Δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναμένεται να προωθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο προεδρικό στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο διευθυντής της υπηρεσίας περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και η Επίτροπος Ιωάννα Παναγιώτου.

Όπως ανέφερε στον “Άστρα” αρμόδια πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη θα ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και περιφερειακά και την δουλειά του συντονισμού θα αναλάβει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Εμπλεκόμενα σε αυτή την προσπάθεια είναι τα Υπουργεία Εμπορίου Γεωργίας και Παιδεία καθώς αναλαμβάνουν το έργο ετοιμασίας εισηγήσεων σε τρεις πυλώνες: ενέργεια, θέματα περιβάλλοντος και παιδεία-ενημέρωση.

Εισηγήσεις θα παραθέσει σε αυτή την προσπάθεια και το Ινστιτούτο Κύπρου, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, εμμένοντας στις πολιτικές λιτότητας, δεν διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ. “Είτε δεν εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος ή τις παραβιάζει προσπαθώντας να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα” επισημαίνει το κόμμα της αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι “η περιβαλλοντική καταστροφή δεν μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο. Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρότατα υπόψη τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο τόπος μας και να αντιληφθούμε τη δυσκολότερη θέση, στην οποία θα περιέλθει, στις επόμενες δεκαετίες”.

Το ΔΗΚΟ τονίζει ότι η 5η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επιβάλλεται να αποτελεί ημέρα προβληματισμού και επιβεβαίωσης του συμπεράσματος ότι, οι εχθροί του περιβάλλοντος είναι μεν λιγότεροι από τους προστάτες του, αλλά είναι ισχυρότεροι.

Η Συμμαχία Πολιτών εισηγείται από την πλευρά της:

 1. Ανάπτυξη συνείδησης και κουλτούρας αρχής γενομένης από εκπαιδευτικά προγράμματα τα σχολεία μας, δημιουργία ηλιοθερμικών πάρκων κλίμακας, με συνεργασία μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα.ύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με στόχο κάθε Κύπριος να έχει δυνατότητα παραγωγής μέχρι 10 KWh.
 2. Δημιουργία υποδομής και στήριξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με στόχο 4,000 νέες εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε χρόνο.
 3. Μετατροπή του 80% των λεωφορείων δημόσιων μεταφορών σε ηλεκτρικά σε 3 χρόνια.
 4. Η ανάπτυξη πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, και να στηρίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και να δημιουργεί νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένει με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος, σε συγκεκριμένες προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης προτείνοντας:

 1. Επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
 2. Τη στροφή στις βιώσιμες μεταφορές και συγκοινωνίες,
 3. Τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος βασισμένου στην ποιότητα ζωής, με προώθηση μικρών και μεγάλων δημόσιων έργων που θα μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας,
 4. Την ορθολογιστική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων,
 5. Την ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων,
 6. Την αλλαγή προσανατολισμού στον τουρισμό προς νέες μορφές,
 7. Την προστασία συγκεκριμένων ευαίσθητων περιοχών του τόπου μας (Θαλασσινές Σπηλιές και Ακάμας) και
 8. Την μείωση της χρήσης του πλαστικού.