Δύο κόμματα από διαφορετική πάστα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

 

Οι κινήσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι τα δύο κόμματα είναι φτιαγμένα από διαφορετική πάστα.

Το ΑΚΕΛ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση εδώ και εννέα χρόνια και λογικά «καίγεται» περισσότερο να ξεκινήσει τη μάχη για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τις εκλογές και έχει στρέψει την προσοχή του αποκλειστικά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω και της κρίσης του κορονοϊού. Επίσης, προσπαθεί συνεχώς να κτίζει γέφυρες συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα προς όφελος της κοινωνίας. Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε το ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, η οποία υπερψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικές είναι επίσης οι πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε το ΑΚΕΛ για τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά των νέων, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, την προώθηση των αιτημάτων των ΑΜεΑ και των ευάλωτων ομάδων κ.τ.λ.

Από την άλλη πλευρά, στον ΔΗΣΥ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και εννέα χρόνια, προσπαθούν απεγνωσμένα από τώρα -14 μήνες πριν τις εκλογές- να σχεδιάσουν πώς θα παραμείνουν στην εξουσία για ακόμη πέντε χρόνια. Μάλιστα, στους διαδρόμους του Προεδρικού δεν συζητείται άλλο θέμα, πέρα από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ούτε επιδιώκεται συνεργασία με τα κόμματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη διαφορετική στάση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Ο πρώτος και ίσως πιο σημαντικός είναι ότι το ΑΚΕΛ αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας, ενώ ο ΔΗΣΥ αφουγκράζεται μόνο τους βολεμένους στην αυλή του Προεδρικού. Ο δεύτερος είναι ότι το ΑΚΕΛ κάνει περιοδείες για να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών, ενώ ο ΔΗΣΥ κάνει περιοδείες μόνο για να προωθήσει την υποψηφιότητά του (έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο). Ο τρίτος λόγος είναι ότι το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί και προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, ενώ ο ΔΗΣΥ των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Και ο τέταρτος λόγος είναι ότι το ΑΚΕΛ επικεντρώνεται στην αλλαγή πολιτικών και όχι απλά προσώπων, ενώ ο ΔΗΣΥ θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και να συνεχίσει τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει εδώ και εννέα χρόνια, δηλαδή τα ρουσφέτια, τα σκάνδαλα όπως το κλείσιμο του Συνεργατισμού και τα «χρυσά» διαβατήρια κ.τ.λ.

Ο ΔΗΣΥ έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τα εσωκομματικά του. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν ανάγκη -και δικαιούνται- μία κυβέρνηση η οποία να ασχολείται με τα δικά τους προβλήματα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei