Με αφορμή/ Ορίζοντας

Δυναμική παρουσία Κυπρίων που εκδίδουν στην Ελλάδα

Το Βουνί της Λουίζας Παπαλοΐζου (Εκδόσεις Το Ροδακιό) περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ελλάδα, που αφορά το εκδοτικό έτος 2020. Στο σκεπτικό της έκθεση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αλλά ειδικότερα και των μελών για τη βιβλιοπαραγωγή του 2020 γίνονται αναφορές στα έργα Κυπρίων λογοτεχνών που εκδίδονται στην Ελλάδα και που «συνέτειναν στον εμπλουτισμό του είδους.».

Υποψήφιο το Βουνί για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ελλάδα

Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «η φετινή χρονιά μας έδωσε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα έργα : ιστορικά, αστυνομικά, κοσμοπολίτικα, λογοτεχνίας του φανταστικού Το ιστορικό μυθιστόρημα ξαναβρίσκει τη δυναμική του. Τα έργα Κυπρίων λογοτεχνών που εκδίδονται στην Ελλάδα συνέτειναν στον εμπλουτισμό του είδους.»

Η Πρόεδρος Άλκηστη Σοφού ανάφερε ότι  «Το Μυθιστόρημα έδωσε αξιόλογους τίτλους και μία ευρεία εκπροσώπηση των λογοτεχνικών ειδών. Το ιστορικό μυθιστόρημα εκπροσωπήθηκε επάξια. Τα περισσότερα, προϊόντα προσωπικής ιστορικής έρευνας, δένουν αρμονικά τα ιστορικά τεκμήρια με τη μυθοπλασία. Σ’ αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι η παρουσία Κυπρίων λογοτεχνών με έργα πνοής για την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και την τραγωδία του 1974.»

Με τη σειρά της η Σοφία Ντενίση (Αντιπρόεδρος) σημειώνει ότι: «Πολύ ενδιαφέρουσες παρουσίες είναι στην κατηγορία αυτή (μυθιστόρημα) αυτές της νεότερης γενιάς κυπρίων συγγραφέων που με νεωτερική ματιά επεξεργάζονται το δράμα της Κύπρου.»

Ο Νίκος Βατόπουλος με τη σειρά του: «Στο μυθιστόρημα (όπως και σε άλλα είδη του λόγου) έχουμε σημαντική συμβολή από τη λογοτεχνία της Κύπρου και μαζί μια καθ’ όλα ευπρόσδεκτη αναζωογόνηση του γλωσσικού αισθητηρίου.»

Ο Ηλίας Καφάογλου τονίζει: «Διευρύνθηκαν οι ερευνητικές καταθέσεις για την εθνική ταυτότητα, ποικίλουν έτι περαιτέρω οι συγγραφικές θεματικές και υφολογικές προκρίσεις στο μυθιστόρημα, εντείνεται η παρουσία Κυπρίων συγγραφέων».

Τέλος η Ευτυχία Παναγιώτου γράφει ότι: «Οι επιδόσεις στο μυθιστόρημα ήταν οι υψηλότερες φέτος, συνεχίζοντας την ήδη παρατηρούμενη επανάκαμψη του είδους, αλλά και την εξωστρέφεια και το άνοιγμα των συγγραφέων πέραν την εντοπιότητας. Η δυναμική παρουσία Κυπρίων συγγραφέων που εκδίδουν στην Ελλάδα δεν έμεινε απαρατήρητη.»

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.