Δυνατότητα μείωσης της τιμής του ρεύματος φέρνει νέα απόφαση της ΕΕ

Δυνατότητα στήριξης των καταναλωτών και επιδότησης των καυσίμων

 

Δυνατότητα μείωσης της τιμής του ρεύματος φέρνει νέα απόφαση της Κομισιόν, η οποία ανακοινώθηκε χθες λίγες ώρες πριν τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την ακρίβεια.


Η απόφαση της Κομισιόν δίνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τις ακόλουθες δυνατότητες:

• Να επεκτείνουν τη δυνατότητα ανακατανομής των εξαιρετικά υψηλών εσόδων (των λεγόμενων απροσδόκητων κερδών) για τη στήριξη των καταναλωτών.

• Να κάνουν χρήση των εσόδων συμφόρησης για τη χρηματοδότηση της στήριξης των καταναλωτών.


• Να παρατείνουν και να επεκτείνουν τις ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής για την κάλυψη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

• Στις περιφέρειες με πολύ περιορισμένη διασύνδεση (όπως η Κύπρος) δόθηκε επίσης η δυνατότητα θέσπισης επιδοτήσεων για το κόστος των καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο συμβατό με τις Συνθήκες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την απουσία περιορισμών στις διασυνοριακές εξαγωγές, την τομεακή νομοθεσία και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο πακέτο χαλαρώσεων το οποίο δίνεται από την ΕΕ στα κράτη-μέλη. Επισημαίνεται επίσης ότι από το πρώτο πακέτο η Κύπρος αξιοποίησε μόνο το μέτρο της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ -και αυτό μετά από πίεση της Βουλής η οποία ψήφισε τη σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέμενε για μέρες ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Δεν αξιοποιήθηκαν ωστόσο άλλα μέτρα, όπως η δυνατότητα στήριξης καταναλωτές που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια (σ.σ.: η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), παρά το γεγονός ότι και γι’ αυτό το ζήτημα υποβλήθηκε σχετική πρόταση από το ΑΚΕΛ.


Επισημαίνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές στο ρεύμα είναι αυξημένες κατά 39%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.