Δραματική κατάσταση στις τουριστικές πόλεις – Φαίδωνος: Κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοιΑπαισιοδοξία και νευρικότητα επικρατεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, δήλωσε στον Άστρα ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέτος.

Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται μια δραστηριότητα τις τελευταίες μέρες αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική. Σημείωσε ότι τα Σαββατοκυρίακα οι παραλίες της περιοχής γεμίζουν με Κύπριους οι οποίοι στηρίζουν ως ένα βαθμό την κατάσταση.

Παράλληλα, σημείωσε, όλα αυτά έχουν αρνητική επίπτωση στα έσοδα του Δήμου. Γνωστοποίησε επίσης ότι ο Δήμος εντός των επόμενων 2 εβδομάδων θα ανακοινωθούν εκπτώσεις στο ύψος των δημοτικών φόρων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σημείωσε, η μείωση των εσόδων θα αγγίξει μέχρι και το 80%.

Αντίθετα ο Δήμος Πάφου θα υποστεί μικρότερη ζημιά, του ύψους του 25 έως 30% δήλωσε από την πλευρά του ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μέχρι τον Αύγουστο θα ανοίξει η αγορά της Ρωσίας κι άλλων χωρών που τροφοδοτούν την Πάφο με τουρισμό. Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό είπε ότι θα κινηθεί μέσα στον Αύγουστο. Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, ο δήμαρχος Πάφου είπε ότι κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι και διατηρούν ψηλές τιμές.

Πρόσθεσε επίσης ότι άλλοι ξενοδόχοι, ενώ έδωσαν καλές τιμές, για τον Αύγουστο ανακοίνωσαν ψηλές τιμές. Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, γνωστοποίησε ότι οι μειώσεις θα εγκριθούν το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο και θα συμβαδίζουν με τις κατευθύνσεις της Ένωσης Δήμων. Εισηγήθηκε επίσης ότι το κράτος πρέπει να δώσει έκτακτη εισφορά ύψους 30 εκ. στους Δήμους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς δήλωσε στον Άστρα ότι ο Δήμος θα χάσει περίπου 70 έως 80% των εσόδων από τον τουρισμό, αφού όλα τα ξενοδοχεία της περιφέρειας του Δήμου είναι κλειστά αφού δεν υπάρχει ο τουρισμός από Ρωσία και Μ. Βρετανία που είναι ο κύριος τροφοδότης.

Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, ο κ. Ξυδιάς είπε ότι έχουν επικυρωθεί οι μειώσεις για τους δημότες και ότι όπως γίνεται σε όλους τους θα ανακοινωθεί παράταση και ευκολίες στις πληρωμές. Υποστήριξε επίσης την πρόταση του δημάρχου Πάφου για έκτακτη εισφορά στήριξης από το κράτος προς τους Δήμους και την Τοπική Επιχείρηση.

Πηγή: Άστρα/Διάλογος