Δράσεις προστασίας στις περιοχές Ακρωτηρίου και Κάβο Πύλα σε εξέλιξη

Το τριετές πρόγραμμα που εφαρμόζεται στοχεύει στη μετατροπή της σημερινής υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά εικόνας των δύο περιοχών

Σε εξέλιξη βρίσκονται τους τελευταίους μήνες μια σειρά από ουσιαστικές δράσεις σε περιοχές της Κύπρου, όπου η άγρια ζωή μπορεί να ευδοκιμήσει και παράλληλα να δημιουργήσει οφέλη για την τοπική κοινωνία, με επίκεντρο τις περιοχές της χερσονήσου Ακρωτηρίου στη Λεμεσό αλλά του Κάβο Πύλα. Κύριος στόχος αυτών των δράσεων είναι η μετατροπή της σημερινής υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά εικόνας που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνονται στους σημαντικούς υδροβιότοπους της Κύπρου.

Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος «Habitat restoration and wise use for Akrotiri and Cape Pyla», που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον περασμένο Ιούλιο και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στην υλοποίηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Darwin Plus, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν δύο αναγνωρισμένες για τη διαχρονική και συστηματική δράση τους Οργανώσεις, το BirdLife, που έχει και την ευθύνη του συντονισμού και το Terra Cypria, ενώ συνεργάζονται το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων και το RSPB (Royal Society for the Protection of Birds).

Όπως επισημαίνεται από τους συντελεστές του έργου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περιοχή Ακρωτηρίου, η όλη προσπάθεια εστιάζει στην αποκατάσταση συγκεκριμένων κομματιών του υγροτοπικού συστήματος και ιδιαίτερα στην προστασία διαφόρων σημαντικών ειδών βλάστησης, στην ανάπτυξη ευκαιριών οικοτουρισμού για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και γενικότερα στην ενθάρρυνση της ορθολογιστικής και αειφορικής χρήσης της περιοχής.

Ταυτόχρονα, θα προωθηθεί συστηματικά η υλοποίηση δράσεων  υποστήριξης της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας της βόσκησης στην περιοχή ως ένα αειφόρο εργαλείο διατήρησης και παράλληλα θα εκπονηθεί σχέδιο διαχείρισης της ανθρώπινης διακίνησης και δραστηριότητας εντός της περιοχής με στόχο την προστασία των ευαίσθητων οικοτόπων.

Επιπλέον, στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνεται και η προώθηση της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, ώστε να καταστεί η περιοχή ένας φιλικός προς το περιβάλλον τουριστικός προορισμός.

Ειδικότερα, οι δράσεις που θα προωθηθούν αφορούν στη διαχείριση των καλαμιώνων στη Λίμνη «Μακριά» στο Ζακάκι, στην υποστήριξη της αειφόρου βόσκησης (περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά) στο «Λιβάδι του Ακρωτηρίου», στην ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης της διακίνησης και της προσβασιμότητας με στόχο την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των ενδιαιτημάτων της περιοχής, αλλά και στην ορθολογιστική προώθηση του οικοτουρισμού στο Ακρωτήρι.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Κάβο Πύλα, θα υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν κυρίως τη διαχείριση της ακακίας, που αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ένα «ξενικό χωροκατακτητικό είδος».

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.