Δύο στρατόπεδα, «συντονιστής» η κυβέρνηση και στη μέση ένα παιδί

Του
Ειρηναίου Πίττα

 

Εν τέλει μετέβη στην Αθήνα για την εξειδικευμένη χειρουργική επέμβασή του το τρίχρονο αγοράκι που πάσχει από καρδιοπάθεια και ευχή όλων είναι όπως επιστρέψει υγιές. Η υπόθεση του παιδιού αποτέλεσε ακόμα μια αφορμή πόλωσης της κοινωνίας. Ένθεν και ένθεν σχόλια και «επιχειρήματα» που αποτελούν δυστυχώς ντροπή, ενώ στο βάθος υποβόσκει η αποτυχία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στην επικοινωνία της πανδημίας. Για να μη συγχέουμε πάντως τα γεγονότα, η επικοινωνιακή αποτυχία του Υπουργείου δεν έχει να κάνει με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε το παιδί να μεταφερθεί στο εξωτερικό, καθώς πρέπει να πιστώσουμε τους λειτουργούς, οι οποίοι μετά την άρνηση από το γερμανικό ιατρικό κέντρο βρήκαν εναλλακτική στο Ισραήλ και έπειτα στην Αθήνα.

Η επικοινωνιακή αποτυχία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην ευκολία με την οποία ο λαός χωρίζεται σε στρατόπεδα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ακόμα και αν αφορά την υγεία ενός τρίχρονου παιδιού. Στην προκειμένη, από τη μια είχαμε σχόλια που δαιμονοποιούσαν τους ανεμβολίαστους ωσάν να αποτελούν την αιτία για όλα τα κακά του τόπου. Την ίδια ώρα, οι γονείς του παιδιού μπήκαν στο στόχαστρο και διάβασαν τα εξ αμάξης. Βέβαια, για να φτάσουμε σε αυτό σημείο σε τεράστιο βαθμό οφείλεται ο διαχωρισμός και ο διχασμός που προκλήθηκε από αλλεπάλληλα μέτρα, πολλές φορές παράλογα και εκδικητικά προς τους ανεμβολίαστους.

Από την άλλη, αυτά τα μέτρα δημιούργησαν επαναστάτες δίχως αιτία. Έσπευσαν οι ανεμβολίαστοι και αντιεμβολιαστές να υπερασπιστούν τους γονείς που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο, ωσάν να υπερασπίζονται τις Θερμοπύλες. Τα επιχειρήματά τους, δε, ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», από φασιστικές δικτατορίες μέχρι κατάρες που έπιαναν όλους όσους εμβολιάστηκαν.

Τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως όταν δημοσιεύτηκαν δηλώσεις από τον πατέρα, που είπε ότι αυτός και η μητέρα του παιδιού παρέμεναν ανεμβολίαστοι επειδή δεν ήξεραν ότι η κατάσταση εμβολιασμού τους θα αποτελούσε πρόβλημα, για να προσθέσει ότι μόλις έμαθαν για την απαίτηση για εμβολιασμό έσπευσαν να το κάνουν. Το επιχείρημά του, ωστόσο, για το ότι παρέμενε ανεμβολίαστος, είναι ενδεικτικό γιατί μείναμε στάσιμοι στα ποσοστά εμβολιασμένων, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις. «Είμαι υγιής και δεν θεώρησα ότι κινδυνεύω από τον κορονοϊό, άρα δεν είδα λόγο να κάνω το εμβόλιο», είπε ο πατέρας. Ούτε αντιεμβολιαστής, ούτε ψεκασμένος, ούτε τσιπάκια, ούτε σατανάδες και αντίχριστοι. Ένα απλό, πλην το πιο κοινό επιχείρημα που προτάσσει η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων. Διότι η πλειοψηφία δεν υιοθετεί τις διάφορες θεωρίες που κυκλοφορούν, αλλά δεν βλέπουν λόγο να εμβολιαστούν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό φέρει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούν από την αρχή της πανδημίας επί του θέματος. Μπορεί οι επιστήμονες να κατέρριψαν πάμπολλες φορές το πιο πάνω επιχείρημα, ωστόσο δυστυχώς, δύο χρόνια μετά, αυτό ακόμα αιωρείται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy