Δύο προσωπικότητες της Λεμεσού με εξέχουσα θέση στην Πάντειο Σχολή

Ο ιδρυτής της Σχολής Γεώργιος Φραγκούδης και η Δομνίτσα Λανίτου ως πρώτη Κύπρια φοιτήτρια κυριάρχησαν σε μια πρωτότυπη έκθεση με αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα του '30

Η στενή σχέση που έχει η Λεμεσός με την ιστορική Πάντειο Σχολή της Αθήνας (Πάντειο Πανεπιστήμιο σήμερα) αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση την οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές και φοιτήτριες της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι σήμαινε να είσαι φοιτητής / φοιτήτρια τη δεκαετία του ’30 στην Πάντειο Σχολή;»

Μέσα από την έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Παρακαλώ να ονομασθή Πάντειος – Φοιτητικές Μέρες του ’30», δόθηκε η ευκαιρία να μνημονευτούν ιδιαίτερα δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της Λεμεσού, όπως ο Γεώργιος Φραγκούδης, αλλά και η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους τόσο με το ρόλο και την παρουσία τους στην Πάντειο όσο και με τη γενικότερη δράση και προσφορά τους στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ο μεν Γεώργιος Φραγκούδης ως ιδρυτής της Σχολής, η δε Δομνίτσα Λανίτου ως η πρώτη Κύπρια που φοίτησε στο σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Βέβαια, στα χρόνια που ακολούθησαν, εκατοντάδες είναι οι Κύπριοι, άντρες και γυναίκες, που φοίτησαν εδώ.

Στόχος της έκθεσης, όπως μας ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Ανδρομάχη Γκαζή, η οποία είχε και τη γενική επίβλεψη, ήταν «να φωτιστούν πλευρές της φοιτητικής ζωής στην Πάντειο Σχολή κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της μέσα από την ιστορία οκτώ χαρακτήρων φοιτητών και φοιτητριών της εποχής».

Δύο από αυτούς τους χαρακτήρες, ο Γεράσιμος Μοντεσάντος -ο πρώτος εγγεγραμμένος φοιτητής της Σχολής- και η Δομνίτσα Λανίτου -η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Βερολίνο 1936)- ήταν υπαρκτά πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν προϊόν τεκμηριωμένης μυθοπλασίας βασισμένης σε έρευνα στο Αρχείο της Παντείου.

Οι χαρακτήρες «μιλούσαν» για τα μαθήματα που παρακολουθούσαν, τα σκονάκια, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, τις μουσικές που άκουγαν, τα στέκια τους εκτός Σχολής και πολλά άλλα. Παράλληλα, μέσα από τις ιστορίες των χαρακτήρων φωτίζονταν πλευρές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του ’30.

Νοερά, όπως επισημαίνει η κα Γκαζή, «τους παρακολουθούσαν οι δύο ιδρυτές της Παντείου, ο Γεώργιος Φραγκούδης και ο Αλέξανδρος Πάντος, δύο άνθρωποι με κοινό όραμα τη δημιουργία και ίδρυση μιας σχολής κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, που όμως δεν συναντήθηκαν ποτέ!»

Στην έκθεση αξιοποιήθηκαν με διαδραστικό τρόπο αρχειακά τεκμήρια (όπως προγράμματα μαθημάτων της Παντείου, πανεπιστημιακά νέα και ανακοινώσεις), αντικείμενα, φωτογραφίες, εφημερίδες, διαφημίσεις, ηχητικό υλικό και αποσπάσματα ταινιών εποχής.

Για τον πολύ κόσμο της Κύπρου, το όνομα Γεώργιος Φραγκούδης και η σχέση του με την «Πάντειο Σχολή», ίσως να μη λέει και πολλά πράγματα, ωστόσο πρόκειται για ένα τέκνο της Λεμεσού που με την πολυποίκιλη δράση του τίμησε την πόλη μας και την Κύπρο γενικότερα.

Γεννημένος το 1869, σπούδασε σε Αθήνα, Παρίσι και Λονδίνο και δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος, νομικός, λόγιος και βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων. Το 1924 ίδρυσε το σωματείο «Εκπαιδευτική Αναγέννησις» με στόχο την ίδρυση «Ελευθέρας Σχολής Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών».

Με χρήματα που συγκέντρωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατάφερε να ιδρυθεί η Πάντειος και να λειτουργήσει το 1930. Όταν όμως παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως εκτελεστής της διαθήκης του εθνικού ευεργέτη Αλέξανδρου Πάντου, διέθεσε το κληροδότημά του για την Πάντειο Σχολή. «Παρακαλώ να ονομασθή Πάντειος», ήταν η μοναδική επιθυμία που εξέφραζε στη διαθήκη.

Η Δομνίτσα Λανίτου, γέννημα θρέμμα κι αυτή της Λεμεσού, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από πολύ μικρή και τo 1931 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Πάντειο την περίοδο 1935-1939 και παράλληλα ήταν για πολλά χρόνια πρωταθλήτρια Ελλάδας στο στίβο, κατέχοντας μάλιστα 7 πανελλήνια ρεκόρ. Το 1936, και ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια στην Πάντειο, ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Βερολίνο). Αγωνίστηκε στα 80μ. με εμπόδια και κατάφερε να φθάσει ως τον ημιτελικό. Αγωνίστηκε επίσης στα 100μ. Τερμάτισε την αθλητική της καριέρα της το 1950.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.