Δραματικά στοιχεία στην Κύπρο: Ένας στους τέσσερις θα προσβληθεί από καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του

Ένας στους τέσσερις Κύπριους θα προσβληθεί από καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ περίπου 42 νέα περιστατικά παιδιών ηλικίας από 0 μέχρι 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο και λευχαιμία ετησίως στην Κύπρο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, που έγινε στην παρουσία εκπροσώπων Συνδέσμων Καρκινοπαθών και την οποία οργάνωσε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο που γίνεται καθημερινά στα Ογκολογικά Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, καθώς και στην Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία, σε σχέση με τον καρκίνο στην Κύπρο.

Όπως λέχθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Παρατηρητηρίου για τον καρκίνο «GLOBOCAN» (WHO), οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα του Αρχείου Καρκίνου Κύπρου μέχρι το έτος 2018 κατά προσέγγιση ένας στους εννέα πολίτες της Κύπρου πεθαίνει από καρκίνο μέχρι την ηλικία των 75 ετών, ενώ εκτιμάται ότι στην Κύπρο ένας στους τέσσερις θα προσβληθεί από καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του.

Σε σχέση με τα περιστατικά των παιδιών και εφήβων με καρκίνους κάθε μορφής παγκύπρια, αναφέρθηκε ότι πέραν των 1.500 περιστατικών παιδιών με καρκίνο και συναφείς, σοβαρές αιματολογικές ή ογκολογικές παθήσεις σε διάφορα στάδια παρακολούθησης και θεραπείας, περιθάλπονται ετησίως στην Παιδογκολογική Παιδοαιματολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, ενώ σημειώθηκε ότι κατά το 2021 περίπου 30 νέα περιστατικά καρκίνων έχουν διαγνωστεί και έχουν τύχει θεραπείας στην συγκεκριμένη Κλινική.

Σε χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Κύπρος Σταυρίδης, διαβεβαίωσε πως ο Οργανισμός «βρίσκεται δίπλα στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους», υπογραμμίζοντας ότι η «η μάχη κατά του καρκίνου είναι διαρκής και ο ΟΚΥπΥ δηλώνει παρών, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στα Ογκολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του».

Παρουσίαση του έργου των Ογκολογικών Τμημάτων

Παρουσιάζοντας το προφίλ του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η Διευθύντρια του Τμήματος, Δρ. Ρένα Ιωάννου, ανέφερε ότι, «το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λειτούργησε το 1964 υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και ήταν το πρώτο Ογκολογικό Τμήμα που λειτούργησε στην Κύπρο».

Όπως σημείωσε στο Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας οι καρκινοπαθείς τυγχάνουν πολύπλευρης και ολοκληρωμένης φροντίδας, με εξαίρεση τις υπηρεσίες Ακτινοθεραπείας, για τις οποίες συνεργαζόμαστε με τα υπάρχοντα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα.

«Στόχος μας ήταν και παραμένει η ποιοτική φροντίδα των ασθενών και για τον λόγο αυτό ευελπιστούμε ότι στο μέλλον το Τμήμα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μάχη κατά του καρκίνου», επεσήμανε η κ. Ιωάννου.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Δρ. Σίμων Μαλάς σημείωσε πως «το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2004», για να σημειώσει ότι στο Τμήμα λειτουργούν τρία εξωτερικά ιατρεία επί καθημερινής βάσης, ο Ογκολογικός θάλαμος με 16 κλίνες στον πέμπτο όροφο, ο θάλαμος βραχείας νοσηλείας στον πέμπτο όροφο με 10 αναπαυτικές πολυθρόνες (Day Care), το εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων και εξωτερικό ιατρείο μια φορά την εβδομάδα (Τρίτη) στο ισόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μαλά, στον Ογκολογικό θάλαμο γίνονται πολυήμερες χημειοθεραπείες, μεταγγίσεις αίματος, ενυδατώσεις, παρηγορητική ιατρική, αντιμετώπιση λοιμώξεων, καρκινικού πόνου και άλλων συμπτωμάτων, ενώ στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας «οι ασθενείς αφού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 6 ώρες, πηγαίνουν στα σπίτια τους, αφού ενημερωθούν για την ημερομηνία της επόμενης επίσκεψης τους».

Εξάλλου, η Διευθύντρια της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Ελένη Παπαχριστοδούλου, είπε ότι η Κλινική είναι το μοναδικό κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία, οξείες και χρόνιες καλοήθεις αιματολογικές παθήσεις – εξαιρουμένης της θαλασσαιμίας και των διαταραχών πήξης.

Ανέφερε ακόμα πως πέραν των 1.500 περιστατικών παιδιών με καρκίνο και συναφείς, σοβαρές αιματολογικές ή ογκολογικές παθήσεις σε διάφορα στάδια παρακολούθησης και θεραπείας, περιθάλπονται στην Κλινική ετησίως.

Επιπροσθέτως ανέφερε πως η Κλινική είναι αρμόδια για την παρακολούθηση παιδιών μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, μακροπρόθεσμη παρακολούθηση επιβιωσάντων παιδικού καρκίνου, καθώς και για την παρακολούθηση των παιδιών και των οικογενειών τους με σύνδρομα προδιάθεσης για καρκίνο.

Η Διευθύντρια της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου ανέφερε ακόμα πως η Κλινική διαθέτει 14 κλίνες με δυνατότητα επέκτασης σε 19 όσον αφορά την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και 8 κλίνες αναφορικά με την ημερήσια νοσηλεία, ενώ συμπλήρωσε πως διατηρεί καθημερινά εξωτερικά ιατρεία και εργαστήριο μελέτης της μορφολογίας του μυελού των οστών, το μοναδικό στην Κύπρο για τη μελέτη δύσκολων παιδιατρικών αιματολογικών περιστατικών.

Στατιστικά στοιχεία

Παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με τον καρκίνο στην Κύπρο, ο Βοηθός Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Γεώργιος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τον καρκίνο (ECIS), κατά το έτος 2020 καταγράφηκαν 4.989 νέα περιστατικά (2.739 σε άντρες και 2.250 σε γυναίκες), ενώ την ίδια χρονιά 2.430 ασθενείς απεβίωσαν από τη νόσο (1.436 άντρες και 994 γυναίκες).

Επικαλούμενος τα ίδια στοιχεία, ο Δρ. Ιωαννίδης είπε πως οι τρεις συχνότεροι τύποι καρκίνου που πλήττουν τους άνδρες στην Κύπρο είναι ο καρκίνος του προστάτη με συχνότητα 30%, του πνεύμονα με συχνότητα 16% και του παχέος εντέρου με συχνότητα 14%.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι αντίστοιχοι συχνότεροι τύποι καρκίνου στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού με συχνότητα 34%, του θυρεοειδή αδένα με συχνότητα 10% και του παχέος εντέρου με συχνότητα 8%.

Όσον αφορά στη θνησιμότητα, ο Δρ. Ιωαννίδης είπε πως οι τρεις καρκίνοι που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους στην Κύπρο είναι στους μεν άντρες ο καρκίνος του πνεύμονα με ποσοστό 24%, του προστάτη με ποσοστό 13% και του παχέος εντέρου με ποσοστό 11%, στις δε γυναίκες ο καρκίνος του μαστού με ποσοστό 20%, ακολουθούμενος από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με ποσοστό θανάτων 11%.

Τιμήθηκε ο πρώην Διευθυντή της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ΟΚΥπΥ απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην Διευθυντή της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Λοΐζου Λοΐζου, ως ένδειξη της ελάχιστης αναγνώρισης και εκτίμησης του πολυσήμαντου έργου του.

Σημειώνεται ότι ο Δρ. Λοΐζου, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του για 30 και πλέον χρόνια, ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε και ίδρυσε την Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο διάγνωσης και θεραπείας παιδιών και εφήβων με καρκίνο και λευχαιμία στην Κύπρο.

Απονέμοντας την τιμητική πλακέτα, ο Αναπληρωτής Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, τον διαβεβαίωσε πως ο Οργανισμός θα συνεχίσει το έργο του, με στόχο κανένα παιδί να χάνει τη μάχη με τον καρκίνο και τη λευχαιμία και καμιά οικογένεια παιδιού με καρκίνο ή λευχαιμία να πολεμά μόνη.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Λοΐζου αφού ευχαρίστησε τον ΟΚΥπΥ για την τιμή, ανέφερε ότι νιώθει πολύ ευτυχισμένος, διότι με την αποχώρησή του από την δημόσια υπηρεσία άφησε πίσω του, ως κληροδότημα, ένα Τμήμα με εξαίρετη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, αφοσιωμένους στη δουλειά τους, με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση για το παιδί με καρκίνο.

Είπε, επίσης, ότι θα είναι συνεχώς διαθέσιμος για να στηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του και μέσα στα πλαίσια της πανεπιστημιακής και ερευνητικής του δραστηριότητας και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται να ιδιωτεύσει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.