Δρ. Κωστρίκης: Η πιο επικίνδυνη κατηγορία χωρών είναι η “Α”Ο Υφυπουργός Τουρισμού δεν είναι ειδικός για να αποφασίσει ποιες χώρες θα βρίσκονται στην κατηγορία Α και Β, αλλά όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά στοιχεία τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ εξέφρασε την άποψη ότι η πιο επικίνδυνη κατηγορία είναι η κατηγορία Α γιατί έρχονται τουρίστες στην Κύπρο χωρίς πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου και δεν υπάρχει αναγκαστικός έλεγχος.

Πρόσθεσε όμως ότι μετά από υποδείξεις των επιδημιολόγων, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε δειγματοληπτικό έλεγχο και στην κατηγορία Α.

Για την Βρετανία είπε ότι η καμπύλη των κρουσμάτων πάει καλά, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να μπει στην κατηγορία Β και όχι στην κατηγορία Α προκειμένου να υπάρχει έλεγχος. Διαφορετικά, τόνισε, θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο κ. Κωστρίκης είπε ότι κατά την αυριανή συνάντηση της επιδημιολογικής ομάδας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο ίδιος θα εισηγηθεί όπως υπάρχει αύξηση του δειγματοληπτικού ελέγχου σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να τρέξει στο full η εσωτερική οικονομία και να αυξηθεί η αυστηρότητα προς τα σύνορα σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Ακόμα, ο καθηγητής τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση γιατί μπορεί να απολαμβάνει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Εξήγησε ότι τα νούμερα που ανακοινώνονταν από το Υπουργείο Υγείας κατά το Lockdown φαίνεται να είναι πολύ κοντά στους πραγματικούς αριθμούς των λοιμώξεων στο νησί και αυτό οφείλεται και στο μεγάλο αριθμό των εργαστηριακών διαγνώσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περίπτωση της Κύπρου η πυρκαγιά έχει σχεδόν σβήσει , λέγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται προς το τέλος της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Άλλες χώρες πρόσθεσε δεν ήταν κοντά στους πραγματικούς αριθμούς και όταν σταματούσε το lockdown υπήρχε αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Για το θέμα των γάμων, εξέφρασε την άποψη ότι λόγω της καλής εγχώριας επιδημιολογικής εικόνας, θα επισπευσθεί η άρση των περιορισμών.

Για τα πανεπιστήμια, είπε ότι λόγω της εξαιρετικής εγχώριας επιδημιολογικής εικόνας, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να γίνονται μαθήματα δια ζώσης ίσως όμως λίγο διαφορετικά από ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας της γρίπης των χοίρων. Πρόσθεσε ότι ο ιός που εντοπίστηκε στην Κίνα είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγή: Άστρα/Διάλογος