Δύο χρόνια ΓεΣΥ: Διέψευσε τις Κασσάνδρες και εδραιώνεται

Την ερχόμενη Τρίτη συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και όπως είναι λογικό υπάρχουν εκκρεμότητες και περιθώρια βελτίωσης

Του Ειρηναίου Πίττα 

Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) συμπληρώνει αισίως την ερχόμενη Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021, δύο χρόνια ζωής. Ήδη στα δύο αυτά χρόνια έχει αποδείξει στην πράξη γιατί δικαίως αποκαλείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, ενώ και η συμβολή του στην αντιμετώπισή της πανδημίας είναι καίρια. Βέβαια, το γεγονός ότι το Σύστημα μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής σημαίνει αυτόματα ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, όπως επίσης και εκκρεμότητες. Την ίδια στιγμή, όσοι με αποφασιστικότητα στήριξαν τη δημιουργία του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, που θα παρέχει ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, πρέπει να νιώθουν σήμερα δικαιωμένοι, ενώ όσοι ακόμα και τώρα το «πολεμούν» διαψεύδονται καθημερινά.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμπλήρωση δύο χρόνων ΓεΣΥ, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. Η μεγάλη συμμετοχή από δικαιούχους μάς γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση, επεσήμανε, για να προσθέσει πως πριν κάποια χρόνια κάποιοι δεν πίστευαν ότι μπορούσαμε να βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Σημείωσε πως στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και η αντιμετώπιση των επόμενων προκλήσεων, οι οποίες παραδέχτηκε ότι υπάρχουν, λέγοντας ότι είναι αρκετές και προκύπτουν από το γεγονός ότι μιλάμε για ένα καινούργιο σύστημα υγείας, είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε αφορούν ζητήματα καταχρήσεων. Ανέφερε ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, επισημαίνοντας όμως ότι η τελική αξιολόγηση γίνεται από τους δικαιούχους, οι οποίοι με βάση τα σχόλια και την ανταπόκριση είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα.

Ευλογία η εφαρμογή του πριν την πανδημία 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι το Σύστημα εφαρμόστηκε πριν την πανδημία. Αθόρυβα, συνέχισε, μπορούσε να εξυπηρετεί όλο τον κόσμο χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω ρυθμίσεις -και όσον αφορά στην πρόσβαση σε φάρμακα αλλά και μέσω των Προσωπικών Ιατρών- με οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εύκολη και άμεση επικοινωνία και πρόσβαση του ασθενούς με τον πάροχο που θα κάνει το πρώτο «φιλτράρισμα». Υπογράμμισε ότι έδωσε ανάσα στο αρμόδιο υπουργείο και στον ΟΚΥπΥ, που επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην προσπάθεια αξιοποιήθηκε και ο ιδιωτικός τομέας που είναι συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ.

Αν σκεφτεί κανείς, συμπλήρωσε, τι θα γινόταν χωρίς το ΓεΣΥ, δεδομένου μάλιστα ότι έπρεπε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, τότε αντιλαμβάνεται ότι το Σύστημα έδειξε από τα πρώτα του βήματα πόσο ωφέλιμο είναι.

Θέμα του κράτους η στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων 

Η «ραχοκοκαλιά» του ΓεΣΥ, όπως συνηθίζονται να αποκαλούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενδεχομένως, λόγω της πανδημίας, να χρειαστεί αρωγή και στήριξη πέραν του θεσμοθετημένου χρονοδιαγράμματος. Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κ. Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε ότι το θέμα δεν αφορά άμεσα τον ΟΑΥ, ούτε είναι αρμοδιότητά του. Όπως είπε, είναι κάτι που εάν προκύψει, θα πρέπει να τύχει χειρισμού από τον ΟΚΥπΥ και το κράτος. Πρόσθεσε πως ο ΟΚΥπΥ μέσω των συμβούλων του ετοιμάζει μελέτη, η οποία αφορά στο οικονομικό του πλάνο. Συνεπώς, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενημερώσει το κράτος και τη Βουλή για τις οικονομικές του προβλέψεις και το σχετικό πλάνο βιωσιμότητας. Υπενθύμισε, πάντως, ότι ο παρόν νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ έχει θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το χρόνο στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Χωρίς «μαξιλαράκι», αλλά βιώσιμα τα οικονομικά 

Ερωτηθείς κατά πόσον η πανδημία αλλά ταυτόχρονα και η σταδιακή ένταξη και άλλων επαγγελματιών υγείας στο Σύστημα ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στα οικονομικά του ΓεΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν μεν κατηγορηματικός ότι αυτά παραμένουν βιώσιμα, ωστόσο επεσήμανε πως κατά την επόμενη τριετία θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο προσεκτική οικονομική διαχείριση. Υπενθύμισε ότι λόγω πανδημίας υπήρξε απώλεια εσόδων στο ταμείο του ΓεΣΥ κατά €240 εκ., «οπότε το οικονομικό “μαξιλάρι” που προγραμματιζόταν να υπάρχει, ώστε το ΓεΣΥ να λειτουργεί εύρυθμα και σε τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, αξιοποιήθηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν». Όμως, επανέλαβε, το ταμείο παραμένει βιώσιμο, διευκρινίζοντας ότι οι εκτιμήσεις γίνονται λαμβάνοντας υπόψιν τις υποθέσεις που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Συνέχεια με κέντρα αποκατάστασης και επανεξέταση ΤΑΕΠ

Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης είναι οι μόνες εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί πλήρως το πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ, όπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η δυστοκία που παρατηρείται στην εισαγωγή των συγκεκριμένων παροχών στο Σύστημα αποδίδεται στην έλλειψη σχετικής νομοθεσίας, η οποία να καθορίζει ποια κέντρα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης και συνεπώς αποτέλεσε ένα εμπόδιο στην όλη προσπάθεια. Πρόσθεσε δε, ότι εμπόδιο αποτέλεσαν και οι συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε, προγραμματίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει και η ένταξη των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και αμέσως μετά και οι υπηρεσίες αποκατάστασης.

Όσον αφορά στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, στα οποία παρατηρείται μειωμένη συμμετοχή παρόχων, ο διευθυντής του ΟΑΥ εξήγησε πως ο Οργανισμός οφείλει να εξετάζει συνεχώς το βαθμό προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και να λαμβάνει μέτρα εκεί και όπου χρειάζονται. Ο βαθμός προσβασιμότητας, συνέχισε, επηρεάζεται κυρίως από τη συμμετοχή των παρόχων στο ΓεΣΥ, από την ένταξη υπηρεσιών στο πακέτο του ΓεΣΥ, καθώς και από τη λελογισμένη χρήση των υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως σε αυτά τα πλαίσια το ΔΣ του ΟΑΥ προγραμματίζει τους επόμενους μήνες να επανεξετάσει την προσβασιμότητα των δικαιούχων σε ΤΑΕΠ. Όπως είπε, θεωρήθηκε σκόπιμο όπως δοθεί κάποιος χρόνος, ώστε τα νοσηλευτήριά μας απερίσπαστα να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας και ακολούθως, αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα ΤΑΕΠ.

Ανάφερε δε, ότι ο ΟΑΥ αναμένει πως και ο ΟΚΥπΥ, μετά τη διαχείριση της πανδημίας, θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των υπηρεσιών του στα ΤΑΕΠ, για να προσθέσει πως η βελτίωση αυτών των υποδομών του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνεται και στο σχέδιο ανάκαμψης.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τέθηκαν ποιοτικά κριτήρια για τα συγκεκριμένα τμήματα, αρκέστηκε να σημειώσει πως η όλη προσπάθεια θα πρέπει συνεχώς να αξιολογείται στη βάση αντικειμενικών ποιοτικών κριτηρίων, προσθέτοντας πως σύντομα θα πρέπει να καθοριστούν.

Σωστή ενημέρωση για να αποφεύγονται τα αχρείαστα έξοδα

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα πολλούς δικαιούχους, και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, είναι οι τιμές των φαρμάκων, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι πριν το ΓεΣΥ.

Θέσαμε το ζήτημα στον διευθυντή του ΟΑΥ, Αντρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε πως η προσπάθεια του Οργανισμού είναι να διατηρηθεί μια ενιαία πολιτική για όλους τους πολίτες, ώστε το Σύστημα να είναι απλό στην κατανόηση αλλά και απλό στη διαχείριση. Εξήγησε ότι στην περίπτωση των φαρμάκων η επιβάρυνση είναι €1 για κάθε είδος φαρμάκου, η οποία, όπως είπε, «δεν θεωρούμε ότι μπορεί να κριθεί υψηλή».

Πέραν των συμπληρωμών όμως, συνέχισε, προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση, η λεγόμενη Συμπληρωμή 1, όταν ο ιατρός συνταγογραφήσει ένα φάρμακο το οποίο είναι ακριβότερο από αυτό που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ. Όμως σε τέτοια περίπτωση, επιτρέπεται η αντικατάσταση, δηλαδή ο ασθενής έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον φαρμακοποιό το γενόσημο φάρμακο το οποίο καλύπτεται πλήρως από το Σύστημα και το οποίο έχει ακριβώς την ίδια δραστική ουσία. «Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, ώστε να αποφεύγουν αχρείαστα έξοδα», υπογράμμισε.

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει σκέψη για αλλαγές ή ειδική ρύθμιση για ευάλωτες ομάδες, επεσήμανε πως έχουν καθοριστεί ετήσιες οροφές για συμπληρωμές, ακριβώς για να προστατεύσουν οικονομικά όλο τον πληθυσμό και κυρίως τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, του ηλικιωμένους και τα παιδιά, οι οποίοι και κάνουν συχνότερη χρήση των υπηρεσιών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy