«Δράση τώρα, αλλιώς η λύση θα καταστεί ανέφικτη»

Έλα στο Google News

Ο Γκουτέρες θέτει προ των ευθυνών τους τους δύο ηγέτες, αλλά και τα κόμματα και παράγοντες της κοινωνίας

 

«Υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στην Κύπρο»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του παραθέτει τη διάσταση η οποία υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών, αλλά αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες. Παρά ταύτα, υποδεικνύει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταστήσει σαφές σε πολλά ψηφίσματα πάνω από πενήντα χρόνια ότι υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στο νησί της Κύπρου». Τονίζει επίσης ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι «μοναδική» (sui generis), προσθέτοντας πως «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία». Ακόμη, επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να βοηθά τα μέρη στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης «εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιεί με δραματικό τρόπο ότι αν δεν υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση «η συνεχής δυναμική (η οποία αναπτύσσεται) μέσα και γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού». Θέτει μάλιστα προ των ευθυνών τους τους δύο ηγέτες, αλλά και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τους οικονομικούς παράγοντες και την κοινωνία γενικότερα.

Στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στην «ιστορική ευκαιρία στο Κραν Μοντανά» η οποία χάθηκε, προσθέτοντας ότι «η πάροδος του χρόνου περιπλέκει τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην Κύπρο». Αναφέρεται επίσης στην αρνητική ρητορική, η οποία αναπτύσσεται από τις δύο πλευρές, ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά για ενδεχόμενη νέα άτυπη διάσκεψη. Αντίθετα, υποδεικνύει με νόημα ότι το μέλλον της διαδικασίας βρίσκεται στα χέρια των μερών και ιδιαίτερα των δύο ηγετών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι «οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, με πιθανές επιπτώσεις στο νησί, καθώς και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Υποδεικνύει επίσης τα ακόλουθα:

«Ενώ οι διεθνείς πρωταγωνιστές πρέπει να είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους, πρωτίστως κοιτάω στην Κύπρο:

• στους ηγέτες, να ενεργήσουν πραγματικά προς το καλύτερο συμφέρον του λαού τους και να εξηγήσουν με σαφήνεια στους πολίτες τους τι διακυβεύεται.

• και σε όλους στην Κύπρο να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους, από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, μέχρι τους οικονομικούς παράγοντες και την κοινωνία γενικότερα».

Επιπρόσθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποδεικνύει με δραματικό τρόπο ότι: «Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι χωρίς αποφασιστική δράση τώρα, η συνεχής δυναμική (η οποία αναπτύσσεται) μέσα και γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.