάζεσαι και όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται. Είναι κάτι το οποίο όμως χρειάζεται να γίνει και πιστεύω ότι η Πολιτεία έχει πάρει την απόφαση να δημιουργήσει Τμήμα Πρώτων Βοηθειών εδώ στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία χιλιάδων παιδιών να μεταβαίνουν πρώτα στις πρώτες βοήθειες του Γενικού όπου περιθάλπονται πρώτα από παθολόγους και όχι από παιδίατρους».

Προβληματισμός για τη λειτουργία παιδιατρικών κλινικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που προβληματίζει κυρίως σε σχέση με τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Δρ Ηλία σημειώνει ότι δεν θα ήθελε να δει υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τα παιδιά.

«Αυτό που με προβληματίζει με το ΓεΣΥ, είναι να μην αρχίσουν οι διάφοροι να νοσηλεύουν παιδιά σε κλινικές που δεν έχουν τις υποδομές, γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός του παιδιού χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μπορεί από στιγμή σε στιγμή να κινδυνεύσει η ζωή του, είτε γιατί έχει κάποιες διαταραχές είτε γιατί δεν έχει την απαιτούμενη νοσηλευτική φροντίδα. Μας έτυχε σε ιδιωτικές κλινικές να δώσουν λάθος υγρά και να οδηγηθούν παιδιά σε πνευμονικό οίδημα. Επομένως, η ζωή του παιδιού δεν πρέπει να εκτίθεται σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να αφήνουμε την αντιμετώπιση της ζωής του παιδιού σε έμπειρα χέρια, γιατί πάνω απ’ όλα δεν είναι το κέρδος αλλά η ασφάλεια του παιδιού. Συνεπώς εκτιμώ ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια να αναπτυχθούν σε διάφορα νοσηλευτικά κέντρα ή ιδιωτικές κλινικές, παιδιατρικές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενισχυθεί η μοναδική τριτοβάθμια κλινική της Κύπρου που είναι το Μακάρειο Νοσοκομείο, ούτως ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με πλήρη ασφάλεια εδώ. Και εάν χαθούν όποια παιδιά τυχόν χαθούν, που ευτυχώς είναι πάρα πολύ σπάνια, είναι γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο να τους προσφέρουμε. Επομένως εδώ δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα με το ΓεΣΥ ότι θα έχουμε πρόβλημα, ιδιαίτερα με την παιδιατρική κλινική του Μακάρειου. Ούτως ή άλλως τόσα χρόνια είμαστε η μοναδική τριτοβάθμια κλινική της Κύπρου που παραπέμπονται όλα τα παιδιά εδώ. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Αναγκαία είναι η συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση της παιδιατρικής κλινικής, ούτως ώστε να συμβαδίζουμε με τα τρέχοντα ιατρικά δεδομένα, γιατί η ιατρική επιστήμη είναι μια επιστήμη η οποία συνεχώς εξελίσσεται, συνεχώς ανανεώνεται, οι γνώσεις εμπλουτίζονται καθημερινά θα έλεγα. Επομένως, οι γιατροί εδώ είτε με τα διάφορα συνέδρια που κάνουν ή παρακολουθούν, με τις διάφορες διαλέξεις που επίσης κάνουμε, με το εκπαιδευτικό εν γένει έργο που έχουμε σαν παιδιατρική κλινική, προσπαθούμε να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις γνώσεις μας, να τις εμπλουτίζουμε για να μπορέσουμε να μετακυλήσουμε αυτές τις γνώσεις στο παιδί, που είναι και ο τελικός στόχος η υποστήριξη και αναβάθμιση, η παροχή αν θέλετε της καλύτερης δυνατής θεραπευτικής φροντίδας».

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και αν είναι αναγκαίο να ενισχυθεί με περισσότερους επαγγελματίες υγείας, ο Δρ Ηλία επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες υποειδικότητες. «Ναι, αυτό που χρειάζεται είναι οι υποειδικότητες. Υπάρχουν ορισμένες υποειδικότητες, όπως είναι η υποειδικότητα των μεταβολικών νοσημάτων, για τα οποία δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενα άτομα, δεν υπάρχουν κατάλληλοι γιατροί. Προσπαθούμε, με διάφορες συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Αλλά σκοπός μας και στόχος είναι η αυτονόμηση αυτών των υποειδικοτήτων και να πούμε ότι υπάρχουν υποειδικότητες που θέλουμε ακριβώς να τις αναπτύξουμε, γιατί πρέπει σαν μοναδική τριτοβάθμια κλινική να αναπτύσσουμε συνεχώς τις υποειδικότητες. Υπάρχουν υποειδικότητες, που έχουμε στείλει γιατρούς για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, όπως είναι η μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων, όπως είναι η παιδοκαρδιολογία, όπως έχουμε την παιδοπνευμονολογία. Έχουμε ειδικότητες, τις οποίες προσπαθούμε και εκεί που υπάρχει ενδιαφέρον, όπως προγραμματίζεται να γίνει με την παιδοενδοκρινολογία. Όπου υπάρχουν ελλείψεις προσπαθούμε να τις καλύψουμε με εκπαίδευση του προσωπικού στο εξωτερικό, γιατί δυστυχώς η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος και δεν μπορούμε να το κάνουμε. Για να αποκτήσει κάποιος επαρκή εκπαίδευση, ειδικά σε σπάνια νοσήματα, πρέπει να μεταβεί σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού».

Κλείνοντας, ο Δρ Ηλία επεσήμανε για άλλη μια φορά τη σημαντικότητα της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να βλέπει το κέρδος όταν έχει να αντιμετωπίσει την υγεία ενός παιδιού.

«Το κέρδος έρχεται σε τελευταία μοίρα. Αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση της υγείας του παιδιού, συνεπώς πρέπει να παραπέμπονται έγκαιρα τα παιδιά. Και τώρα αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να απλοποιήσουμε και τον τρόπο εισαγωγών μας στο Μακάρειο, ούτως ώστε ένα παιδί που χρήζει εισαγωγής να το παρακάμψουμε από το να επισκεφτεί τις Πρώτες Βοήθειες. Εάν πιστεύει ο προσωπικός του ιατρός ότι το παιδί πρέπει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο, να γίνεται απευθείας εισαγωγή. Απλώς αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι το επίπεδο της παιδιατρικής κλινικής είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό μας το μεταφέρουν και επισκέπτες που έχουμε από το εξωτερικό, ιατροί, συνάδελφοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε, παιδιά τα οποία θα πάνε στο εξωτερικό ή ακόμη και οι παιδίατροι οι οποίοι τελειώνουν από την κλινική την ειδικότητά τους γιατί η παιδιατρική κλινική εδώ είναι το μοναδικό φυτώριο. Είναι το μεγαλύτερο φυτώριο των νέων παιδιάτρων της Κύπρου. Πολλοί παιδίατροι που τελειώνουν απ’ την παιδιατρική κλινική, είτε θα εργαστούν στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Είναι πολλοί από αυτούς που διαπρέπουν, είτε ακόμη και στο εξωτερικό. Είναι άτομα τα οποία έχουν μεταβεί στο εξωτερικό και μένουν εκεί, είτε για υποειδικότητες, είτε ως γενικοί παιδίατροι. Το feedback που έχουμε είναι πως ακούμε τα καλύτερα λόγια όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης των παιδιάτρων. Ελπίζουμε να το συνεχίσουμε αυτό, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και σε θέματα υγείας δεν υπάρχει οροφή και η οροφή μας είναι το άπειρον. Δεν υπάρχει ποτέ το ιδανικό, πάντα το ιδανικό πρέπει να το αναζητούμε…»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy