Δραματική αύξηση τιμών στις κατοικίες λόγω ακρίβειας σε υλικά οικοδομής

Στοιχεία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας: Πρωταθλήτρια η Κύπρος στην αύξηση των τιμών

Δραματική αύξηση των τιμών στις κατοικίες λόγω της ακρίβειας στα υλικά οικοδομής δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα η Κύπρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, αφού το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% στην ΕΕ και κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αναφέρεται επίσης ότι σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,9% στην ΕΕ και κατά 1% στη ζώνη του ευρώ.

Στην Κύπρο η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 5,3%, ποσοστό πιο χαμηλό σε σχέση με την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ. Παρά ταύτα, η τριμηνιαία αύξηση (το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) έφτασε στο 5,8%, που είναι πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι η Κύπρος είναι η χώρα η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε τριμηνιαία βάση.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η αύξηση στην Κύπρο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των τιμών στα υλικά οικοδομής. Συγκεκριμένα, η τριμηνιαία αύξηση κατά 5,8% δεν αφορά το σύνολο των ακινήτων. Αντίθετα, οι τιμές στις καινούργιες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ οι τιμές στις παλιές κατοικίες, οι οποίες μεταπουλούνται σε τρίτους, αυξήθηκαν μόνο κατά 0,7%.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2022 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών κατέγραψε αύξηση της τάξης του 12,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Βαρύ τίμημα για τη νέα γενιά

Η αύξηση των τιμών στις κατοικίες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη νέα γενιά. Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθεσία για περιορισμό των δικαιούχων του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, ώστε να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις της Κομισιόν για τις ατασθαλίες οι οποίες έγιναν με τα «χρυσά» διαβατήρια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.