Δρ. Καραγιάννης για υποπαραλλαγή ΒΑ5: Στέλεχος που είναι κατά 10% πιο μεταδοτικό

Τα πάνω κάτω έφερε κατακαλόκαιρα, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ανέφερε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι στην Κύπρο η υποπαραλλαγή ΒΑ5 πριν από πέντε βδομάδες ήταν στο 1% των κρουσμάτων αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, έφτασε στον 19%. Σημείωσε ότι πρόκειται για στέλεχος που είναι κατά 10% πιο μεταδοτικό, έχει πιο σοβαρή συμπτωματολογία και διαφεύγει της ανοσίας. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι παρόλο που αυξάνονται τα κρούσματα, δεν αναμένεται αύξηση νοσηλειών, λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης.

Παράλληλα είπε ότι θα είναι αχρείαστη η λήψη περιοριστικών μέτρων, αν δεν αυξηθούν οι νοσηλείες και δεν πιεστεί το σύστημα υγείας. Υπέδειξε ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό.

Την ίδια ώρα ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι αρκετές χώρες δεν είναι διατεθειμένες να πλήξουν τις οικονομίες τους για άλλη μια φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπισή τους είναι «όποιον θέλει ας πάρει ο χάρος».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.