Δραματική η κατάσταση εξαιτίας της διάβρωσης της παραλίας στα Περβόλια!

Έφτασε στα σπίτια η θάλασσα!

Πιο ακραία από ποτέ είναι πλέον η κατάσταση με τη διάβρωση της παραλίας στην περιοχή Περβολιών. Όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα, η θάλασσα έχει κυριολεκτικά αγγίξει τα σπίτια καταπίνοντας άλλα 3-4 μέτρα ακτής και οδηγώντας την κατάσταση σε οριακά σημεία. Η δεύτερη συνεχόμενη βαρυχειμωνιά έχει επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση, ειδικά στο μέτωπο από το Ακρωτήρι Κιτίου μέχρι την περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας.
Πρόκειται για μέτωπο μήκους 6,5 χιλιομέτρων στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου, το οποίο εμπίπτει σε διοικητικά όρια Περβολιών, Δρομολαξιάς – Μενεού και Λάρνακας.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι σχεδιασμοί για ανακοπή της διάβρωσης με κατασκευή κυματοθραυστών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν προβλέπεται να εκτελεστούν έργα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η κατάσταση όμως είναι τόσο δραματική που το κράτος πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών, Κώστας Τίγγης, δήλωσε στη «Χ» ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή και κάλεσε το κράτος να επισπεύσει τις μελέτες και ακολούθως τις εργασίες. Για το μέτωπο από το Ακρωτήρι Κιτίου μέχρι το αεροδρόμιο, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας μελέτης από την κοινοπραξία Κ/Ξ «Ρογκάν & Συνεργάτες Α.Ε» και «Διον. Τουμαζής & Συνεργάτες».

Οι μελετητές παρουσίασαν το προσχέδιο της μελέτης στα Περβόλια στις 2 Ιουλίου 2019, ωστόσο η μελέτη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Με βάση το προσχέδιο, εξετάζονται 6 εναλλακτικές λύσεις με διαφορετικούς αριθμούς κυματοθραυστών, από τις οποίες οι μελετητές προκρίνουν ως πιο εφαρμόσιμη την κατασκευή 12 κυματοθραυστών.

Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ένα θέμα είναι η συμμετοχή των Τοπικών Αρχών στην κάλυψη της δαπάνης, κάτι που παρουσιάζει δυσκολίες. Το κράτος και η κυβέρνηση όμως οφείλουν να χειριστούν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος το έργο, καθώς η διάβρωση έχει επιδεινωθεί σε δραματικό βαθμό. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μέτωπο της ευρύτερης παραλιακής περιοχής, το οποίο εκτείνεται από το Φάρο των Περβολιών μέχρι την περιοχή Ζυγίου, υπάρχει επίσης σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο όμως, τουλάχιστον, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται, αφού έχουν ήδη κατασκευαστεί οι 6 από τους 15 κυματοθραύστες που προβλέπει η μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Αυτό το διάστημα γίνονται διαβουλεύσεις για εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησης των υπόλοιπων εννέα, αφού το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών δηλώνει οικονομικά αδύναμο να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί.

Όπως πληροφορούμαστε, έχουν γίνει κάποιες ανεπίσημες επαφές και ενδεχομένως να βρεθεί διέξοδος μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε το 2018 με έξι κυματοθραύστες και προκειμένου να κατασκευαστούν οι άλλοι εννέα χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως όμως αποδεικνύει το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε σήμερα, η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να στρέψει την προσοχή της στο μέτωπο από το Ακρωτήρι Κιτίου μέχρι το αεροδρόμιο.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy