Δραματική αυστηροποίηση των μέτρων στα βρετανικά σύνορα

Σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες από αύριο Δευτέρα

Με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως αύριο Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, θα μπαίνουν σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, χωρίς καμία εξαίρεση.

Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει κατ΄ αρχάς να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ για Covid-19. Oι ταξιδιώτες θα μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα, η οποία μπορεί να μειωθεί εφόσον υποβληθούν σε τεστ και βγει αρνητικό, πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

Στόχος της αυστηροποίησης των κανόνων εισόδου στη χώρα είναι να αποτραπούν τυχόν νέες μεταλλάξεις του ιού, όπως αυτή που εντοπίστηκε στη Βρετανία πριν λίγο καιρό και θεωρείται ότι συντελεί στην πιο γρήγορη μετάδοση της νόσου, να περιοριστεί η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να φτάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ανοσία της κοινότητας μέσω του προγράμματος εμβολιασμών.

«Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε αυτά τα επιπλέον μέτρα τώρα, όταν μέρα με τη μέρα, ώρα με ώρα, κάνουμε τέτοια βήματα για την προστασία του πληθυσμού», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Παρά τις ενδείξεις ότι ο αριθμός των μολύνσεων σταθεροποιείται, ο Τζόνσον υπογράμμισε την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Αγγλίας, προτρέποντας τους πολίτες της χώρας του να σκεφτούν δύο φορές προτού βγουν έξω από το σπίτι τους το Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 37.000 ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσοκόμων μας και του ιατρικού μας προσωπικού, βλέπουμε δυστυχώς να αναβάλλονται θεραπείες για καρκίνο, να περιμένουν τα ασθενοφόρα στην ουρά και να υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας σε παρακείμενους θαλάμους».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η Βρετανία κατέγραψε 55.761 νέα κρούσματα χθες, ένας αριθμός αυξημένος από τα 48.682 κρούσματα που ανακοινώθηκαν προχθές, με τον απολογισμό των μολύνσεων να αυξάνεται παρά τις ελπίδες ότι τα lockdown που έχουν επιβληθεί στη χώρα θα άρχιζαν να βοηθούν στη μείωση των δεικτών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται από το υψηλό της 8ης Ιανουαρίου, των 68.053 μολύνσεων, σε 45.533 στις 12 Ιανουαρίου, όμως έκτοτε καταγράφει εκ νέου αύξηση καθημερινά κι ενώ η Βρετανία δίνει μάχη εναντίον ενός νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού. Ο αριθμός των θανάτων, εντός 28 ημερών από ένα θετικό τεστ Covid-19, αυξήθηκε επίσης στους 1.280, λίγο μεγαλύτερος από τους 1.248 νεκρούς που ανακοινώθηκαν προχθές.

Είναι η τέταρτη κατά σειρά ημέρα που ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τους 1.000. Η Βρετανία ανακοίνωσε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων την Τετάρτη με 1.564 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια, από 2,9 εκατομμύρια την προηγούμενη ημέρα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.