Δρ Καραγιάννης: Περαιτέρω μείωση κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο, ενώ περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων θα αρχίσει να φαίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα ύστερα από την απόδοση από τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, εκτιμά το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Διαβάστε επίσης:

3,904 ραντεβού για εμβολιασμό άνω των 84 ετών την Δευτέρα (01/2) – Πόσοι εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «καλώς έπραξε η κυβέρνηση να προχωρήσει κάπως πιο επιφυλακτικά στις χαλαρώσεις, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι», σημείωσε. Ερωτηθείς αν έχουν αποδώσει τα περιοριστικά μέτρα του lockdown, απάντησε καταφατικά. «Φυσικά απέδωσαν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα. Με την έναρξη των πιο αυστηρών μέτρων του lockdown πέσαμε στα 120. Είμαστε τώρα μεταξύ 120 και 158 κρουσμάτων και θα αρχίσουμε να βλέπουμε περαιτέρω πτώση ίσως την ερχόμενη εβδομάδα», είπε.

Ο Δρ Καραγιάννης χαρακτήρισε ως ορθή την κίνηση για επιτήρηση των εργαζομένων. «Νομίζω ότι αν δεν θέλουμε να μας ξεφύγουν τα πράγματα, πρέπει να επιτηρούμε την κατάσταση στους χώρους εργασίας για να αποφύγουμε το πρόβλημα που είχαμε τα Χριστούγεννα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, είπε «οπωσδήποτε, γιατί είναι τα παιδιά που διακινούνται πιο ενεργά από τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αν δεν θέλουμε ο ιός να επαναεισέλθει στα σχολεία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με καθημερινή επιτήρηση τού τι συμβαίνει εκεί».

Ο καθηγητής τόνισε ότι η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων θα αρχίσει να φαίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά η πορεία προς διψήφιους αριθμούς ίσως πάρει περισσότερο χρόνο.

Για την πίεση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ότι μειώθηκαν οι εισαγωγές, αλλά οι νοσηλείες στις εντατικές θεραπείες εξακολουθούν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. «Κι αυτό διότι εκτός του ότι περνά ένα δεκαπενθήμερο μέχρι να δούμε τις πιο σοβαρές εισαγωγές, τα άτομα που μπαίνουν στις εντατικές μονάδες παραμένουν για περισσότερες ημέρες από τις άλλες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από τις αντιδράσεις που υπάρχουν από οργανωμένα σύνολα για τα μέτρα, υπέδειξε ότι εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανοίξει ταυτόχρονα, γιατί αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό και θα επανέλθουμε στην πρότερα κατάσταση μέσα στο πολύ τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

«Ποιο είναι πιο συμφέρον; Να προχωρήσουμε προσεκτικά με μικρά βήματα, ή να κάνουμε απότομες κινήσεις και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει; Το δοκίμασε η Ελλάδα που άνοιξε κάποια από τα καταστήματα κ.λπ. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει έξαρση πάλι του αριθμού των κρουσμάτων. Έχουν τετραπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες», είπε.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε, αναμένουν ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι δύσκολοι μήνες από την άποψη του ότι είναι πολύ κρύοι και εξ ανάγκης θα βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους κι αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy