Δρόμος – ταφόπλακα του Γραμμικού Πάρκου Στροβόλου – Θέτει σε κίνδυνο μνημείο 200 ετών

Ο νέος δρόμος θέτει σε κίνδυνο μνημείο 200 ετών

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Αντιδράσεις προκαλεί η ενδεχόμενη κατασκευή νέου δρόμου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας στη Λευκωσία, ο οποίος θα συνδέει τη Λεωφόρο Στροβόλου με τη Λεωφόρο Αρχαγγέλου στα φανάρια του Κ- Cineplex, διαμέσου της οδού Ελαιώνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Στροβόλου, αλλά και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), το εν λόγω έργο θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Επίσης, καθώς ο νέος δρόμος θα περνάει μέσα από το Γραμμικό Πάρκο Στροβόλου, θέτει σε κίνδυνο την ιστορική δεξαμενή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού (Δεξαμενή του Δεσπότη), η οποία έχει ανεγερθεί το 1810.

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Μεταφορών, αρχαιολόγοι θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι προγραμματίζονται εορτασμοί για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζεται δρόμος που θα καταστρέψει ένα μοναδικό έργο που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου, τη Δεξαμενή του Δεσπότη.

Σημειώνεται ότι τα κονδύλια που αφορούν την υλοποίηση του έργου έχουν «σταυρωθεί» από την Ολομέλεια της Βουλής.

 

Κώστας Κούκος: Αναμένουμε την επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη

 

«Εκ πρώτης όψεως, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τους δημότες του Στροβόλου, καθώς θα αποφορτίσει μία ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι ο Παλιός Πυρήνας του δήμου», ανέφερε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, Κώστας Κούκος, στη «Χαραυγή».

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση ο Στρόβολος ασφυκτιά και είναι αναγκαίο να προχωρήσει το σχέδιο για την αποφόρτιση του δήμου, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η περιοχή θα στραγγαλιστεί.

Επεσήμανε ότι το αρχικό σχέδιο που έχει κατατεθεί έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο, καθώς έχει περιοριστεί η αποκοπή δένδρων που προνοούσε.

«Αναμένουμε την επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη και εάν κρίνουμε ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ ότι πληροί τα περιβαλλοντικά κριτήρια, τότε θα υπερψηφίσουμε το εν λόγω σχέδιο», εξήγησε.

 

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους: Μπορεί να εφαρμοστεί το έργο τμηματικά

 

«Πρόκειται για ένα ύψιστης σημασίας έργο για το δήμο και τους κατοίκους του, που με την εφαρμογή του θα επιλύσει αρκετά προβλήματα», ανέφερε ο δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, και εξήγησε ότι το έργο έχει δύο φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την αντικατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας παρά την οδό Αλεξανδρουπόλεως, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα ανά τακτά διαστήματα όταν υπερχειλίζει ο ποταμός Πεδιαίος και την κατασκευή νέας γέφυρας περί τα 500 μέτρα νοτιότερα, ενώ η β’ φάση αφορά το δρόμο που ξεκινάει από τη λεωφόρο Αρχαγγέλου (K-cineplex) και καταλήγει στο δημαρχείο.
«Όσον αφορά τη β’ βάση, έχουν προκύψει δύο προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, η οποία αναμένεται από τον Μάρτιο. Το δεύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Δεξαμενή του Στροβόλου (Αρχιεπισκόπου Κυπριανού), η οποία βρίσκεται στην όδευση του νέου δρόμου», ανέφερε.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θέλει να λυθούν αυτά τα δύο προβλήματα πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή της φάσης β’.

«Στο μεσοδιάστημα, με το νέο έτος θέλουμε να ξεκινήσουμε με τη φάση α’ και εάν επιλυθούν τα εμπόδια της β’ φάσης, ευελπιστούμε ότι εντός του 2022 θα αρχίσει να υλοποιείται και αυτή», επεσήμανε.

 

Μελίνα Μενελάου: Χρειάζεται διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων

 

Από την πλευρά της, η επαρχιακή γραμματέας των Οικολόγων Λευκωσίας, Μελίνα Μενελάου, ανέφερε ότι η υλοποίηση των έργων με την παρούσα τους μορφή δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και ότι τα προτεινόμενα έργα, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής τους όσο και στη μελλοντική λειτουργία τους, μπορούν να επιφέρουν πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υδρολογία, στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η προώθηση του έργου, κατά τη δεκαετία του ’90, και πλέον οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις περιβαλλοντικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μετά από τριάντα χρόνια πρέπει να μελετήσουμε τις νέες δυνατότητες που μας δίνονται για τέτοιου είδους έργα, οι οποίες δεν επηρεάζουν το περιβάλλον», εξήγησε.

Η κα Μενελάου πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερος διάλογος και διαφάνεια μεταξύ των κομμάτων, των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Πέτρος Πασιάς: Εφαρμόζεται τακτική σαλαμοποίησης

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Πέτρος Πασιάς, ανέφερε ότι εφαρμόζεται τακτική σαλαμοποίησης στο εν λόγω έργο.

«Προσπαθούν συνειδητά να αποφύγουν την Πολεοδομία και άλλες αρμόδιες Αρχές, όπως και να αποφύγουν να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ολοκληρωμένα σχέδια για να μην έχουν πλήρη αντίληψη πώς θα εξελιχθεί η πόλη στην οποία ζουν», εξήγησε.

Τόνισε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ οι πολίτες να γνωρίζουν το δομημένο και φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και στο πώς θα εξελιχθεί αυτό στο μέλλον, αλλά και να μην εγκλωβίζονται σε πολιτικές που θα εφαρμοστούν ή σε προγραμματισμένα έργα και να πέφτουν θύματα επιτήδειων εργολάβων και άλλων επιχειρηματιών ανάπτυξης.

Επεσήμανε ότι το έργο στο Στρόβολο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου, που ξεκινάει από το Aluminium Tower στη Λεωφόρο Λεμεσού και καλύπτει μεγάλο τμήμα της Λευκωσίας.

Το κράτος πρέπει για αυτά τα έργα να φέρει ολοκληρωμένο το σχεδιασμό, για να αξιολογηθούν οι συνέπειες και εάν υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που μένουν σε αυτές τις περιοχές.

Ο Π. Πασιάς κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έργα πριν γίνουν ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες και παρουσιαστούν σε δημόσια διαβούλευση.

«Να τα βάλουν στη βάσανο της μελέτης και να εισακούσουν τις ευαισθησίες των πολιτών. Με την πανδημία οφείλουμε να γίνουμε πιο σοφοί, καθώς οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, οι επεμβάσεις στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα δεν είναι άσχετα με τις ασθένειες», παρατήρησε.

 

Νόνη Διάκου: Το Γραμμικό Πάρκο είναι η όασή μας

 

Το μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Στροβόλου, Νόνη Διάκου, επεσήμανε ότι η εισήγηση των κατοίκων είναι να επικαιροποιηθούν οι σχετικές μελέτες και να επανεξεταστούν προτάσεις που πραγματικά θα δώσουν διαχρονικές αντί περιστασιακές λύσεις στα προβλήματα και να ικανοποιούν και όχι να διχάζουν την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι το προγραμματιζόμενο έργο θα θέσει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα του Γραμμικού Πάρκου, αλλά και ένα σημαντικό μνημείο, τη Δεξαμενή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, η οποία χρονολογείται στις αρχές του 19ο αιώνα.

«Για εμάς τους κατοίκους, το Γραμμικό Πάρκο Στροβόλου αποτελεί μία όαση πράσινου, η οποία μας προσφέρει γαλήνη σαν περπατάμε και ξεκούραση σαν βρισκόμαστε εντός του. Τώρα θέλουν να το μετατρέψουν σε μία πηγή καυσαερίου και τσιμέντου. Επίσης, το εν λόγω έργο θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των κόκκινων αλεπούδων της περιοχής. Ίσως το σημαντικότερο όμως είναι η ενδεχόμενη καταστροφή ενός τόσο σημαίνοντος ιστορικού μνημείου, της Δεξαμενής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Θεωρώ ότι είναι ντροπή για ολόκληρη την κοινωνία μας να καταστραφεί ή έστω να τεθεί σε κίνδυνο η Δεξαμενή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Περιγραφή του έργου

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων γεφυρών στον Πεδιαίο, η μία για αντικατάσταση της υφιστάμενης παρά την οδό Αλεξανδρουπόλεως και η άλλη περί τα 500μ. νοτιότερα. Η δεύτερη αυτή γέφυρα θα αποτελεί τμήμα νέου δρόμου / λεωφόρου πρωταρχικής σημασίας που θα συνδέει τη Λεωφόρο Στροβόλου με την Αρχαγγέλου, με αφετηρία την οδό Ευρυδίκης (παρά τα Δημόσια Έργα και το Υπουργείο Άμυνας) με βορειοδυτική κατεύθυνση, διασταυρώνοντας την Ελαιώνων με φώτα τροχαίας και θα καταλήγει σε κόμβο παρά τα υφιστάμενα φώτα τροχαίας στη λεωφόρο Αρχαγγέλου, παρά το Κ-Cineplex. Όσον αφορά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του νέου δρόμου, αυτός χαρακτηρίζεται από την κατασκευή δρόμου τεσσάρων λωρίδων, με κεντρική νησίδα πρασίνου, ποδηλατόδρομο και πεζοδρόμους εκατέρωθεν, συνολικού πλάτους 23.6μ, σε καθαρά οικιστική περιοχή και (κατά τα 2/3 του) σε μέση απόσταση 100μ. από υφιστάμενο δρόμο πρωταρχικής σημασίας με εμπορική δραστηριότητα και προσβάσεις.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy