Δραματική μείωση εισοδημάτων Ιρλανδών κι Ελλήνων

Ανελέητα κτύπησε η κρίση Ιρλανδούς και Έλληνες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματά τους από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κάθε Ιρλανδός έχασε 18.000 ευρώ το χρονικό διάστημα 2009-2013, ενώ κάθε Έλληνας 17.000 ευρώ. Αρκετά μικρότερες ήταν οι απώλειες για τους Κύπριους, που έφθασαν το ποσό των 5.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι Ισπανοί, που έχασαν 13.000 ευρώ.


Αντίθετα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά περίπου 33.000 ευρώ στην Ολλανδία, 24.000 ευρώ στο Βέλγιο και 19.000 ευρώ στη Γερμανία, κυρίως λόγω της τόνωσης των οικονομικών επενδύσεων.

Τα στοιχεία απεικονίζουν τις έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, μέσα στην Ευρωζώνη. Με την έκθεσή της αυτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει τις διαφορές, αν και υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει για να την αντιμετωπίσει, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το «Ρόιτερς».

Σημειώνεται ότι και η πρόσφατη μελέτη της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας «Κρεντί Σουίς» («Credit Suisse») κατέδειξε ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς σε λιγότερο από μια οκταετία πάνω από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες έχασαν το προνόμιο να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και υποβιβάστηκαν σε χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ο πλούτος των Ελλήνων από 1 τρισ. ευρώ του 2007, έχει υποχωρήσει κατά 41% στα 597 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.