Δρομολογείται η πλήρης ψηφιακή μετάβαση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών

Δρομολογείται η πλήρης ψηφιακή μετάβαση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΤΕΕΔΙ), μέσω της υπογραφής της σύμβασης για ανάπτυξη και εγκατάσταση Ολοκληρωμένης Πλατφόρμας Διαχείρισης Μητρώων στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών.

Οι υπογραφές έπεσαν την Τρίτη στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, παρουσία της αρμόδιας Υπουργού, Νατάσας Πηλείδου, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, της Εφόρου Εταιρειών, Ειρήνης Μυλωνά, της Διευθύντριας Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, Ανδριάνας Αχιλλέως και του Γενικού Διευθυντή της Net U Consultants, Δημήτρη Νησιώτη, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €14 εκατ., εκ των οποίων τα €6,6 εκατ. από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το αύριο». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2025.

Η Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τόνισε ότι αυτό το έργο δεν είναι απλώς ένα έργο ψηφιοποίησης μιας υφιστάμενης διαδικασίας αλλά η ψηφιοποίηση μιας εκσυγχρονισμένης διαδικασίας που να μη συμπεριλαμβάνει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την αλληλοεπικάλυψη που ενδεχομένως να υπήρχε.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «αυτό το έργο να διευκολύνει όλους μας, τους πολίτες και χρήστες του Εφόρου Εταιρειών, το προσωπικό του Τμήματος αλλά θα αυξήσει και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου στο οποίο μπορεί να γίνεται γρήγορα και εύκολα η οποιαδήποτε διαδικασία αφορά την εγγραφή, τη διαγραφή, τη μεταφορά έδρας, τις καθημερινές συναλλαγές των εταιρειών στο κυπριακό μητρώο».

«Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες και με το Μητρώο Τελικών Δικαιούχων με διάφορες άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αντικατοπτρίζονται στην ευκολία του επιχειρείν στην Κύπρο», υπέδειξε η κ. Πηλείδου.

Ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε ότι αυτό το έργο είναι από τα πλέον σημαντικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο επανασχεδιασμού του τρόπου με τον οποίο εξυπηρετούνται ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει το ΤΕΕΔΙ.

«Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και ο από κοινού σχεδιασμός των διαδικασιών μαζί με το οικοσύστημα το οποίο εμπλέκεται ως πελάτες του Εφόρου Εταιρειών. Αυτό το έργο είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία του ψηφιακού μετασχηματισμού», επεσήμανε ο κ. Κόκκινος.

Τους δύο τελευταίους μήνες, συνέχισε ο Υφυπουργός Έρευνας, έχουμε υπογράψει έργα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν μεταρρυθμιστική υφή. «Έχουμε υπογράψει πρόσφατα το έργο της μηχανοργάνωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ύψους περίπου 46 εκατ. ευρώ, των οποίων η αξία ανέρχεται αθροιστικά μαζί με κάποια άλλα -ΤΕΕΔΙ και Υπουργείο Παιδείας- στα 100 εκατομμύρια ευρώ», είπε.

«Αυτό δείχνει ότι η Κύπρος έχει μπει δυναμικά στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και προχωρούμε. Τα βήματά μας άλλωστε μετρούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουμε δει άλματα στην κατάταξή μας τόσο στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας όσο και στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, όπου είμαστε στις πρώτες 10 χώρες της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Κόκκινος.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Μυλωνά, Έφορος Εταιρειών, τόνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί «την έναρξη μιας νέας εποχής στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας». Το έργο αυτό, συμπλήρωσε, βασίζεται στα αποτελέσματα του ανασχεδιασμού της επιχειρησιακής λειτουργίας του Τμήματος που διενεργήθηκε από την Ομάδα Έργου του Υπουργείου, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2014, υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή.

«Η επιτυχής υλοποίηση του έργου θα συμβάλει καταλυτικά στην επίτευξη του στρατηγικού ρόλου του Τμήματος που είναι η πλήρης ψηφιακή μετάβαση του Κλάδου Εταιρειών και του Κλάδου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, επιτυγχάνοντας έτσι βελτιστοποίηση των διαδικασιών και γρήγορη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, δηλαδή την πλήρη ηλεκτρονική υποβολή και εξυπηρέτηση αιτήσεων χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε κανένα στάδιο», υπογράμμισε η κ. Μυλωνά.

Η Ανδριάνα Αχιλλέως, Διευθύντρια Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, επεσήμανε ότι το έργο θα βοηθήσει πάρα πολύ τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο και τον κυβερνητικό για να εκσυγχρονίσουμε επιτέλους τις διαδικασίες που εκτελεί το ΤΕΕΔΙ. «Το έργο ξεκίνησε πριν από πάρα πολλά χρόνια. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αυτής της σύμβασης πέρασε πάρα πολλά και νιώθουμε μεγάλη χαρά που έπεσαν οι υπογραφές σήμερα», ανέφερε.

Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, ο Δημήτρης Νησιώτης, Γενικός Διευθυντής της Net U Consultants, εξέφρασε υπερηφάνεια για την υπογραφή της σύμβασης. «Είναι ένα έργο ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο αναμένεται να δώσει πολλαπλά οφέλη και στο ίδιο το ΤΕΕΔΙ αλλά και γενικότερα στην οικονομία του κράτους μας», πρόσθεσε.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και δεσμευόμαστε όχι απλώς να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά να συνεργαστούμε πολύ στενά με το ΤΕΕΔΙ και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα έργο το οποίο να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Νησιώτης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.