Δυναμικά να αντιδράσει η ΠΟΕΔ για τα παιδιά με αναπηρίεςΗ Προοδευτική Δασκάλων ζητά παρέμβαση και δράσεις από την Οργάνωση

Παρέμβαση και δυναμική αντίδραση από πλευράς ΠΟΕΔ ζητά η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρίες.

«Ζητούμε δυναμική αντίδραση της ΠΟΕΔ έναντι των ρατσιστικών και απαράδεκτων χειρισμών του ΥΠΠΑΝ που αφορούν τα παιδιά με αναπηρίες. Αναφορικά με τους απαράδεκτους και ρατσιστικούς χειρισμούς του ΥΠΠΑΝ σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών με αναπηρίες και τον αποκλεισμό τους από τις σχολικές αίθουσες, συναρτήσει της απροθυμίας αλλά και αδυναμίας του ΥΠΠΑΝ να παραδεχτεί και να διορθώσει τα λάθη του, η Προοδευτική καταθέτει και δημόσια μια σειρά από εισηγήσεις και μέτρα αντίδρασης, τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό από την ΠΟΕΔ, για να αρθεί άμεσα η κατάφωρη αυτή αδικία εις βάρος της συγκεκριμένης ομάδας παιδιών.

H εν λόγω απόφαση του ΥΠΠΑΝ, η οποία λήφθηκε την παραμονή της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων, πλήττει κατάφωρα τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες και τραυματίζει τη φιλοσοφία της Ενιαίας και Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, φέρνει στην επιφάνεια μια στρεβλή και αρνητική αντίληψη για τη φύση της αναπηρίας. Η αναπηρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αιτία δυσμενούς διάκρισης ή βάση για στέρηση πρόσβασης στην εκπαίδευση. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αποδείξει πως είναι “κατάλληλο” για φοίτηση στο δημόσιο σχολείο. Αντίθετα, είναι το σχολείο που πρέπει να προνοήσει, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί “κατάλληλα” όλα τα παιδιά, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες κάθε παιδιού, είτε έχει είτε δεν έχει αναπηρία. Η απαίτηση του ΥΠΠΑΝ για ειδικά έντυπα και ειδικές επιτροπές ως προϋπόθεση φοίτησης που αφορούν μόνο τα παιδιά με αναπηρίες είναι καταδικαστέα. Όλα τα παιδιά του δημόσιου δημοτικού σχολείου ανεξαιρέτως πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο τους το συντομότερο δυνατό χωρίς διαδικασίες που προάγουν τις όποιες διακρίσεις, βάσει και των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και του εκ περιτροπής προγράμματος φοίτησης που έχει ανακοινωθεί.

Βάσει όλων των πιο πάνω, θεωρούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ πρέπει να συνέλθει το συντομότερο δυνατό και να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει. Η Προοδευτική εισηγείται προς το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ όπως: Εξετάσει το ενδεχόμενο να καλέσει όλους τους γονείς παιδιών με αναπηρία να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων. Καλέσει όλα τα μέλη της να κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, από τις 8:00 μέχρι τις 9:00 π.μ., δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στην εκδήλωση που να αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και την αρχή της Μη Διάκρισης. Να πραγματοποιήσει σε μη εργάσιμο χρόνο εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΠΑΝ, σε συνεννόηση και συνδιοργάνωση, αν είναι εφικτό, με τους Συνδέσμους Γονέων Παιδιών ΑμεΑ και Ομοσπονδίες Γονέων».