«Δράση τώρα, αλλιώς η λύση θα καταστεί ανέφικτη»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο ανησυχεί εδώ και μήνες η κοινωνία: Ότι δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, παρά τη ρητή αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην τελευταία του έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι: «Χωρίς αποφασιστική δράση τώρα, η συνεχής δυναμική (η οποία αναπτύσσεται) μέσα και γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Χαραυγής», στο οποίο επισημαίνεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη έρχονται σε σύγκρουση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και απαντώντας στο καίριο ερώτημα του ΑΚΕΛ γιατί ο ΠτΔ δεν αμφισβήτησε εδώ και τέσσερα χρόνια την Έκθεση ΓΓ του ΟΗΕ, αφού θεωρούσε ότι δεν αποτύπωνε τα πραγματικά δεδομένα, είπε επί λέξει: «Φανταστείτε αν σε κρίσιμες ώρες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και όταν ο ΠτΔ αναλάμβανε πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε, ερχόταν σε σύγκρουση με τον ΓΓ του ΟΗΕ όσον αφορά το περιεχόμενο της Έκθεσής του καταλογίζοντάς του ευθύνες για έλλειψη αντικειμενικότητας. Πώς θα νομιμοποιείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2017 στον Γενικό Γραμματέα προτάσεις που αποσκοπούσαν στην ανάληψη νέας πρωτοβουλίας του ιδίου (του ΓΓ του ΟΗΕ) για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά;»

Με τον πιο πάνω τρόπο η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ήταν συνειδητή η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να έρθει σε σύγκρουση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μάλιστα ο Μ. Πελεκάνος αναφέρθηκε σε επίρριψη ευθυνών από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αν. Γκουτέρες για «έλλειψη αντικειμενικότητας», που αποτελεί ίσως την πιο βαριά κατηγορία που θα μπορούσε να λεχθεί για ένα ΓΓ του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία στο Κραν Μοντανά». Ανέφερε επίσης ότι στρέφει την προσοχή του «πρωτίστως στους δύο ηγέτες», τους οποίους κάλεσε «να ενεργήσουν πραγματικά προς το καλύτερο συμφέρον του λαού τους και να εξηγήσουν με σαφήνεια στους πολίτες τους τι διακυβεύεται». Ακόμη, υπέδειξε με δραματικό τρόπο ότι: «Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι χωρίς αποφασιστική δράση τώρα, η συνεχής δυναμική (η οποία αναπτύσσεται) μέσα και γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού».

Ο ΠτΔ με την πρόσφατη επίθεσή του στον ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει διάθεση για «Δράση τώρα». Ως εκ τούτου, αυτό το οποίο απομένει είναι το δεύτερο σκέλος της αναφοράς του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι σε διαφορετική περίπτωση η δυναμική του υφιστάμενου στάτους κβο «θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού»

Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.