Δύο υπουργεία διαφωνούν μεταξύ τους στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα

Ενστάσεις και προβληματισμούς εκφράζει το Υπουργείο Εμπορείου στην πρόταση του ΑΚΕΛ για την παραχώρηση δικαιώματος στην Υπουργό Εμπορίου να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των πετρελαιοειδών όχι μόνο για σκοπούς αισχροκέρδειας, αλλά και για ειδικές συνθήκες, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών την βλέπει θετικά. 

Κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή εμπορίου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι η πρόταση, συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών ακροθιγώς και ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την σύμφωνο γνώμη του με αυτήν.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δίδει ένα επιπλέον εργαλείο στον εκάστοτε υπουργό, το οποίο γρήγορα και συνοπτικά θα μπορούσε, εάν υπάρχει σύμφωνος γνώμη της κυβέρνησης  να περάσει με την μορφή του κατεπείγοντος για να ψηφιστεί άμεσα στην Ολομέλεια.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχουν έντονες θέσεις επί της πρότασης, το Υπουργείο Εμπορίου δια του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών, υποστήριξε ότι εάν εισαχθεί πλαφόν και συνεχίζονται ταυτόχρονα οι αυξητικές τάσεις στις τιμές θα υπάρξει πρόβλημα  διαθεσιμότητας των καυσίμων και κατά τον ίδιο εάν υπάρξει απόκλιση από ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους στις εταιρείες  τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Η τοποθέτηση έφερε την έντονη αντίδραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος υπέδειξε προς τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορείου ότι στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τους ζήτησαν τη φόρμουλα που υπολογίζει το ποσοστό κέρδους των εταιρειών και ουδέποτε έλαβαν απάντηση με την δικαιολογία ότι πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες.

Όπως είπε με τον τρόπο που τοποθετείται το Υπουργείο είναι ωσάν να δίδει την εντύπωση ότι του παρέχεται ένα επιπλέον εργαλείο και δεν το θέλει.

Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι η μεθοδολογία υπολογισμού του κέρδους των εταιρειών ετοιμάστηκε από εμπειρογνώμονα  του οποίου η προέλευση είναι άγνωστης και τόνισε ότι η επιτροπή θέλει να γνωρίζει ποιος είναι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση συζητήθηκε παράλληλα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνεται ο κατάλογος των προϊόντων τα οποία θα υπόκεινται σε πλαφόν όχι για λόγους αισχροκέρδειας αλλά για ειδικές συνθήκες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Υπηρεσία προστασίας του Καταναλωτή, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, παρουσίασε διεθνώς ανά μέσα σε ένα χρόνο, από  πέρσι τον Ιούνιο αύξηση 118% ανά μετρικό τόνο, το πετρέλαιο κίνησης 180% αύξηση και το πετρέλαιο θέρμανσης 159%.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τους προβληματισμούς του Υπουργείου Εμπορείου περί προβλημάτων διάθεσης καυσίμων επανέλαβε και το ΚΕΒΕ ενώ η ΟΕΒ δια του εκπροσώπου της διαφωνεί με την φιλοσοφία της εισαγωγής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, το οποίο όπως αναφέρθηκε μπορεί να εισαχθεί μόνο σε πάρα πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Υπέρ της επιβολής πλαφόν αλλά με ορθές διαδικασίες τάχθηκε ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων σημειώνοντας ότι πρώτα θα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική και μετά στη λιανική τιμή πώλησης.

Φαίνεται ότι η πρόταση νόμου συναντά τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφία των κομμάτων αφού με αυτή συμφώνησαν με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ διαφωνεί ο ΔΗΣΥ.

Κώστας Α.Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy