Δυνατή η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, λέει η Πηλείδου

Την πεποίθηση ότι το ποσοστό συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, που σήμερα κυμαίνεται στο 8%, μπορεί να αυξηθεί, εξέφρασε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, προβαίνοντας σήμερα σε απολογισμό της εφαρμογής της νέας βιομηχανικής πολιτικής 2019-2030, για τη διετία 2020-2021, στο πλαίσιο της δεύτερης εβδομάδας βιομηχανίας 20-24 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της νέας βιομηχανικής πολιτικής είναι η αύξηση της συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 8%, η αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και των εξαγωγών.

Η Υπουργός είπε ότι «ως Υπουργείο Βιομηχανίας πιστεύουμε πάρα πολύ στην προοπτική της βιομηχανίας», τόσο λόγω της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ, όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προοπτική της εργοδότησης των νέων σε νέους, καινοτόμους κλάδους.

Σημείωσε ακόμα ότι η κυπριακή βιομηχανία είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί ξένες βιομηχανίες ιδιαίτερα σε προϊόντα όπου υπάρχει εξειδίκευση από κυπριακές βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα το χαλλούμι, αλλά και λόγω της ύπαρξης καινοτόμων κυπριακών βιομηχανιών.

Η νέα βιομηχανική πολιτική, που βρίσκεται ήδη σε πορεία υλοποίησης, περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς πυλώνες: τη δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών, τη βελτίωση του βιομηχανικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την καινοτομία, ψηφιοποίηση και τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων για επαγγελματική δραστηριοποίηση στη βιομηχανία, την ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της πρόσβασης στη διεθνή αγορά.

Νέες βιομηχανικές περιοχές και ζώνες, εξορθολογισμός διαχείρισης υφιστάμενων

Σύμφωνα με την Υπουργό, εντός των ημερών αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά τη δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών και ζωνών, υψηλών προδιαγραφών, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει τόσο από πλευράς Κυπρίων αλλά και ξένων βιομηχάνων.

Η Υπουργός ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν διενεργηθεί επισκέψεις εντός όλων των βιομηχανικών ζωνών και περιοχών κι έχουν καταγραφεί τα προβλήματα – σε πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί λύσεις – που σχετίζονται με την ταχεία εξυπηρέτηση των βιομηχανικών περιοχών και τη διατήρηση επιπέδων σε σχέση με την τάξη και την καθαριότητα.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, γίνεται ταυτόχρονα, τεράστια προσπάθεια εξορθολογισμού της διαχείρισης των βιομηχανικών ζωνών και στο πλαίσιο αυτό γίνεται ανάκληση συμβάσεων αναξιοποίητων τεμαχίων ώστε να διατεθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν διατεθεί 27 τεμάχια σε τέσσερις βιομηχανικές ζώνες. Παρόμοιες προκηρύξεις θα υπάρξουν και στο μέλλον, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τις υποδομές, η Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρά η κατασκευή του τερματικού εισαγωγής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Παροχή κινήτρων μέσω σχεδίων χορηγιών

Υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια χορηγιών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ενθάρρυνση της βιομηχανίας και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ποσοστό συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί, μέσω στοχευμένης στήριξης, η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι μέσω των σχεδίων χορηγιών 2014-2020 για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα και της επιχειρηματικότητας, εγκρίθηκαν 118 εκ. ευρώ σε 3.776 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 1.648 ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έως σήμερα έχουν παραχωρηθεί 79 εκ. ευρώ.

Είπε ακόμα ότι λόγω του πρωτόγνωρου ενδιαφέροντος που διαπιστώθηκε για το σχέδιο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της βιομηχανίας που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο 2021, ύψους 50 εκ. ευρώ, το σχέδιο έχει ανοίξει ξανά ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υποβάλουν κι άλλες εταιρείες αιτήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, περί τα τέλη του τρέχοντος έτους το Υπουργείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέου σχεδίου ύψους 25 εκ. ευρώ για τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Στις αρχές του 2022 θα προκηρυχθούν ένα πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 5 εκ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ένα σχέδιο για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων ύψους 20 εκ. ευρώ.

Εντός 2022 προγραμματίζεται, επίσης, η προκήρυξη σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων ύψους 40 εκ. ευρώ, σχέδιο ενθάρρυνσης της κυκλικής οικονομίας ύψους 13 εκ. ευρώ και σχέδιο ενθάρρυνσης εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ύψους 80 εκ. ευρώ, που θα συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι προωθείται η δημιουργία ενιαίου εθνικού σήματος για κυπριακά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, με συγκεκριμένα κριτήρια. Παράλληλα ετοιμάζεται νέο σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους 8.43 εκ. ευρώ.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική για την Ενθάρρυνση της Κυκλικής Οικονομίας και το Σχέδιο Δράσης που προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις ύψους 90 εκ. ευρώ, ενώ το επόμενο βήμα είναι, είπε, ο σχεδιασμός του σχεδίου χορηγιών για την κυκλική οικονομία ύψους 13 εκ. ευρώ που θα προκηρυχθεί το 2022.

Διάλογος με τις τράπεζες

Η Υπουργός σημείωσε το πρόβλημα της πρόσβασης της βιομηχανίας στη χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα και αναφέρθηκε στο διάλογο που ήδη του Υπουργείο έχει αρχίσει με τον Σύνδεσμο Τραπεζών με στόχο την ενθάρρυνση των τραπεζών να στραφούν στη βιομηχανία για παροχή χρηματοδότησης.

Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με την Υπουργό, περιλαμβάνει και βιομηχανικά τεμάχια που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών και «γίνονται αρκετές συζητήσεις ώστε εκείνο το κομμάτι να το διαχειριστούν οι τράπεζες όσο το δυνατό πιο ορθά και προς όφελος της βιομηχανίας και της οικονομίας». Βάσει συμφωνίας, είπε, η Υπουργός, από τη στιγμή που ένα βιομηχανικό τεμάχιο περάσει στα χέρια μιας τράπεζας, η τελευταία έχει περιθώριο τριών ετών για να συνάψει συμφωνία με βιομήχανο ώστε το τεμάχιο να χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς. Σημείωσε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς βιομηχάνων, που έχουν αποταθεί στις τράπεζες για βιομηχανικά τεμάχια.

Ενδιαφέρον από ξένους βιομηχάνους

Η Υπουργός επεσήμανε ότι μέσα από τον μηχανισμό ταχείας δραστηριοποίησης (fast track) που έχει εφαρμόσει το Υπουργείο, παρέχεται εξειδικευμένη στήριξη σε βιομηχανίες οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν παρουσία στην Κύπρο. «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να καθοδηγήσουμε οποιονδήποτε βιομήχανο, είτε είναι Κύπριος, είτε είναι ξένος, για βοηθήσουμε στη δραστηριοποίησή του και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και παρουσίας εδώ στην Κύπρο» είπε. Ειδικότερα, ανέφερε, έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από ξένους βιομηχάνους από το Ισραήλ, το Λίβανο, χώρες του Κόλπου και γενικότερα χώρες εκτός ΕΕ, διότι η παραγωγή στην Κύπρο δίνει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το ίδιο θα εφαρμοστεί, όπως ανέφερε, και για την ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, μέσα από το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει δημιουργία one stop shop γι΄αυτό το σκοπό.

Πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

Η Υπουργός στάθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού, που διαπιστώνεται στον τομέα της βιομηχανίας, παρότι τα τεχνικά επαγγέλματα προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην κυπριακή βιομηχανία, ψηλές αμοιβές και μεγάλες ευκαιρίες ανέλιξης. Όπως είπε η κ. Πηλείδου, προωθούνται εκδηλώσεις για την ενθάρρυνση των νέων να σκεφτούν τον τομέα της βιομηχανίας ως ευκαιρία σταδιοδρομίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείου προχωρεί στην παραγωγή σειράς από φιλμάκια, ώστε να φτάσει το μήνυμα αυτό στους μαθητές.

Σημείωσε, ακόμα, ότι εφαρμόζεται νέα πολιτική έκδοσης αδειών διαμονής που διευκολύνει τη δυνατότητα εργοδότησης μεγαλύτερου αριθμού αλλοδαπών από τρίτες χώρες σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, τονίζοντας ωστόσο ότι «μακροπρόθεσμος στόχος πάντα είναι η στροφή των νέων μας προς τη βιομηχανία».

Τέλος, η Υπουργός σημείωσε ότι υπογράφεται εντός των ημερών Μνημόνιο Συναντίληψης με το Κέντρο Αριστείας Cyprus Marine and Maritime Institute, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς που η βιομηχανία παρουσιάζει ελλείψεις.

Εξειδικευμένα προϊόντα και καινοτόμες επιχειρήσεις

Η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι «σήμερα που η κυπριακή βιομηχανία βασίζεται πάρα πολύ στην τεχνολογία και στην καινοτομία, και όχι τόσο στο μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού, και το προσωπικό πρέπει να είναι πολύ καταρτισμένο για να διαμορφώνει καινοτόμα προϊόντα και να προβαίνει σε έρευνα και αξιολόγηση ώστε τα προϊόντα να καθίστανται πιο ανταγωνιστικά, πλέον αλλάζει το πλαίσιο και μπορούμε να ανταγωνιστούμε και ειδικά σε τομείς που έχουμε και κάποια εξειδίκευση». Η Υπουργός έφερε ως παράδειγμα το χαλλούμι, που με την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταποίησης στην Κύπρο χαλλουμιού με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Πέραν αυτού, συμπλήρωσε, υπάρχουν και πάρα πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις, όμως χρειάζεται η στήριξη μέσω του branding αλλά και εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, είτε από το εξωτερικό είτε από την Κύπρο.

Προκλήσεις λόγω συνδεσιμότητας και πανδημίας

Απαντώντας σε ερώτηση, η Υπουργός είπε πως «το θέμα της συνδεσιμότητας πάντα μας απασχολούσε και χρειάζεται βελτίωση είτε αφορά τα αεροπορικά μέσα είτε τη ναυτιλία». Πρόσθεσε ότι οι τιμές των containers έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, και λόγω κορωνοϊού και λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μια κατάσταση η οποία επηρεάζει τη βιομηχανία μας, ελπίζουμε ότι θα εξομαλυνθούν τα δεδομένα σύντομα και είναι ένα φαινόμενο το οποίο επηρεάζει παγκόσμια τις επιχειρήσεις και τον μεταποιητικό τομέα, όμως η Κύπρος η οποία είναι νησί σίγουρα επηρεάζεται περισσότερο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy