ΔΡ. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ενας χειρουργός για… τα δύσκολα

Από το νοσοκομείο της Πάτρας σε πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Γερμανίας. Κι απ’ την Ελλάδα στην Κύπρο… Ο Δρ Παναγιώτης Κοροβέσης, ο οποίος στα χρόνια της επιστημονικής του πορείας απέκτησε τη φήμη του «χειρουργού για τα δύσκολα» βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στο νησί μας για να κάνει αυτό το οποίο ξέρει καλά: Nα διενεργήσει μια πολύ δύσκολη χειρουργική επέμβαση σε 26χρονο Κύπριο, ο οποίος μετά από τροχαίο δυστύχημα υπέστη σοβαρή κάκωση στην κοτύλη (κοιλότητα λεκάνης). Ο χειρουργός-ορθοπεδικός που έχει «σώσει» από την αναπηρία συμπατριώτες μας, μιλά στη «Χ» για τις σύγχρονες μεθόδους της ορθοπεδικής χειρουργικής, οι οποίες αποτελούν επανάσταση στον τομέα της ιατρικής. Μιλά επίσης για τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχει διενεργήσει στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας, την περιπλοκότητά τους, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει και στη συνεργασία του με το Κέντρο AIMIS στη Λευκωσία.

Συνέντευξη στη Μαρίνα Κουμάστα

KOROVESIS

– Γιατρέ, o ερχομός σας στο νησί μας σηματοδοτείται σχεδόν πάντα από την αντιμετώπιση ενός δύσκολου και περίπλοκου περιστατικού. Τι σας φέρνει αυτή τη φορά στην Κύπρο;

Η αλήθεια είναι ότι έρχομαι στην Κύπρο για να προσφέρω τις επιστημονικές γνώσεις και δη να χειρουργήσω κάποιο δύσκολο και περίπλοκο περιστατικό. Εχω κληθεί από το Υπουργείο Υγείας προς αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών που αφορούν βεβαίως τον τομέα μου, την ορθοπεδική χειρουργική. Πρόκειται για περιστατικά που αφορούν κακώσεις στη λεκάνη και τα οποία εάν δεν τύχουν άμεσης εξειδικευμένης χειρουργικής επέμβασης ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ασθενείς να μείνουν καθηλωμένοι σε τροχοκάθισμα. Στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμη αυτή η εξειδίκευση και έτσι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε συνεργασία μαζί μου για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, αλλά και για την εκπαίδευση Κυπρίων ιατρών.

Οποτε υπάρχει ανάγκη έρχομαι στην Κύπρο και μπαίνω στο χειρουργείο. Αυτή τη φορά θα χειρουργήσω έναν 26χρονο, ο οποίος μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα υπέστη πολύ σοβαρό κάταγμα λεκάνης. Είναι μεγάλο χειρουργείο, πολύωρο καθότι το ισχίο του ασθενή έχει μετακινηθεί προς την κοιλιακή χώρα. Με τη διαδικασία της οστεοσύνθεσης θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Μετακινώντας δηλαδή τα αγγεία, νεύρα και μύες ώστε να γίνει η προσπέλαση διαμέσω της κοιλιάς των διαφόρων αναλωσίμων (βιδών, μεταλλικών πλακών) που απαιτούνται για να διορθωθεί η βλάβη. Πρέπει να πούμε πως αυτές οι επεμβάσεις είναι δύσκολες, χρειάζονται ακρίβεια από τον γιατρό και διενεργούνται μόνο από χειρουργούς που είναι εξειδικευμένοι σε αυτά τα θέματα.

– Εχετε πάντως τη φήμη του «χειρουργού για τα δύσκολα», ενώ είναι γνωστό ότι έχετε σώσει από την αναπηρία συμπατριώτες μας. Ποια περιστατικά αντιμετωπίσατε στην Κύπρο;

Το ότι ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως τον… χειρουργό για τα δύσκολα σίγουρα αυτό με τιμά ιδιαίτερα και ταυτόχρονα με γεμίζει με ευθύνες απέναντι στους ασθενείς μου. Oπως προανέφερα, έχω κληθεί στην Κύπρο, στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας για αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών, τα οποία αφορούσαν κακώσεις λεκάνης και κοτύλης και αρθροπλαστικές του ισχίου, συνεπεία σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα και λόγω πτώσεων από μεγάλο ύψος.

– Ασχολείστε αποκλειστικά με τις σοβαρές κακώσεις στη λεκάνη και το ισχίο;

Και όχι μόνο… Γενικότερα ασχολούμαι με την ειδική ορθοπεδική χειρουργική που σημαίνει ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν βαριές κακώσεις στην πύελο και τη λεκάνη, καθώς και σοβαρές κακώσεις της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να πούμε ότι ιδιαίτερα τα κατάγματα της λεκάνης και της κοτύλης αποτελούν πολύ σοβαρές κακώσεις και κατά πλειοψηφία (τα 2/3) συμβαίνουν ύστερα από τροχαία δυστυχήματα. Η ζωή του ασθενούς συνήθως βρίσκεται σε κίνδυνο αφού χάνει πολύ αίμα, καθότι όταν «σπάνε» αυτά τα οστά προκαλείται αιμορραγία. Οταν δε υπάρχει κάκωση στη λεκάνη ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί. Μένει καθηλωμένος στο κρεβάτι ή σε τροχοκάθισμα μέχρι η κατάσταση της υγείας του να του επιτρέψει το χειρουργείο το οποίο, να σημειωθεί, πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο. Εάν για οποιονδήποτε λόγο σημειωθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση ενδέχεται ο ασθενής να μην μπορέσει να περπατήσει ξανά…

Τα στατιστικά δεδομένα δεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας προκύπτει από τα κατάγματα της λεκάνης, σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 50%. Θεωρώ πως σε κάθε ιατρικό κέντρο θα πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένα χέρια, τα οποία να μπορούν άμεσα να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

– Εξ όσων έχω αντιληφθεί αποφεύγετε τις κλασικές μεθόδους των χειρουργικών επεμβάσεων και εφαρμόζετε τις νέες τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο;

Και καλύτερο, θα έλεγα. Ας μην ξεχνούμε πως αυτά τα περιστατικά αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους που είναι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Εκτός του ότι οι νέες τεχνικές στην ορθοπεδική χειρουργική επιτρέπουν στους ασθενείς να φύγουν πολύ πιο γρήγορα από το νοσοκομείο, ο πόνος είναι λιγότερος, η ανάρρωση γρηγορότερη, η απώλεια αίματος σχεδόν μηδαμινή. Οι νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται πλέον στον τομέα μας είναι απόλυτα επιτυχείς – σ’ αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία. Ωστόσο χρειάζεται εξειδίκευση για να εφαρμοστούν.

Η διάδοση της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής έχει ευρύτατα διαδοθεί και τα ευεργετικά αποτελέσματα των μεθόδων της είναι πλέον πραγματικότητα σε χιλιάδες ασθενείς ανά το παγκόσμιο.

– Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην ειδικότητά σας;

Από τα πιο συχνά προβλήματα που συναντούμε εμείς οι χειρουργοί-ορθοπεδικοί
είναι αυτά του ισχίου και του γόνατου. Μεγάλοι άνθρωποι, μετά τα 70 χρόνια της
ζωής τους, αντιμετωπίζουν επίσης απώλεια της λόρδωσης. Καμπουριάζουν, όπως λέμε,
λόγω της γήρανσης του σκελετού ο οποίος αρχίζει να παίρνει την αντίθετη κλίση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν σε όρθια στάση. Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ασθενή.
Ποτέ δεν είναι αργά για να αντιμετωπίσει κάποιος ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Η ποιότητα της ζωής έχει εξάλλου μεγαλύτερη σημασία από το πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν οι πολίτες ότι ιδιαίτερα στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής η έγκαιρη επέμβαση του γιατρού είναι σωτήρια.

– Γιατρέ, έχετε επίσης ανακοινώσει τη συνεργασία σας με το Κυπριακό Ινστιτούτο CIMIS (Cyprus Institute of Minimally Invasive Surgery). Σε ποιους τομείς θα εστιαστεί αυτή η συνεργασία;

Αισθάνομαι αρχικά την ανάγκη να πω ότι η ίδρυση στην Κύπρο του Ινστιτούτου CIMIS (Cyprus Institute of Minimally Invasive Surgery), βασιζόμενο στα πρότυπα ποιότητας του αντίστοιχου Αμερικανικού Ινστιτούτου AIMIS (American Institute of Minimally Invasive Surgery), που λειτουργεί επιτυχημένα στην Κύπρο, τα τελευταία 5 χρόνια είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την αναβάθμιση της ιατρικής φροντίδας στην Κύπρο. Η εξειδίκευσή μου στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, αλλά και η επιθυμία μου να μεταφέρω αυτή τη γνώση της σύγχρονης ορθοπεδικής χειρουργικής στους Κύπριους συναδέλφους μου ήταν οι κύριοι λόγοι που με ώθησαν να συνάψω συνεργασία με το Ινστιτούτο και να κάνω αυτό το οποίο ξέρω καλά: Nα χειρουργώ δύσκολα περιστατικά.

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο CIMIS

Το CIMIS (the Cyprus Institute of Minimally Invasive Surgery) είναι ένα Κέντρο Αριστείας EλάχισταEπεμβατικήςXειρουργικής, το οποίο εδρεύει στην Κύπρο και λειτουργεί στο American Medical Center στη Λευκωσία από το 2015, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες σε κύπριους ασθενείς και σε ασθενείς στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωζώνης, τοποθετώντας τη χώρα μας στο χάρτη των διεθνών προορισμών ιατρικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου.

Το CIMIS αποτελείται από τους πλέον καταξιωμένους ‘Έλληνες και Κύπριους χειρουργούς στον Τομέα της Σπονδυλικής Στήλης. Οι εν λόγω χειρουργοί εφαρμόζουν Αμερικάνικές πρωτοποριακές μεθόδους χειρουργικής και Αμερικάνικές καινοτόμες τεχνολογίες, παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς.

Όραμα των Ιδρυτών του ΙνστιτούτουCIMIS, είναι να μεταλαμπαδευτεί η γνώση των Αμερικάνικών καινοτόμων χειρουργικών μεθόδων και ιατρικών τεχνικών που εφαρμόζει, εκπαιδεύοντας τους Κύπριους χειρούργους Σπονδυλικής Στήλης, ώστε με αυτό τον τρόπο οι Κύπριοι ασθενείς να απολαμβάνουν, τις πιο εξελιγμένες Αμερικάνικες χειρουργικές θεραπείες και Αμερικάνικες τεχνολογίες στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.aimis.com / [email protected]

Tel. +357 22 476600

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy