Δύο νέα δικαστήρια για επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων

Την ίδρυση δύο νέων δικαστηρίων για ταχεία εκδίκαση μεγάλων υποθέσεων που αφορούν το εμπόριο και τη ναυτιλία, αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής προχωρώντας στην ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα διεξαγωγής της δικαστικής διαδικασίας και της καταχώρισης των εγγράφων στην αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ξένοι επενδυτές και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας ως κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Το Εμπορικό Δικαστήριο θα αποτελείται από πέντε δικαστές και θα εξετάζει υποθέσεις πέραν των 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα εξετάζει αγωγές για παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και θέματα διαιτησίας θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, ανεξαρτήτως του ύψους του αμφισβητούμενου ποσού ή της αξίας της επίδικης διαφοράς. Ακόμη, θα εξετάζει διαφορές μεταξύ μετόχων οντοτήτων που εποπτεύονται από Εποπτική Αρχή στη Δημοκρατία, καθώς και διαφορές που προκύπτουν βάσει διεθνούς συνθήκης ή οποιουδήποτε κανόνα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Παρά ταύτα, δεν θα μπορεί να εξετάσει απαιτήσεις σε σχέση με τραπεζικά και/ή χρηματοπιστωτικά θέματα.

Όσον αφορά το Ναυτοδικείο, θα έχει την αρμοδιότητα για όλες τις ναυτικές υποθέσεις. Σημειώνεται επίσης ότι στο νόμο προβλέπεται ο καθορισμός απεριόριστης κατά τόπο αρμοδιότητας του Ναυτοδικείου.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ανέφερε ότι «η δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου αποτελεί καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων». Υποσχέθηκε επίσης ότι η ίδρυση των δύο δικαστηρίων θα συμβάλει στην αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Ανέφερε ακόμη ότι η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Υπέρ της ίδρυσης των δύο νέων δικαστηρίων ψήφισαν 44 βουλευτές και εναντίον 7, με τους διαφωνούντες να επικαλούνται την αντίθεσή τους με τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας στα δικαστήρια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.