Δύο αντλιοστάσια και τέρμα οι πλημμύρες

Ξεκινούν τα έργα και στην περιοχή Παναγούλη - Σπύρου Κυπριανού

Αποφασιστικά βήματα για οριστική επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών σε δύο από τις πιο προβληματικές περιοχές της Λάρνακας έκανε τις τελευταίες εβδομάδες το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Το ΣΑΛ ανακοίνωσε ότι την περασμένη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 υπέγραψε συμβόλαιο με την κοινοπραξία S. HADJICHRISTOFI COΝSTRUCTIONS LTD – ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε., για την υλοποίηση του Έργου «Κατασκευή Αντλιοστασίου S8, εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς όμβριων υδάτων και εκτέλεση συναφών εργασιών». Το αντλιοστάσιο S8 θα καλύψει την περιοχή ανατολικά της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και βόρεια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, την περιοχή δηλαδή ανάμεσα στο Κτηματολόγιο Λάρνακας και την Τεχνική Σχολή Λάρνακας, βόρεια του Κτηματολογίου. Το συμβόλαιο προβλέπει την αντικατάσταση του υφιστάμενου αντλιοστασίου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με καινούργιο, καθώς και κατασκευή του συναφούς δικτύου αγωγών γύρω από το αντλιοστάσιο. Η δαπάνη υπολογίζεται στα 1.232.799 ευρώ συν ΦΠΑ και τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Η ολοκλήρωση υπολογίζεται να γίνει σε 52 εβδομάδες.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ συμφωνία για το αντλιοστάσιο των λεωφόρων Παναγούλη και Σπύρου Κυπριανού έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή του συμβολαίου για το μεγάλο αντλιοστάσιο S9 (Τ1) το οποίο θα καλύψει την ευρύτερη περιοχή Μητρόπολης. Το συμβόλαιο εκείνο υπογράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 και ήδη αυτές τις μέρες, ο εργολάβος διεξάγει τις υψομετρικές εργασίες.

Με τις δύο συμβάσεις εκτιμάται ότι θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στις δύο ιδιαίτερα επιρρεπείς περιοχές οι οποίες θα συνδεθούν αποτελεσματικά με το υπόγειο κανάλι της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού. Συνολικά το ΣΑΛ θα δαπανήσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ (το S9 υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ) για τα συγκεκριμένα έργα τα οποία, με βάση τα συμβόλαια θα ολοκληρωθούν περίπου το ίδιο διάστημα, περί το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Με την έναρξη λειτουργίας των δύο αντλιοστασίων υπολογίζεται ότι θα λυθούν τα προβλήματα που απέμειναν μετά τη λειτουργία του καναλιού της Σπύρου Κυπριανού σε περιοχές βόρεια και νότια της λεωφόρου.

Το S9 προβλέπει την κατασκευή δικτύου συλλογής ομβρίων συνολικού μήκους 1100m περίπου, καθώς επίσης την κατασκευή μεγάλου αντλιοστασίου (Τ1) το οποίο θα έχει τη δυνατότητα άντλησης 11 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο και τους αγωγούς άντλησης προς το κανάλι της Σπύρου Κυπριανού. Το δίκτυο θα καλύψει τις οδούς Πετράκη Κυπριανού, Πατρών, Ελευσίνος, Αναγεννήσεως, Πατρίς Λουμούμπα, Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, Λεοντίου Μαχαιρά, Λεύκωνος, Αγίου Δημητρίου, Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, Πριάμου και Πατρόκλου. Στο δίκτυο συλλογής θα συνδεθούν οχετοί τους οποίους κατασκευάζει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού συστήματος.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των νερών της περιοχής νότια της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από τον πυθμένα του καναλιού της Σπύρου Κυπριανού.

Το έργο προβλέπει επίσης, πέρα από τις υπόγειες δεξαμενές, κτίρια απαραίτητα για τη λειτουργία του αντλιοστασίου. Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα διαμορφωθούν σε ένα ισόγειο οικοδομικό συγκρότημα και ο σχεδιασμός έγινε με κριτήριο να μη δημιουργηθούν αισθητικά ή άλλα προβλήματα στα γύρω οικιστικά οικόπεδα.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε τεμάχιο μεταξύ των οδών Πατρών και Αρχ. Μακαρίου Μαχαιριώτη.

Τα δύο έργα καλύπτουν τις δύο από τις τρεις πιο επιρρεπείς περιοχές της Λάρνακας όπου απομένει πλέον η ολοκληρωμένη μελέτη για ριζική αντιπλημμυρική ασπίδα στην περιοχή Καμάρων.

Τα αντλιοστάσια έπρεπε κανονικά να κατασκευαστούν από το 2006 με την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού καναλιού, το οποίο βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, ωστόσο παραπέμφθηκαν στις καλένδες για οικονομικούς λόγους.

 

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei