Δρ Χρ. Πέτρου: Η απαξίωση της επιστήμης μάς γυρίζει σε άλλες εποχές

  • Αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν αποτελούν ένα ετερόκλητο πλήθος, το οποίο οι αρμόδιοι πρέπει να προσεγγίσουν με νηφαλιότητα, χωρίς τρομοκρατία και με τεκμηριωμένη ενημέρωση ανάλογα με τις απορίες που έχει ο καθένας
  • «Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό για να μην καούμε, δεν περιμένουμε να καούμε και να ψάχνουμε φάρμακο»
  • Επικίνδυνη για την ανθρωπότητα η αντιεμβολιαστική «τάση»  

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου εξέφρασε την ανησυχία του σε περίπτωση που η «τάση» για άρνηση των εμβολίων COVID-19 μετατραπεί σε γενικότερη άρνηση προς τα εμβόλια. Όπως είπε, στο παρελθόν έχουμε δει σε περιόδους που υπήρχε έντονη παραπληροφόρηση από την επίδραση αντιεμβολιαστικού κινήματος, ότι επηρεάστηκαν οι εμβολιασμοί και παρουσιάστηκαν εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε, αποτελεί η περίπτωση της ιλαράς τα προηγούμενα χρόνια, η οποία επανεμφανίστηκε μετά από πολλές δεκαετίες, λόγω αυτού του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Εάν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι τέτοιο, τόνισε, τότε θα γυρίσουμε το ρολόι της ανθρωπότητας πολύ πίσω και θα δούμε ασθένειες ξεχασμένες, τις οποίες ξεχάσαμε λόγω των εμβολίων, να επανέρχονται, με δραματικές συνέπειες. 

 

Του  Ειρηναίου Πίττα

Η επιστημονική κοινότητα, οι κυβερνήσεις και οι Αρχές Υγείας ψάχνουν τη «χρυσή φόρμουλα» που θα πείσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, καθώς παρατηρείται μια γενική ύφεση στο ρυθμό εμβολιασμού, την ώρα που τα συστήματα υγείας δέχονται ξανά πίεση, με την καταπληκτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων COVID-19 να είναι ανεμβολίαστοι.

Οι προσπάθειες και η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, από τα αρχικά στάδια της πανδημίας αλλά και στο αρχικό στάδιο χορήγησης εμβολίων βασίζεται στις απειλές, τα μέτρα επιβολής και τη μετακύλιση των ευθυνών, με συνέπεια να χαθεί η εμπιστοσύνη προς τους αρμόδιους και τα αποτελέσματα της στρατηγικής να είναι μάλλον αντίθετα από αυτά που είχε στόχο. Έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο η προσπάθεια ορθής ενημέρωσης και αντιμετώπισης της έντονης παραπληροφόρησης και των fake news, που διαιωνίζονται, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων, της ιατρικής κοινότητας και άλλων εμπλεκόμενων.

Οι δυσκολίες της προσπάθειας να πειστούν για εμβολιασμό, όσοι ακόμα δεν το έχουν πράξει, πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι αποτελούν ένα ετερόκλητο πλήθος, χωρίς να είναι κοινοί οι λόγοι που επικαλούνται.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου, μιλώντας στη «Χαραυγή», κατηγοριοποιεί αυτούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και τονίζει την ανάγκη οι αρμόδιοι να στραφούν σε στοχευμένη τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Τρεις μεγάλες κατηγορίες ανεμβολίαστων

Τα άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν σίγουρα δεν είναι όλοι ξεκάθαρα αρνητικοί, προφασιζόμενοι διάφορες συνωμοσιολογίες, μακριά από τα όρια της λογικής. Αυτή η ομάδα είναι μάλλον μια πολύ μικρή μειοψηφία, καθώς οι πλείστοι δεν εμβολιάζονται για άλλους λόγους.

Ο καθηγητής Χρίστος Πέτρου κατηγοριοποιεί αυτά τα άτομα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Σημειώνει αρχικά ότι υπάρχουν διαχρονικά αυτοί οι οποίοι είναι εναντίον του εμβολιασμού εκ πεποιθήσεως ή ιδεοληπτικά. Πέραν αυτών, προσθέτει, «υπάρχουν ακόμα δύο γενικές ομάδες που δεν προχωρούν στον εμβολιασμό: οι διστακτικοί που θέλουν περισσότερη πληροφόρηση και οι απαθείς απέναντι στον εμβολιασμό». Επισημαίνει πως όλοι έχουν τις απορίες και τις ανησυχίες τους και οι απαντήσεις πρέπει να απευθύνονται σε κάθε ξεχωριστή ομάδα με νηφαλιότητα, χωρίς να τρομοκρατείται ο κόσμος.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε πως οι Αρχές Υγείας οφείλουν να πάνε οι ίδιες και να βρουν και να ακούσουν τον κόσμο, ιδιαίτερα τους νέους. Τόνισε πως «χρειάζεται ενσυναίσθηση και ο καθένας να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις του. Χρειάζεται τεκμηριωμένη ενημέρωση ανάλογα με τις απορίες που έχει ο καθένας, χωρίς να δημιουργείται πόλωση ή διαχωρισμός», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, υπογράμμισε ότι «η όλη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την ενημέρωση για την αντιμετώπιση του φόβου και την κατάρριψη μύθων αποδίδεται εύστοχα με τη ρήση της Marie Curie: “Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να φοβόμαστε, ένα μόνο να γίνει κατανοητό. Τώρα είναι η στιγμή να καταλάβουμε περισσότερα, ώστε να φοβόμαστε λιγότερα”».

Αναμενόμενη η αντίδραση

Ερωτώμενος αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που προέκυψε όλη αυτή η αντίδραση προς τα εμβόλια COVID-19, ο καθηγητής σημείωσε ότι για τον ίδιο ήταν αναμενόμενη. Εξήγησε ότι «είναι μια νέα πραγματικότητα που σίγουρα μπορεί να δημιουργεί φόβο, παρ’ όλο που τα εμβόλια δεν είναι κάτι νέο».

Πρόσθεσε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που χρειάστηκε να γίνει μαζικός εμβολιασμός και αυτό ενδεχομένως να «συνέτεινε στην ενίσχυση του φόβου ή της διστακτικότητας» για να προσθέσει ωστόσο ότι υπάρχουν «πολλοί που εκμεταλλευτήκαν το φόβο και τις ανησυχίες».

Ο δρ Πέτρου τόνισε ότι αυτό που δεν ανέμενε είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απαξίωση της επιστήμης, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «μας γυρίζει σε άλλες εποχές».

Τα εμβόλια είναι αδειοδοτημένα

Ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα που ακούγεται από άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν είναι από τη μια η ταχύτητα με την οποία πήραν έγκριση τα εμβόλια και από την άλλη το γεγονός ότι η άδεια κυκλοφορίας που έλαβαν είναι «υπό όρους». Ο δρ Πέτρου σημείωσε ότι τα εμβόλια στην Ευρώπη είναι αδειοδοτημένα με έναν τύπο άδειας που λέγεται «άδεια υπό όρους», για να αναφέρει ότι στην Αμερική έχουν μόνο άδεια έκτακτης χρήσης. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να συγχύζεται το τι γίνεται στην Αμερική με την Ευρώπη. «Στη σελίδα του ΕΜΑ μπορεί ο καθένας να δει ότι τα εμβόλια αναφέρονται ως “authorised”», τόνισε.

Ανέφερε ότι η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους υπάγεται σε ένα ελεγχόμενο και άρτιο πλαίσιο που παρέχει διασφαλίσεις για να εξηγήσει ότι «στην πραγματικότητα η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ δεν είναι άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου, αλλά άδεια προσωρινής χρήσης του μη εγκεκριμένου εμβολίου. Η άδεια κυκλοφορίας υπό όρους όμως, διασφαλίζει ότι όλοι οι έλεγχοι φαρμακοεπαγρύπνησης, οι έλεγχοι παρασκευής συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων παρτίδων, και οι άλλες μετεγκριτικές υποχρεώσεις μιας άδειας, εφαρμόζονται με νομικά δεσμευτικό τρόπο και αξιολογούνται από τις επιστημονικές επιτροπές του ΕΜΑ σε συνεχή βάση, και ότι μπορεί να αναληφθεί κανονιστική δράση εάν χρειαστεί. Αυτές οι άδειες ανανεώνονται κάθε χρόνο, ενώ οι άδειες κυκλοφορίας (χωρίς όρους) κάθε 5».

Υπογράμμισε δε, ότι στην περίπτωση της άδειας κυκλοφορίας υπό όρους της ΕΕ, η ευθύνη για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση βαραίνει τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας (την εταιρεία).

Δεν υπάρχει αποτελεσματικό αντι-ιικό φάρμακο

Ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιείται ευρέως είναι πως υπάρχουν φάρμακα για τον κορονοϊό, με τις πιο συχνές αναφορές να αφορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα, ωστόσο οι κυβερνήσεις επιμένουν στα εμβόλια. Κληθείς να σχολιάσει την πιο πάνω θέση, ο καθηγητής τόνισε αρχικά ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα αποτελεσματικό αντι-ιικό φάρμακο». Σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο δρ Πέτρου σημείωσε ότι «εκτός του ότι δεν είναι αδειοδοτημένα, είναι και πολύ περιορισμένη η αποτελεσματικότητά τους, στους λίγους που μπορεί να χορηγηθούν, έστω και αν υπήρχε, που δεν υπάρχει επάρκεια».

Υπογράμμισε ότι τα εμβόλια προετοιμάζουν τον οργανισμό μας να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ιό όταν εκτεθεί σε αυτόν, ενώ τα φάρμακα θα είναι χρήσιμα στη συμπτωματική νόσο. Καταλήγοντας, επικαλέστηκε μια φράση «ενός αγαπητού συναδέλφου: χρησιμοποιούμε αντιηλιακό για να μην καούμε, δεν περιμένουμε να καούμε και να ψάχνουμε φάρμακο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.