Δράκου: Αξιόλογη παγκόσμια ηγέτιδα η Ελισσάβετ – Παράδειγμα για όλα τα Έθνη

Τις σχέσεις Κύπρου-ΗΒ εξήρε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου σε χαιρετισμό το βράδυ της Πέμπτης σε δεξίωση των Βρετανικών Βάσεων για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η κ. Δράκου αναφέρθηκε στην Βασίλισσα λέγοντας ότι πρόκειται για μια αξιόλογη παγκόσμια ηγέτιδα που εδώ και εβδομήντα χρόνια οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο με δεξιοτεχνία και αφοσίωση, μετατρέποντας τον εαυτό της σε παράδειγμα για όλα τα έθνη.

Ανέφερε ότι η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν άριστες σχέσεις προσθέτοντας ότι η μακρόχρονη φιλία βασίζεται στο κοινό παρελθόν, στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και στη διμερή συνεργασία σε ένα εύρος τομέων.

Η Υπουργός είπε ότι η Κύπρος είναι ιδιαίτερα περήφανη για την ενεργό Κυπριακή Κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη κοινότητα Κυπρίων στο εξωτερικό προσθέτοντας επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους δημοφιλείς ακαδημαϊκούς προορισμούς για χιλιάδες Κύπριους φοιτητές.

Παράλληλα, σημείωσε, η Κύπρος φιλοξενεί περισσότερους από 60.000 Βρετανούς που διαμένουν στο νησί μας, αλλά είναι και προορισμός διακοπών για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βρετανούς τουρίστες ετησίως.

Η κ. Δράκου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία για την ανάπτυξη ακινήτων εντός των μη στρατιωτικών περιοχών των Βρετανικών Βάσεων που θα δώσει, όπως είπε, νέα ώθηση στη σχέση μας και θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι οικονομικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές διμερείς σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο και θεμελιώδες μέρος της συνεργασίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες.

Σημείωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας είναι πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ λέγοντας ότι οι τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν κοινές απαντήσεις, με βάση τις κοινές μας αξίες και αρχές. Πρόσθεσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάνει αυτές τις αρχές, σήμερα, πιο επίκαιρες από ποτέ.

Η Υπουργός υπέδειξε ότι η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία αγγίζουν ανοιχτές πληγές για τους Κύπριους που έχουν τη δική τους τραγική εμπειρία ξένης εισβολής και συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και κατανοούν πλήρως τα βάσανα και την ανάγκη για αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό.

Αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος στα Βαρώσια που διαιωνίζουν, όπως τόνισε, το σημερινό αδιέξοδο και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αποτελούν επίσης, είπε, απειλή για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Διαβεβαίωσε ότι παρά τη στάση της Τουρκίας, εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου όπως είναι τα πρόσφατα ΜΟΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.