Δρ. Ηλία: Με οξεία γαστρεντερίτιδα ένα στα πέντε παιδιά στο Μακάρειο τον τελευταίο μήνα

Ένα στα πέντε παιδιά, που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο μήνα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έπασχαν από οξεία ιογενή γαστρεντερίτιδα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, ο οποίος έκανε λόγο για έξαρση στα περιστατικά, με αρκετά από αυτά να χρήζουν νοσηλείας.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Ηλία είπε πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Μακάρειο πέντε παιδιά με οξεία ιογενή γαστρεντερίτιδα, για να σημειώσει ότι γύρω στο 20% με 30% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν τον τελευταίο μήνα ήταν με τον ίδιο ιό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αβράμ Ηλία τα περιστατικά που καταγράφηκαν «ήταν ήπια», συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ιογενείς γαστρεντερίτιδες, που παρατηρούνται στις αρχές καλοκαιριού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως o ιός εκδηλώνεται με εμετούς, διαρροϊκές κενώσεις και αφυδάτωση, ενώ σημείωσε πως τα περιστατικά μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση.

«Ένα στα πέντε [παιδιά] που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται έχουν συμπτωματολογία. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο αυτή την εποχή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς, καθώς στις πλείστες περιπτώσεις οι νοσηλείες είναι ολιγοήμερες, αφού ο ιός διαρκεί για 5 με 7 ημέρες», είπε.

Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι πολύ μεταδοτικές – ειδικά στα παιδιά -, υποδεικνύοντας στους γονείς εάν παρατηρήσουν στα παιδιά τους συμπτώματα να τα περιορίζουν εκτός σχολείου, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά και διασπείρουν το ιό.

Και μικροβιακές γαστρεντερίτιδες ενδεχομένως το καλοκαίρι

Όπως σημείωσε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου εντός του καλοκαιριού ενδεχομένως να καταγραφούν και περιστατικά μικροβιακών γαστρεντερίτιδων, λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί εντός καλοκαιριού κάποια άλλη έξαρση ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, εξαιτίας των lockdown και των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Δρ. Ηλία είπε πως δεν θεωρεί πιθανόν κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα αυτή την περίοδο, ενώ ελπίζει να συνεχίσουν έτσι.

«Δεν προβλέπω να έχουμε εξάρσεις RSV ή μικροβιακές πνευμονίες ή ακόμα και γρίπη, όπως πέρσι το καλοκαίρι. Φέτος, ενώ παρατηρήθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, εντούτοις δεν μιλάμε για έξαρση όπως πέρσι και αυτό μπορεί να αποδοθεί στη χρήση μάσκας, που τη χρησιμοποιούσαν τα παιδιά μέχρι τελευταία», ανέφερε.

Δύο παιδιά νοσηλεύονται με COVID-19

Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Δρ. Ηλία είπε ότι αυτή τη στιγμή στο Μακάρειο νοσηλεύονται δύο παιδιά με COVID-19, δύο αγόρια ηλικίας 7 ετών και 5 μηνών.

Είπε ότι τα παιδιά «δεν είναι σοβαρά», ωστόσο, συμπλήρωσε χρειάζονται παρακολούθηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.