Δύο στα τρία έργα παραμένουν στο συρτάρι

Στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για την πορεία των αναπτυξιακών δαπανών εκθέτουν τα «δεσμεύομαι» των δύο υποψήφιων ΔΗΣΥ

 

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα «δεσμεύομαι» των δύο υποψηφίων, οι οποίοι προέρχονται από τον ΔΗΣΥ και συμμετείχαν μαζί για εννέα χρόνια στην κυβέρνηση, σε σχέση με τα αναπτυξιακά έργα. Παρά ταύτα, στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου τούς αφήνουν εκτεθειμένους, αφού δείχνουν ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια (2016-2021) έμειναν στα συρτάρια 1,8 δις ευρώ, τα οποία αφορούσαν αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ φέτος η κατάσταση ενδέχεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το ποσοστό υλοποίησης των κεφαλαιουχικών δαπανών ανήλθε μόλις στο 34%. Δηλαδή, σχεδόν δύο στα τρία έργα παραμένουν στο συρτάρι και προφανώς πολλά απ’ αυτά θα περάσουν στα νέα «δεσμεύομαι».

Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει 1,1 δις ευρώ για αναπτυξιακές δαπάνες, αλλά στο τέλος Οκτωβρίου αξιοποιήθηκαν μόλις 434 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 38%. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην κατηγορία των κεφαλαιουχικών δαπανών -η οποία είναι πιο σημαντική καθώς περιλαμβάνει τα αναπτυξιακά έργα όπως τους δρόμους, τα έργα υποδομής, τα κατασκευαστικά έργα κ.τ.λ.- το ποσοστό υλοποίησης ανήλθε μόλις στο 34% (από τα 804,3 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στον προϋπολογισμό αξιοποιήθηκαν μόνο 269,6 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

• Κατασκευαστικά έργα: Από τα 126,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αξιοποιήθηκαν μόνο 40,3 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 32%. Σημειώνεται επίσης ότι πέρσι το ποσοστό υλοποίησης έφτασε μόλις στο 50%. Δηλαδή τα μισά έργα έμειναν στο συρτάρι, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

• Έργα υποδομής: Από τα 66,1 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, αξιοποιήθηκαν μόνο 25,8 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 32%. Σημειώνεται επίσης ότι πέρσι το ποσοστό υλοποίησης έφτασε μόλις στο 51%. Δηλαδή και εδώ τα μισά έργα έμειναν στο συρτάρι.

• Δρόμοι: Από τα 113,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, αξιοποιήθηκαν μόνο 42,3 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 37%. Σημειώνεται επίσης ότι πέρσι το ποσοστό υλοποίησης έφτασε στο 70%, αλλά φέτος αναμένεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Επιτόκια και αυξήσεις σε υλικά οικοδομής

Τα αναπτυξιακά έργα αναμένεται να επηρεαστούν το επόμενο διάστημα από δύο σημαντικές παραμέτρους.
Η πρώτη αφορά την αύξηση των επιτοκίων και συνεπώς του κόστους του χρήματος για τις εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να εκτελέσουν έργα του Δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Οκτώβριο το επιτόκιο στα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ έφτασε στο 4,17%, σε σύγκριση με 3,26% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ έφτασε στο 3,43%, σε σύγκριση με 2,83% πέρσι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά την ακρίβεια στα κατασκευαστικά υλικά, αφού με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 14,3%.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.