Δρ. Πάνος: Εμβόλιο το οποίο να καλύπτει τις μεταλλάξεις της Covid μαζί με τη γρίπη

Μπήκαμε σε μια διαχειρίσιμη πορεία της πανδημίας υπό προϋποθέσεις, δήλωσε στον Άστρα ο Καθηγητής λοιμωξιολογίας Γιώργος Πάνος.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση, με τις μεταλλάξεις του ιού, περιορίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όμως την ίδια ώρα προσβάλλονται περισσότερα άτομα.

Ο κ. Πάνος σημείωσε ότι με βάση μελέτες που έγιναν, μπορεί να εμφανιστούν επιπτώσεις σε ένα ποσοστό της τάξης του 8% έως 12% σε άτομα που ασθένησαν με Covid στο πρώτο τρίμηνο ή και αργότερα.

Επανέλαβε την ανάγκη εμβολιασμού ο οποίος, όπως είπε, βοηθά όσους θα ασθενήσουν με κορωνοϊό να μην αναπτύξουν έντονα συμπτώματα και μειώνει σε μεγάλο ποσοστό το ενδεχόμενο θανάτου.

Σε ότι αφορά το θέμα της 4ης δόσης εμβολίου, ο κ. Πάνος είπε ότι με βάση μελέτες, το 4ο εμβόλιο δεν έχει βοηθήσει αισθητά τις ηλικίες κάτω των 70 ετών, ενώ βοήθησε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσων πάσχουν από διάφορες ασθένειες.

Επισήμανε ότι με την έλευση της χειμερινής περιόδου μπορεί να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις της Δέλτα και της Όμικρον, ενώ απομονωμένες χώρες μπορεί να αναπτύξουν διαφορετικές μεταλλάξεις.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα πρέπει να βρεθεί ένα στοχευμένο εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις της Covid μαζί με τη γρίπη και δεν θα χρειάζεται συνεχής εμβολιασμός.

Σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, κ. Πάνος, τόνισε ότι τα πολλά τεστ κράτησαν ανοικτή την κυπριακή κοινωνία με όλες τις θετικές συνέπειες, σε σύγκριση με άλλες χώρες που είχαν συχνούς περιορισμούς.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.