Δρ. Τσιούτης: Μήνας μετάβασης και όχι χαλάρωσης ο Φεβρουάριος (Ηχητικό)

Ο Φεβρουάριος δεν είναι μήνας χαλάρωσης αλλά μήνας μετάβασης από τα αυστηρά μέτρα στη χαλάρωση, υπέδειξε ο επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Διαβάστε επίσης:Ανηφορίζουν στο Προεδρικό οι επιδημιολόγοι τη Δευτέρα-Βλέπουν ΠτΔ για σταδιακό ξεκλείδωμα

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Τσιούτης είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει διορθώνοντας εκείνα που χρειάζονται τόσο στα πρωτόκολλα, όσο και στην επιτήρηση και στον στοχευμένο έλεγχο.

Σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων, εξήγησε ότι σε περίπτωση μείωσης των κρουσμάτων θα ήταν καλό να ανοίγουν πρώτα οι χώροι που έχουν χαμηλό δείκτη μετάδοσης.

Σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει βελτίωση στην κοινότητα, αλλά παραμένει μεγάλο το πρόβλημα με τον αριθμό των νοσηλευομένων, αφού παρατηρείται κάποια μείωση στους αριθμούς, αλλά το ιδανικό είναι να μειωθούν περαιτέρω, ειδικά στις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιούτης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναμονή για ακόμα κάποιες μέρες για να εξεταστεί αν και ποιες θα είναι οι χαλαρώσεις.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο κ. Τσιουτης είπε ότι οι χαμηλές βαθμίδες θα μπορούσαν να ανοίξουν αφού κάτι τέτοιο βοηθά και στην ψυχολογία των παιδιών, αλλά υπό προϋποθέσεις,

Υπέδειξε ότι η απότομη χαλάρωση θα φέρει αναπόφευκτα μια νέα έξαρση, γι’ αυτό αν όλα δουλέψουν σωστά και με υπομονή μπορεί να επέλθει η χαλάρωση χωρίς να επέλθει ένα τρίτο κύμα.

Υπέδειξε επίσης ότι παρατηρείται κάποιοι ασθενείς να καθυστερούν να ζητήσουν φροντίδα από νοσοκομεία, αφήνοντας την κατάσταση τους να φτάσει σε οριακά σημεία και εκτίμησε ότι κάποιοι που ήταν ασθενείς, λόγω γιορτών επέλεξαν να παραμείνουν στο σπίτι παρά να παν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα κάποιοι να χειροτερέψουν και να φτάσουν σε οριακά σημεία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.