Δρ Πανά για ευλογιά των πιθήκων: Πρόκειται για παλιό νόσημα – Πώς μεταδίδεται

Οι επιδημίες και τα λοιμώδη νοσήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, δήλωσε η Λέκτορας Παιδιατρικής Ζωή-Δωροθέα Πανά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση.

Μιλώντας στον Άστρα για την ευλογιά των πιθήκων, ανέφερε ότι οι αόρατοι εχθροί υπήρχαν και ήταν γνωστό ότι θα εμφανίζονταν και θα προκαλούσαν προβλήματα. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπισης.

Η κ. Πανά εξήγησε ότι ο ιός αυτός ήταν γνωστός σε περιοχές της Αφρικής, λέγοντας ότι η ιατρική κοινότητα υποθέτει πως έγινε μια μετάλλαξη του και βρέθηκε μέσω ατόμου με ιατρικό ιστορικό στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι και στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχουν ασυμπτωματικά κρούσματα, εξηγώντας ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της κατάστασης.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η νέα μορφή του ιού προκαλεί πιο ήπια κλινική εικόνα, προσθέτοντας ότι εκτός από το αναπνευστικό, μεταδίδεται και από τα σωματικά υγρά.

Ανέφερε ωστόσο ότι χρειάζεται παρατεταμένη και στενή επαφή.

Τόνισε ότι υπάρχουν όπλα διαχείρισης αυτής της λοιμώδους κατάστασης, σημειώνοντας ότι αν και έχει νέα μορφή, παραμένει παλιό νόσημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.