Δυναμικές κινητοποιήσεις για το χαλλούμι προανήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι

Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή σε συμφέροντα, λένε τα κόμματα

 

Έντονες επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα και τους κτηνοτρόφους αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της προώθησης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Οι κτηνοτρόφοι προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα αν δεν τους ικανοποιήσουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ποσόστωση στο χαλλούμι. Δεν αντέχουν άλλο, καθώς τα ζώα τους πεθαίνουν λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν οικονομικά και να αγοράζουν ζωοτροφές. Η επιδότηση από την κυβέρνηση των ζωοτροφών κράτησε μόνο για 25 μέρες. Οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν επίσης ανησυχία ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης θα χαθεί ο πλούτος που αποδίδει η πώληση του χαλλουμιού. Όσον αφορά την καταγγελία της Γερμανίας εναντίον της Κύπρου για παραβίαση της πώλησης του χαλλουμιού με την επισήμανση ΠΟΠ, διερωτήθηκαν τι θα γίνει αν γίνουν παρόμοιες καταγγελίες και από άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες και αποφεύγει να εφαρμόσει όσα έχουν εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ για το χαλλούμι ΠΟΠ. Επεσήμανε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό και η απροθυμία της να συγκρουστεί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την εμπορία του χαλλουμιού. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει τις επικίνδυνες ακροβασίες στο θέμα του χαλλουμιού και να εφαρμόσει πιστά τις εθνικές νομοθεσίες και όλα όσα έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου αν δεν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ανοχή της κυβέρνησης για τη μη διεξαγωγή ελέγχων για το χαλλούμι και την παραβίαση των κανονισμών για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προφανώς σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων, οδηγούν δυστυχώς σε ένα νέο διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου. Αναφέρεται στην καταγγελία των γερμανικών Αρχών, λέγοντας ότι οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν εν κινδύνω την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ που πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ανοχή της κυβέρνησης για το θέμα δεν έχει όρια και αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ασυδοσία στην παρασκευή του χαλλουμιού.

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν ότι δεν αποδέχονται καμία τροποποίηση στο ποσοστό γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας, τόνισε στον «Άστρα» ότι απορρίπτεται η απειλή της κυβέρνησης να ζητήσει αλλαγή του φακέλου από την Κομισιόν για την ποσόστωση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υπουργός Γεωργίας επανέφερε την πρότασή του για αλλαγή στο θέμα της ποσόστωσης παρασκευής του χαλλουμιού προκαλώντας τις αντιδράσεις των αιγοπροβατοτρόφων.

Μιχάλης Μιχαήλ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.