Η δύναμη της ψηφιακής εποχής στα ακίνητα και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων

Του
Μαρίνου Κυναιγείρου*

 

Η ψηφιακή εποχή στα ακίνητα, οφέλη και κίνδυνοι

Η τεχνολογική εποχή είναι εδώ και όλοι καλούµαστε µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο να συµβαδίσουµε, στο µέτρο του δυνατού, µε τη ραγδαία εξέλιξή της. Σίγουρα τα οφέλη από την αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι πολλά και συµβάλλουν καθοριστικά πλέον στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισµό των κτηµατοµεσιτικών επιχειρήσεων, στην προσέλκυση και στη βελτίωση της επαφής τους µε τους πελάτες τους αλλά και στην απλοποίηση διαδικασιών.

Η αξιοποίηση των τεχνολογικών και ψηφιακών µέσων αποκτά µε την πάροδο του χρόνου ολοένα και µεγαλύτερα ερείσµατα στον τοµέα των ακινήτων. Η αγορά των ακινήτων έχει ανάγκη την τεχνολογία, καθώς συµβάλλει ουσιαστικά στη λειτουργία της και καθοριστικά στην ανάπτυξή της. Το Συµβούλιο Εγγραφής Κτηµατοµεσιτών, έχοντας εντοπίσει εγκαίρως αυτή την αναγκαιότητα, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε µια σειρά έργων και δράσεων που σκοπό έχουν αφενός τη βελτίωση της επαφής του µε τους αδειούχους κτηµατοµεσίτες και αφετέρου την επαφή του κοινού µε τους επαγγελµατίες του κλάδου και το ίδιο το Συµβούλιο.

Ταυτόχρονα, και παράλληλα µε την τεχνολογική εξέλιξη και τα καλά που κουβαλά, βλέπουµε ότι αναπτύσσεται και ένα άλλο παρασιτικό οικοσύστηµα «εγκληµατικών στοιχείων», το οποίο καραδοκεί και απειλεί να «απαγάγει» τις εργασίες ολόκληρων οργανισµών. Στην Κύπρο έχουν σηµειωθεί τους τελευταίους µήνες αρκετές κυβερνοεπιθέσεις, µε τις πλέον γνωστές να είναι αυτές στο Τµήµα Κτηµατολογίου και Χωροµετρίας, στο Πανεπιστήµιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Ως επαγγελµατίες του τοµέα των ακινήτων, έχουµε βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κυβερνοεπίθεσης που παρέλυσε τις εργασίες του Τµήµατος Κτηµατολογίου και Χωροµετρίας.

Αυτή η κυβερνοεπίθεση θα πρέπει να ηχήσει ως καµπανάκι αφύπνισης για τους κινδύνους που καραδοκούν, καθώς είχε ως αποτέλεσµα να παγώσει τις εργασίες ενός από τους πλέον σηµαντικούς τοµείς της κυπριακής οικονοµίας, αυτού των ακινήτων. Ο ίδιος κίνδυνος είναι υπαρκτός και για τις επιχειρήσεις του τοµέα, οι οποίες µπορούν επίσης να πέσουν θύµατα κυβερνοεπιθέσεων. Είναι σηµαντικό ως εκ τούτου να οχυρωθούν τόσο ο δηµόσιος όσο και ο ιδιωτικός τοµέας, για να µπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Για να το επιτύχουµε αυτό και να µπορούµε όλοι να απολαµβάνουµε τα οφέλη της ψηφιακής εξέλιξης, θα πρέπει να επενδύσουµε στην κυβερνοασφάλεια, στην εκπαίδευση του προσωπικού µας και εµάς των ιδίων. Άρα θα πρέπει όλοι να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασφαλίσουµε ότι οι τεχνολογικές λύσεις που χρησιµοποιούµε είναι ασφαλείς και δεν πρόκειται να ζηµιώσουν ούτε εµάς ή ακόµα χειρότερα τους πελάτες µας.

Γενικότερα για την οικονοµία είναι πάρα πολύ σηµαντική η υλοποίηση του ψηφιακού µετασχηµατισµού, καθώς µπορεί να προωθήσει ένα νέο οικονοµικό µοντέλο, το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα δηµιουργήσει νέα δυναµική µε την αξιοποίηση των ψηφιακών και αναδυόµενων τεχνολογιών.

* MRICS, Πρόεδρος Συµβουλίου Εγγραφής Κτηµατοµεσιτών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy