Δραματική αύξηση των ανέργων στις 43.000 – Μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες

Η Κύπρος έχει τη χειρότερη επίδοση σε ΕΕ και ευρωζώνη

Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο αυξήθηκε στο 9,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης σημειώθηκε μείωση.

Η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η ανεργία στην Κύπρο έφτασε στο 9,4%, σε σύγκριση με 8% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας δραματική αύξηση της τάξης του 1,4%. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (όπου το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,3%), καθώς και της ευρωζώνης (όπου το ποσοστό μειώθηκε οριακά από 8,1% σε 8%). Δηλαδή σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες παρατηρήθηκε μείωση της ανεργίας, κυρίως λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ αντίθετα στην Κύπρο σημειώθηκε δραματική αύξηση.

Με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η Κύπρος βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, πίσω από την Ελλάδα (15,8%, στοιχεία Δεκεμβρίου 2020), την Ισπανία (15,4%) και την Ιταλία (10,7%). Αντίθετα, στην άλλη πλευρά της κλίμακας βρίσκονται η Πολωνία (3,1%), η Τσεχία και η Ολλανδία (και οι δύο 3,4%) και η Μάλτα (3,8%).

Μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες

Σε πραγματικούς αριθμούς, τον Απρίλιο οι άνεργοι έφτασαν στις 43 χιλιάδες, σε σύγκριση με 36 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 7 χιλιάδες.

Στους άνδρες το ποσοστό αυξήθηκε στο 9%, σε σύγκριση με 8,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στο 10%, σε σύγκριση με 7,6% τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή η αύξηση στις γυναίκες είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕ και την ευρωζώνη το ποσοστό στους άνδρες παρέμεινε αμετάβλητο στο 7% και 7,7% αντίστοιχα, ενώ στις γυναίκες μειώθηκε από 8,5% σε 8,4% και από 7,7% σε 7,6% αντίστοιχα.

Επισημαίνεται επίσης ότι στους νέους κάτω των 25 ετών το ποσοστό στην Κύπρο έφτασε στο 18,8% σε σύγκριση με 17,1% στην ΕΕ και 17,2% στην ευρωζώνη.

Επισημαίνεται ακόμη ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, τον Απρίλιο οι άνεργοι, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στα Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας, έφτασαν στις 32.186. Επίσης, με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε στα 34.288 πρόσωπα σε σύγκριση με 31.673 τον προηγούμενο μήνα.

Σωτηρούλα Χαραλάμπους: «Ο μεγάλος κίνδυνος και ανησυχία είναι να χρησιμοποιηθεί από τους κυβερνώντες και η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού»

Ο μεγάλος κίνδυνος και ανησυχία είναι να χρησιμοποιηθεί από τους κυβερνώντες και η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού τόνισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σχολιάζοντας την αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι η αύξηση της ανεργίας συμβαίνει σε μια περίοδο όπου εδώ και 14 μήνες τομείς της οικονομίας έχουν πληγεί ενώ εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή μονάδα έχουν από τον Οκτώβριο του 2019 να δουλέψουν.

Επίσης είπε ότι οι νέοι για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αδρανείς ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν άντεξαν, λέγοντας ότι βιοπαλαιστές έπρεπε να στηριχθούν περισσότερο.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους κάλεσε την κυβέρνηση να κάτσει με το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργοδοτικές οργανώσεις έτσι ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να οδηγήσει σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι σε μεγαλύτερη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας.

Όπως είπε, η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να διασφαλίζει αξιοπρεπή επίπεδα μισθών και όρων απασχόλησης.

Επίσης, διερωτήθηκε με ποιους όρους απασχόλησης θα γίνουν νέες προσλήψεις και κατά πόσο κάποιοι θα πρέπει α δουλέψουν για 400-500 ευρώ και χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy